Pages

Blue Ocean Floor

Monday, May 27, 2013

Frequencies so low
Heart on a string
A string that only plays solos
Rain made of echoes
Tidal wave rushing on and on
Under the water you scream so loud but the silence surrounds you
But I hear it loud and you fall in the deep and I'll always find you
If my red eyes don't see you anymore
And I can't hear you through the white noise
Just send your heartbeat
I'll go to the blue ocean floor
Where they find us no more
On that blue ocean floor
Shell made out of gold
Found on a beach picked up and you held so close
Rain washed out its glow
Heartbeat steadily leads me down below
20,000 leagues away, catch up to you on the same day
Travel at the speed of light, thinking the same thoughts at the same time
Heartbeat set at steady pace, I’ll let the rhythm show me the way
No one can find us here, fade out and disappear
If my red eyes don't see you anymore
And I can't hear you through the white noise
Just send your heartbeat
I'll go to the blue ocean floor
Where they find us no more
On that blue ocean floor
-Justin Timberlake, The 20/20 Experience

Tiga soalan rumusan

Tuesday, May 14, 2013

Dah lama tak sentuh blog ni.
Sibuk dan sebagainya. Alasan aku memang cliche.
Mahu update tapi malas nak berjela. Teringat 3 soalan luarbiasa yang aku dapat minggu lepas dari pelbagai orang. Lepas pikir, aku rasa cukup kot jawapan pada 3 soalan ini merumus keadaan aku sekarang.

1. Wahhhhh dah ada boyfriend sekarang... pegang tangan gi tengok wayang kannnn?
Errr... okay, ini speku. Tidak langsung. Sebenarnya syok jugak kalau aku pegi tengok wayang dengan boyfren pastu pegang tangan segala, kongsi popcorn, lepas wayang pegi minum-minum sambil borak-borak pasal masa depan dan berapa anak kitorang nak -- tapi hakikatnya aku takde boyfren buat masa ni jadi semua ini tidaklah berlaku.

Hmmm actually boring jugak kan single. Tetiba aku macam dapat panggilan illahi untuk cari teman hidup. No, not those whiny 'kenapa aku takde boyfen? Aku nak boyfrennnnnnn" but this is more macam positive. It's like one day aku bangun tido pastu rasa macam... hmmm... eh lama la single. Jom double lah pulak lalallalallalala

Camtu lah. Heheh.


2. Wah, dah masuk setahun kan ko duduk rumah ko. Tak pernah jemput pon kitorang datang. Mesti grand kan rumah ko?
Err... jauh panggang dari api. Kalau korang nak tahu, rumah aku masih kosong lagi. Betul. Dalam setahun ni, aku cuma bejaya accumulate benda wajib je. Katil, almari. Kipas. Lampu. langsir-langsir. Rak buku. Meja makan. Sofa kecik. Dapur. Tu je.

Takde TV besar, takde PS3, takde wall art yang impressive, takde carpet grand, armoire cantik, bilik tetamu masih jadi bilik laundry, library dah macam bilik stor, lampu pathway dah blow tapi tak berganti lagi.... err.. itulah.
Sebab tu aku malas nak ajak orang. Aku suka kekosongan rumah aku tu, tapi memang nampak sedikit tak terurus lah, lebih macam rumah student dari rumah pompuan 30an. Sofa tu pun aku beli pasal kesian tengok mak bapak aku begelimpangan kat lantai setiap kali datang lepak rumah aku.

Oh, satu lagi. Bab jemput datang rumah ni kan...rumah tu macam sanctuary aku. Macam lebih kurang satu-satunya ruang persendirian aku. Jadi aku sangat memilih siapa yang aku jemput, dan berapa lama orang tu datang. Selain ahli keluarga aku, saudara mara semua pun aku tak jemput lagi. Kawan pun adalah dua tiga saja yang dah berjaya datang. Jadi kalau korang belum lagi dihulur jemputan, jangan kecik hati ya. Itu maknanya belum masa. Insyaallah kalau rumah aku dah semenggah dan aku dah boleh lepaskan 'kedekut ruang' aku ni, aku jemput.


