Pages

Selamat hari raya

missing before time

Monday, August 13, 2012

"I'm miserable. I'm half empty," she said.


I looked at her. She looked nothing like her statement. There she was, smiling wide, tossing her glorious auburn hair that never seem to be out of place. Her flawless skin looked dewy fresh, her lips glistened with the latest shade and her dressing resonated an image that often taunts men of all ages. Most of all, she radiates confidence. She's what you would call a badass -- came-saw-conquered kind of lady. Always sure of herself, she never settles for second best, even if that means stepping on someone else's toes when the occasion calls for it.


And there she was, telling me she felt empty.


"Aku taknak raya lah. Aku taknak balik rumah parents aku. Aku nak duduk kat KL je."


"Nanti lagi diorang risau. I think you need your family now more than ever."


She stopped smiling. She turned her head towards me, and her eyes betrayed her cheerful features.

"I've made myself believe that he is the one for me. So now I don't know how to continue. One and a half years... that was all we had."


I didn't know what to say. A divorce is always hard to face, especially when it comes to celebrations and family gathering. I've seen cousins and friends go thru hell, and everyone else awkwardly pretending that everything is fine when obviously nothing was.


"You know what I miss the most?" She asked.


I shook my head sideways."What?"


"The eye-crinkle he has when he disagrees with me. And how he fills the bed that I only get a quarter of it. And how I have been dressing not for myself, but for him, you know, shopping clothes and shoes and jewellery that I think will please him. How do I go back to what I was? That woman seems lightyears ago."


"You will get thru, babe. You will. Insyaallah."


As she wiped the one single tear I see threatening to fall down and ruin her perfect makeup, I find myself reflecting on my own self. How I long to be in love and be loved again... always wishing to be in a relationship to 'fill in the gap' in my heart, although from past experiences I know  I've always felt more bereft after each relationship crashes. Not that I have gone thru many, but enough to know that heartaches of that kind are the worst.


Issues of the heart are damn complicating.


We paid our bills for iftar and left the restaurant. As we walked to her car, she turned and excitedly said " I think I'll go to Korea! Beraya at a skiing lodge is awesome!" her sadness vanished into thin air as she walked her usual 'I'm gorgeous' trot.


A group of girls nearby looked at her enviously. Lucky devil, one of then whispered.


If only they knew.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Benda-benda kecil

Sunday, August 12, 2012


Tiba-tiba teringat pasal kejadian beberapa bulan lepas.

Sewaktu tengok wayang, dia pegang tangan aku. Lebih dari 5 saat. Hmm... mula-mula aku ingat tersentuh. Tapi tak la pulak dia lepas. Aku pun tak la tarik pasal aku konfius. Eh, mamat ni pegang tangan aku pasal nak proove a point dia sejuk ke, nak tumpang warmth aku ke, nak pegang tangan aku pasal nak pegang?

Seperti biasa, aku bab-bab macam ni kalau jadi kat diri sendiri, memang akan terbodoh. So I let him hold my hand, but I didn't encourage him. Dalam makna lain, takde la aku genggam balik. I just well, let my hand be in his.

I think it went for quite a while... before he let go. Just when I was getting comfortable with the fact that this dude might have wanted to hold my hand just because he wanted to do so and not because he was really cold. Was me being unresponsive led him to let go? did he think I didn't like him holding my hand? I didn't hold back because I didn't wanna be seen as you know, actually wanting more, but then again, did I?

Hmmmm...
bila tang batang hidung sendiri, aku memang tak boleh figure out lelaki.

cabaran

Thursday, August 09, 2012

Tuhan datangkan macam-macam dugaan dalam pelbagai bentuk.


Kadang-kadang ianya nyata, macam bencana alam. Kadang-kadang dalam bentuk yang lebih halus, seperti mendapat perkara baik secara berganda-ganda pada jangkamasa yang singkat.


Satu menguji kecekalan hati menghadapi kesukaran, satu lagi menduga antara keterujaan, syukur dan kemegahan.


Keduanya menguji kepercayaan kita kepada kuasaNya. Keduanya memerlukan kita bertafakur dalam kerendahan diri.


