Pages

Benda tak best pasal naik pengangkutan awam

Monday, December 08, 2014

Aku naik pengangkutan awam. Setiap hari, pagi dan petang (serta malam) ke dan dari pejabat. Kalau ada orang yang patut bising pasal keadaan pengangkutan awam di Malaysia ni, aku rasa aku antara calon tahap eksekutif ke atas yang paling sesuai. Dari zaman sekolah rendah sampai lah ke tua bangka ni, aku masih setia dengan pengangkutan marhaen ni. Mudah, bajet yang sangat minima, boleh tengok orang, tahu keadaan sosial dan pola perubahannya, serta tak terperangkap dalam jam yang kengkawan aku maki tiap pagi dan tiap malam. Mulakan hari dan akhiri hari berkerja dengan makian doesn't sound so good eh?

(Sebab musabab aku tak naik kereta, lain kali aku cerita. Pembaca tegar blog ni tahu, korang pegi la tanya diorang).

Tapi sesayangnya aku dengan kemudahan awam ni, kengkadang ada juga elemen yang buat aku nak rage. Cuma mungkin rage aku tak la sekerap kengkawan yang memandu, dan tak juga terbawak-bawak ke dalam kehidupan harian (contohnya aku tak ada situasi habis beratus ringgit tak pasal sebab dilanggar mat motor atau terdrift langgar divider).

Contoh benda tak best pasal naik pengangkutan awam:

1. Hujan.
Pasal trafik, itu sudah pasti. Naik bas, 2 jam pun tak muncul-muncul pasal terperangkap dalam banjir kilat. Ini sama macam kengkawan yang memandu.
Pada aku, hujan bermakna jalan kaki dari rumah aku ke stesen komuter bakal berlecak, dan kebarangkalian untuk aku turut basah akibat faktor angin adalah pasti. Waktu ini jugalah aku akan berpeluh berbasah rambut sebab hujan bertemu jalan tar hasilnya bahang. Sounds funny but it's true.
Bila dah basah, mulalah rimas dan naik marah kat benda yang tak sepatutnya; macam tetiba rasa nak maki bangla berbau rempah yang bergayut-gayut dalam lrt.

2. Tren ini sedang menanti menanti signal dari KL Sentral / We are experiencing some technical difficulties, thank you for your patience / Tren akan bergerak dengan lebih perlahan dan berhenti dengan lebih lama di setiap platform.
atau kata umumnya:
Defukkkkkkkk train stall la pulak, lambat la aku arini!!!!

3. Touch N Go tiba-tiba hilang baki padahal baru topup 100 semalam. Okay yang ini memang akan buat kau rage, terutamanya kalau barisan touch n go tu panjang, dan barisan di kaunter pun hazab. Keadaan baki hilang ni kononnya jadi kalau kita tak tag betul-betul di mesin TnG tu masa kita keluar. Secara automatik sistem akan anggap perjalanan kita tak selesai lagi dan akan charge kompaun tinggi pasal melepasi 24jam tanpa meninggalkan stesen or something like that. Aku pernah kena dua tiga kali. Memang time Tu dalam hati rasa nak beli kete esok jugak! *drama*

Ada sesapa yang naik pengangkutan awam jugak? Apa benda tak best korang?

Play dead

Sunday, December 07, 2014

Mulutnya muncung. Tak pandang kiri dan kanan.

"Kenapa ni?"

"Tanya pulak. Tolong jangan pura-pura inosen," katanya dengan muka paling poyo pernah saya lihat.

"Aku memang tak faham kenapa kau monyok tahap ajaib ni."

Dia memaling muka ke tepi sambil mengerut dahi. Makin lama makin komikal wajahnya. Kalau korang pernah tengok Sinchan, mesti korang tahu rupa kening bergerak-gerak macam ulat bulu kena tabur garam. Macam itulah muka dia, kening terjungkit-jungkit, terkemek-kemek muka dia.

Dia bangun dari kerusi dan berjalan ke tingkap. Tangannya menggelungsur pada birai tingkap, sesekali diramas kain satin langsir. Keronyok, buat aku sakit hati kerana aku yang payah seterika kain langsir persis operanya itu. Lahar betul.

"Eiiiiii nyampah la aku tengok Mas Idayu ni main drama dalam Mentor ni. Pilih je lah, nyahhei!"

Mas Idayu?
"Weh, apa kena mengena Mas Idayu dramarama dengan aku?"

Dia pusing dengan laju, terus mengadap aku. Rambut tocangnya yang panjang berkibas macam iklan syampu (ingat aku tak tau, tu extentions jor, huh).

"Ahhhhhh kau beriya sokong dia masa dia poyo-poyo time audition dulu. Jadi dengan kau-kau sekali aku menyampah. Dah la kau tak cantik!"




Oh no you didn't!


Aku bangun, senyum, dan simbah kopi panas yang sedang aku tiup-tiup manja dari tadi, tepat ke muka dia.
*flips hair*



90s kid

Friday, December 05, 2014


I was queuing for my train to work this morning and it came to me that I'm still very much a grunge-y person. I've had my share og hip-hop and power-dressing but I always, always gravitate back to the styles of the 90s. 

I'm pretty lucky to work for a creative team in a corporate company, where I get to indulge in both spectrums of the office fashion. Although dresses and heels and skater skirts with stockings and blazers are great for campaign pitches and meetings with the president, nothing beats the comfort of a black tee, baggy jeans that are 2inches too long (folded!), a pair of overworn sneakers and a drapy lazy knit cardy. Having an understanding boss that absolutely understands your ability to 'get it together' when the occasion calls for it is a plus too -- it's so refreshing when you don't get harked on not looking right for the company :)

Ps: Downside of the job would probably be the crazy hours and hair-tearing deadlines, but I love what I do, so I am blessed! #alhamdulillah