3. Aritu ko undi sapa?
Hahahahahahah aku suka tapi tak suka soalan ni.
Korang pun tau aku tak suka politik. Kalau aku dah tak tahan sangat baru la aku berbunyi. Kalau boleh memang  aku tak mau borak pasal benda ni. Tapi memandangkan ko dah tanya, dan bukan ko saja, pakcik teksi pun sibuk nak tau pasal siapa aku undi, aku bagitau ke lah kat sini. Lepas ni jangan tanya lagi.

aku undi XXXX. Undi adalah rahsia. Hehehheeheheeh.



Sekian.
Okay lunch time dah nak abis dan aku masih macam nak menangis nak habiskan bancuhan Apple Cider Vinegar ni. Nak carik CD Sting kejap. Mungkin kekacakan suara Sting boleh tolong cuka tajam ni masuk dalam tekak dengan lebih mudah.


Toodleooos!


Don't overdo the irises, please

Hok aloh.

Aku tengok dia. "Korang ni, bende kecik je kot. Takkan pasal tu pun nak gaduh."

Masam mukanya. "Kalau ko tengok pun, kau muntah kot. Aku dah kata aku suka dia sedia ada. Tak payah la nak tambah-tambah comel tu."

"Ala, kalau dia nak cantik-cantik untuk ko, apa salahnya? Kang diua selekeh ko plak segan nak bawak kuar," kata aku, rimas tengok muka dia yang marah meluap-luap pada benda yang sungguh remeh.

Dia mendengus. "Jap lagi dia sampai, ko tengok la sendiri. Aku dah warn jangan pakai, dia kata nak jugak pasal dah beli dari Korea. Arrgghhh stress dowh!"

Tak sampai 5 minit lepas tu, dari jauh aku nampak Iza masuk ke restoran tempat kami makan. Ayu je aku tengok. Dres maxi kuning yang tak berapa nak lekap ke badan, inner biru firuz, tudung tribal trend terkini, dengan espadrilles berwarna-warni. Aku yang perempuan ni pun rasa dia cantik gila, ntah apasal ntah dia marah sangat.

Tapi

Eh, apa tu? Biar betul Iza ni.... Iza senyum sampai ke telinga, aku pulak makin membeliak. Minah ni okay ke tak?!

"Haaa... baru kau tau, kan? Ko tak terkejut ke kalau malam-malam aku singgah rumah dia nak bagi barang yang bapak dia kirim, dia keluar umah muka serabai tapi camtu?"dia tengok muka aku dengan ekspresi I Told You So yang sungguh dasyat.


Iza sampai di meja. Dengan pantas memaut lengan boyfriend dia yang tak berapa hingin tu, dan berpaling memandang aku dengan pantas.

"Hi Elle! Cantik tak, nok?" kata Iza sambil mengerdip mata dua tiga kali, laju-laju.

Aku terkedu.

Sebab dari dekat efek dia lagi dasyat. Aku rasa segala bulu kat badan aku ni meremang dasyat. Woh... rasa macam kena sedut dalam vorteks menakutkan dan bakal tercampak ke galaksi tak dikenalpasti dan dimakan alien berlendir yang sungguh errccckkkkk!

Apa kau tak meremang kalau kau tengok kawan / gefren ko mata macam Lady gaga kena rasukan Chandramukhi?



Pitam sekejap.

Banking on beliefs

Wednesday, May 08, 2013

Dude, the post election environment is just as irritating as the pre. The racial and religion cards are being drawn yet again, and thanks to some sore losers, the nation gets a little more unglued.
Some people are just bent on destruction. To be angry when you lose is one thing, but to still be flinging insults and brewing hate when you've achieved so much is just plain whacked.
It is in times like these the true colours of tyrannical bastards shine through.
It's up to us, the 'serfs' of the nation to decide the tracks upon which our trains will be chugging on, and in these trying times we need to be more vigilant on self-professed vigilantes. Fame, power and money corrupts even the most righteous of man, so we need to trust sensibly. Blind trusting is just as dangerous as biting the magic bullet. Fight for rights, for humanity, for noble causes, not for leaders of revenge.
I have this nagging feeling that revolution is in the air... But what kind of change, and the magnitude of it, i can't predict. I am but an average citizen, i'm sure some of you feel the same.
Let's just continue to remind ourselves that the power of a group of ones can alpha out so many things. one plus one, and then another one falls in line, and before we know it we are one billion. The people proved this true thru the election results. Let's continue to unite and work for the nation, not for individuals with personal agendas.
Let's work for Malaysia.