Normal untuk kita berasa keliru. Aku selalu keliru dengan musibah atau anugerah. Bila musibah, aku sedih mengenang nasib. Bila beranugerah, terkadang aku persoalkan kenapa tuhan begitu baik dengan aku, apa tang aku lakukan untuk dapat rezeki sebegitu baik.


Tapi tak elok mempersoalkan kejadianNya. Semua yg berlaku ada sebabnya. Mungkin nak cabar kekentalan kita.


Aku Cuba cari hikmah di sebalik sesuatu dugaan.Contohnya, bila penat balik kerja lewat malam Dan mendapati paip bilik air pecah dan habis banjir bilik-bilik, maka aku lihat saja dugaan tersebut sebagai ujian. Dan hikmahnya, lepas ni tak payah kemas rumah untuk raya pasal semuanya dah aku buat malam smalam.


Sakit belakang mengemop Dan angkut karpet? Hmm tak jumpa lagi hikmahnya. Mungkin nak saja test keupayaan diri kot?


Mungkin.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Inspiration board: Kufi

Wednesday, August 08, 2012

I've been thinking of painting Kufi on my wall for quite some time now. Assalamualaikum at the entrance of the house, or perhaps a jawi translation of one surah in my prayer / guest room. But I am no artist so I will continue to contemplate lah hehehe.

I know it would be easier to just purchase a custom made Kufi from our local artists, there are awesome Kufi writers here in KL. But having it written or painted on the walls would be more... how shall I say this... original.  And besides, I already have some whimsical paintings on my walls (mainly above the switches) so I'd like to keep that momentum going.

Here are some awesome Kufi writings I found on the net. Can't remember where I lift them off from, so if these are your art, please leave your link at the comment section and I'll gladly credit you for your artwork :)





Betul cakap Louis Armstrong

Tuesday, August 07, 2012

Dunia ini sungguh indah sebenarnya.

Sesekali bila aku jalan kaki balik dari kerja, barisan pokok tinggi berbunga ala sakura di kawan berdekatan rumah akan buat aku ternganga sekejap... aku akan terhenti dan ambil beberapa saat menelek pokok-pokok tersebut. Pelik agaknya, aku bermuka gleeful tengok pokok, sebab pernah sekali ada brother ni tengok aku macam aku hilang akal padahal bukannya aku berjoget gembira ke, hape ke. Shows how much we disregard the small but abundant miracles in life god has peppered around us eh?


Thing is, aku rasa aku pun cuma sesekali je akan tersedar keindahan dunia dan hidup. Kebanyakan masanya aku lebih occupied dengan beban kerja, soal kewangan yang macam tak pernah cukup, penat, 'masalah2' sampingan lain... lebih banyak fikir yang negatif, bukan positif. Kenapa?


Mungkin tak cukup bersyukur agaknya. Mungkin solat tak cukup kusyuk dan lengkap agaknya. Mungkin tak begitu menghargai masa, terkejar-kejar dengan duniawi hingga tak ada masa untuk diri sendiri, apatah lagi alam sekeliling.


Apa pun, lepas ini aku kena belajar lebih banyak menghayati dunia sekitar aku. Takut nanti bila dah tak ada kudrat, baru nak rasa rugi atau kekurangan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Blessed

Bukannya...

Monday, August 06, 2012

Kadang-kadang manusia ni ada macam-macam.
Biarpun sama bangsa atau sama agama, ada jugak yang kadang-kadang buat kita mahu mengucapkan Wadefaq. Kalau dengan kawan-kawan, kebarangkalian aku cakap sahaja Wadefaq itu sungguh tinggi. Tapi kebanyakan masanya, bila senario sebegini terjadi dalam lingkungan orang yang kurang dikenali, aku cuma mampu terkedip-kedip mata sambil berwajah terkejut ala ikon YM yang mata terbeliak mulut ternganga tu. Tak tahu? Ala, macam muka Tan Hong Ming bila dapat tahu crush dia kata boyfriend dia Tan Hong Ming tuuuuu... haaaaa, camtu la.

Selalunya diorang akan segan sendiri setelah melihat aku buat muka over-exagerrate cengitu. Tapi ada jugak yang tak faham bahasa. Contohnya seorang makhluk Allah ni. Ada ke patut, dia kata

"Alah... perisa babi, bukannya babi. Kalau babi aku tak makan la."

Apakah itu kawan-kawan? Sudah ku buat muka terkejut, dia masih bersifat selamba dengan gaya eleh normal apa makan benda perisa babi.

Di saat itu aku terasa seperti nak terlangkup jatuh macam Chow Sing Chi dalam cerita-cerita mengarut dia. AiyyyaaaaaaK * kejung jatuh*

Semarak deru bulu tangkis

Sunday, August 05, 2012

Berpuluh tahun lepas, aku duduk dalam pangku bapak, tengok anak-anak pak Sidek berjuang untuk piala dan medal. Waktu itu aku tak faham apa. Bukannya tahu peraturan keluar masuk court. Yang aku tahu, lumba menuju mata 15 yang penuh debaran sentiasa menjadi kegemaran bapak, dan secara tidak langsung, kegemaran kami sekeluarga. Dalam empat dinding rumah kami, bersorak teriak sesama kami. kalau buka pintu, aku dapat dengar bunyi sorak pekik sayup-sayup dari rumah lain. Kita satu Malaysia gila badminton rupanya.

Tahun ini, aku duduk sendirian di depan tv 19 inci dengan aerial telinga rabbit yang kadang-kadang clear, kadang-kadang hilang siarannya. Tidak lagi di pangku bapak, tidak lagi bersorak sama sampai mak yang kerapkali lena separuh jalan selepas game bermula terkejut jaga. Tapi saat aku berdebar melihat game yang kencang kejar-kejaran, beberapa kilometer dari aku, bapak dan adik-adik turut sama berpeluh melihat Dato' Lee Chong Wei bermain tarik tali dengan komander Lin Dan. Aku dapat rasakan keterujaan yang sama. Di hadapan aku segelas kopi o kaw, mungkin sama seperti bapak. Tak mungkin ada cucur bawang sebab baru buka puasa (selalunya memang itu kegemarannya, tengok badminton perlu ada coq bawang boh ikan bilih sikit).

Berjauhan, tetapi aku dapat rasakan kami dekat. Aku bersorak sendirian, tak boleh bertukar pendapat secara langsung kerana dia tak ada medium komunikasi pantas seperti Whatsapp atau FB. Tak boleh borak di telefon sepanjang game sebab woih, mana ada orang buat macam tu. Tak konsentret lah! Tapi semangat aku tidak sedikitpun berbeza. Aku masih berdebar-debar melihat Chong Wei berjinjit tangkis di tepian net, sama seperti debar waktu Rashid bergelut menentang Ardy Wiranata dulu.Sama macam aku ingat kibas air peluh yang memercik dari rambut mohawk blonde Misbun masa dia balun smash kencang yang sekaligus sealed the deal sebagai giant killer Malaysia.

Malam ini, walaupun aku melihat kekalahan Dato' Lee Chong Wei sendirian, aku yakin bapak seperti aku, sama-sama tersenyum (walau sedih) kerana semangat adiwira badminton kita itu tak pernah menghampakan. Jika aku di rumah, mungkin aku akan tetap ber high-five dengan bapak kerana perak tetap dalam tangan Malaysia, dan kalah kali ini kalah bermaruah. Sipi-sipi, panas dan terlalu kejar mengejar jarak dekat dengan passing plays yang sungguh menduga kesabaran. Hebat, hebat.

Aku yakin, bapak sama seperti aku, mengucap tahniah dalam hati dengan niat merentas lautan, biar terkumpul bersama doa tahniah anak Malaysia lain... moga sampai auranya pada Chong Wei. Kita sama-sama berdiri memberi ucapan penghargaan tertinggi pada lelaki yang tak pernah putus asa berlawan untuk tanahairnya.

Kami bangga, Dato. Tough game but you gave your all. Biar perak diraih tangan, jalur gemilang tetap berkibaran. Hitam kuning terus mara!

Meriahnya sahur!