Pages

PRC, tobat taknak plis

Wednesday, April 06, 2016

Sejak dua menjak ni banyak betul cerita pasal tourists dari China yang membuat onar, kan? Setahun dua dulu, paling-paling pun nampak artikel luahan rasa dari Singaporeans pasal teruknya pelancong dari People's Republic of China ni, masa tu memang sekadar baca dan geleng saja, Tapi sekarang, haih dah mula rasa bahangnya sebab dah tertepek kat muka sendiri dua tiga kali.

Pengalaman aku dengan PRC setakat ini belum hardcore lagi, tapi aku rasa elok jugak kongsi just in case ada yang berdepan dengan situasi yang sama.

..

Kes satu -- comolot tak hengat
Haaaaaaaa ni tak sama kan dengan kebanyakan luahan orang? Ni kejadian betul-betul ok. Aku naik Air Asia dari Beijing pulang ke KL, 2014. Sebab berseorangan, aku book window seat. Aku bersebelahan dengan pasangan muda dari China, rasanya umur lewat 20an kot. Masa mula-mula duduk, dok pegang-pegang, usap muka bagai. Aku buat dek je la pasal buat apa nak port hal orang kan. Budaya dia pun tak kesah gitu so aku pandang laur je la. Tapi makin lama makin meriah pulak aktiviti gatal diorang dan tetiba dok comolot dengan penuh kegembiraan. Aku berdehem pun tak faham. Berenti kejap, lepas tu mula balik. Flight full gila so aku yakin tak dapat tukar seat kalau request. Punyalah tak selesa, tapi sebab aku pun dah penat gila transit 8 jam kat airport, aku tido je terus.Percaya tak kalau aku kata. bila aku terjaga in between sleep, masih meraba comolot! Dah nak mendarat pun massihhhhhhhhhh.nasib baik takde rabaan dasyat atau any other sexual act. kalau tak, mau aku tetiba masuk seru pondan mualaf.


Ni dah kenapa pulak meromen apple. Haih la PRC people.




Kes dua -- I want now, now!
Ini masa aku pergi Jepun haritu. Masuk kapal terbang segerombolan, tolak-tolak dan potong queue. Ok kita passanger lain anggap itu sifat kiasu pakcik makcik je la so takat roll eyes je. Pastu dah elok kitorang duduk, terdengan commotion kat belakang. Tiga orang mat saleh berdiri kebingungan sambil tunjuk tiket kat stewardess. Rupanya group ni nak duduk sama-sama so selamba dia duduk hot seat. Taknak bangun, malah naik suara lagi.

"I'm sorry Sir, these seats are booked seats. You'll have to sit according to your ticket number."
"No, I want wosheblablablabla" sambung cakap in Mandarin.
"Sorry Sir you need to move to your seats, see, it's there," pramugari tunjuk seat tengah.
"No! I want now. Now!"

Satu hal. Lama kot delay. Dalam 20 minit nak tunggu diorang habis bertengkar. Lepas tu bila dah berjaya pindahkan ke seat sepatutnya, dengan konfiden dia bukak topi dengan coat, sidai kat seat depan. Pastu makan kuaci yeeeeeee. Makan kuaci riang-ria sambil borak kuat-kuat. Hari tu, aku bersyukur sangat aku tak dapat seat sebelah diorang. Tutup muka dengan jacket and tido.
Sampai KL semua orang bagi the PRCs turun dulu, dan wah aftermath kuaci dia... sungguh menyedihkan. Kesian cleaning crew.

Nasib baik la tak jadi macam kes gambar ni. 
Mengamuk pastu disimbahnya muka pramugari tu dengan megi berkuah panas.  



Kes tiga - Queue ini, bapak aku yang punya.
Bangkok, beratur nak balut beg. Kitorang dah beratur lama kot, 2-3 orang kat depan, Tetiba elok je orang depan angkat beg turun dari tenpat cling wrap tu, sruuiittttttt entah dari mana datang dua malaun PRC berdesup menyelinap tepi kitorang dan letak beg atas kaunter tu terus. Kebetulan mamat balut tu memang nampak agak melankoli jadi mungkin dia malas nak bising. Dia balut je. Si Nurul apa lagi, dah la tengah lapar, shopping baju tak dapat, lepas tu kena potong queue. Hampir-hampir je dimaki minah tu. Tapi sabarrrrrr.

Nurul masuk toilet. Sorang makcik PRC dengan konfiden tak beratur, masuk cubicle yang baru kosong. Nurul geleng. Dia masuk cubicle sebelah. Tetiba praanngggg! botol kaca terhempas ke lantai dalam cubicle sebelah, bersepai masuk cubicle Nurul. Nasib baik tak luka. Rupanya botol minuman kaca makcik PRC tu, dan dengan selamba dia keluar, membebel, basuh tangan dan blah. Takde pun nak alert orang pasal kaca tu. Nurul berasap.

Sekali masa beratur nak check in beg, kedepok geng ahso PRC pakai rempuh aku dan Nurul untuk potong queue. Akhirnya Nurul dah tak tahan. "Eyyy jahanam la. pukimak babiiiiiiiiiiiiiiiiii." Tapi senyap-senyap je dia cakap pasal Nurul bersopan. Tak macam PRC. Hahahahaha.


Aku nak naik dulu! Tak, aku! Aku! Aku! KKhhhaaaakkk tui (diorang suka ludah merata) 




Kesimpulannya, aku bernasib baik sebab dugaan PRc aku tak seteruk kes PRC berak atas carpet dalam flight ataupun kena siku pasal nak rebut makanan. Hopefully, as they spread their wings accross the world, diorang boleh la belajar bertamadun sikit. Kesian bila PRC kena lump dalam satu group 'jahanam' padahal mesti ada PRC yang watlekwatpis.

Paling penting sekali, kita jangan bila pergi negara orang, terus lupa adat dan adab. Just because nobody knows you there, doesn't mean people won't say shit when you act like an asshole. Nanti jadi balik kat kita, padan muka.


No comments: