Pages

quote of the week

Thursday, March 31, 2011

Let us be a little humble; let us think that the truth may not perhaps be entirely with us.
- Jawaharlal Nehru
Published with Blogger-droid v1.6.5

Nyahhey! : balas racau seorang pondan

Wednesday, March 30, 2011

Hey pondan, apa masalah kau nak meroyan tak tentu pasal?

Motif kau hengat kau tu perfectionist kau nak orang lain pun terpaksa jadi perfeksionista macam khau kor? Kalau perfect betul takpe jugak, ni diva je lebih uolllsssss! Propah tak hengat okeh!


Suatu masa dulu masa kau bersusah payah, penat jerih segala, kau bengang dengan orang yang pandang kau sebelah mata kan? Kenapa sekarang bila kau dah makin tinggi mendaki, kau pula yang pandang orang sebelah mata?


Why are you setting a precedence over something that used to make you feel shitty? Have you forgotten what it was like before? Has fame and glamour pull wools on your lids?


Ikon layar perak, mendiang Elizabeth Taylor pernah kata "I fell off my pink cloud with a thud." She was someone amazingly adored and deserved to be a diva if she wants to, yet she was a person of great humility. Dia tak malu mengaku dia bukanlah above others. She was prepared to except the fact that in the end, we are all the same: we have achievements and failures, hopes and dreams and being humble does not make you any less greater that who you really are. That, is a true person. Kau hado?


Nuks, tak salah kalau nak humble dan relax ye. Kau tak perlu jadi diva sepanjang masa. Apa guna kau humble dengan orang yang lebih hebat dari kau tapi treat orang biasa macam sampah bawah kaki. Hanjeng kan perangai tu?


Satu hari nanti kau akan lebih kertu dari sekarang. Masa tu kau mungkin dah tak boleh duduk atas pedestal lagi macam sekarang. Siapa nak teman kau? Siapa nak tolong kau? Siapa nak follow kau? Bukankah orang-orang biasa sebegini yang akan terus menjadi nadi kau?


Insaflah uols, even kings and queens of great kingdoms pun suatu masa nanti mampus juga. Kau nak mati macam czar-czar Rom, ditikam dan dibunuh sebab buta dengan keangkuhan sendiri?


Ingat dari mana kau datang.

Di celah caviar dan Merlot dan Pinot Noir kau, ada seorang budak dari masa lampau yang pernah main lari tak pakai kasut, pergi ngaji pakai songkok senget, rajin mandi sungai, main sampai rembang maghrib dan suka makan sambal belacan dan durian, just like the rest of us.

I love treeeees *in the tone of Goldmember*

I have always been partial to trees. I love how majestic they look when they're mature, I love their awesome kaleidoscope of green (and sometimes red, even purple), I love to see them sway in the breeze and the smell of trees when it's hot hot hot outside, or when it rains.







Unfortunately, I do not have a green thumb. Anything I attempt to plant have a 20% survival rate. I have had cactuses before and even those bast**ds died on me. I did however, planted some rambutan seeds in my grandmother's backyard that later blossomed and grew to be a wonderful tree bearing vibrant yellow and red rambutans for us to belasah everytime we go back for Raya.







A few years ago, the municipal council decided to make away with the kebuns and reban ayam and angsa, replacing it with a strip of 'kawasan pejalan kaki' that has since never be used by any of the kampung people. (You can actually see weed seeding in between the brick cracks). There goes my one and only proof that I'm not that hopeless in gardening and tree-planting.







When I started working 5 years ago, I made myself promise that I would get a small plant for my table. I went through 2 cactuses and a small cluster of aloe vera with no luck. Thing is, I was stupid enough to not even remember de facto about these kind of trees -- they need an abundance amount of sunlight to thrive (d'oh). Dah duduk dalam opis, kebendenye sunlight.







I gave up and almost swore not to ever have a table plant when my senior left the company for her VSS and entrusted me with her tall vase of Keladi. Serious man, the Keladi was like, the easiest thing to look after! Just make sure that the vase is full of water, weed out the dead stalks once in a while and you're good!







Before I knew it, 4 years went by and the Keladi and me became really good friends. It was a great companion when I had to put in some late hours, and stood right by me when no other plant would. If Tamar Jalis wrote siri Bercakap Dengan Jin, I think I probably have enough materials to write Bercakap Dengan Pokok hehehhehe







When I decided to leave the company, I decided to leave the Keladi behind, passing the baton to someone else. It felt right, you know, seeing that the Keladi wasn't mine to begin with, it should stay as a symbol of it's past caretakers (gittew). Lebih kurang macam gone but never forgotten lah. Then I go to know that my senior, the real owner of the Keladi was coming in as my replacement for a few months! Wow, talk about full circles, huh?I hope she's happy to see that her Keladi did ay-okay with me.







Last week, I went to Ikea with my friend and yes, on impulse, bought a really really cute and awesome looking plant. Actually, the reason I picked that particular plant is because it was the only one in the batch that looked kinda screwed up. It was healthy with lots of leaves and all, but a closer inspection reveals that the tree was a little slanted at one side of the pot, like it had tumbled out from the pot, roots and all and someone simply shoved the tree back in without properly placing it in the centre. I figured the little guy deserves a break (everybody put him back on the rack after seing his uneven shape) so I bought him, and a vibrant pink pot.







(Wait, does that make my plant gay?)



















Yes, that's my little lopsided sprout :)

























After 3 days at home, I decided to take the plant along with me in the LRT to work. I didn't know that Malaysians are so jakun, macam tak pernah tengok pokok! Everybody was looking at me like I've lost my mind. What gives, man? It wasn't like I was carrying those big ass yard potted plants (macam pokok limau CNY tu), this lil guy is so small I could easily carry it with one hand. And it wasn't too shurubbery, it wasn't spilling over or poking anybody and it sure didn't emit any smell (unlike some cactuses, phew!).







I stopped by the cafeteria for tea and some toast, and as if the stares weren't enough, someone actually asked me "Wah pokok. Akak nak masak ke ape kang?"







Huh?







Good thing it was Earth Hour Week here, so I simply said that it's menghijaukan alam untuk masa depan and laughed it off before stepping in the lift and almost cursing but didn't because there was another colleague in there and this place is pretty new and all copporate-y so I have to tiptoe a bit and cannot say 4 letter words, or five letter or even six letter swear words. (I accidentally said bontot yesterday to which one of the BOD gasped and commented on. But that's another story altogether). If the mere sight of a person carrying a small plant on the train got heads turning, Malaysians must be pretty boring and uneventful indeed.

























Published with Blogger-droid v1.6.5

A side note of sissyness

Monday, March 28, 2011





Looking at the majestic architecture of the ancient Colleseum in Rome and the magnificent cluster that is the Acropolis on the small screen of my computer, I am engulfed by awe...



What was it like then, when their streets were bustling with people, traders, women and children? Warriors preparing to fight the battle to live, philosophers preaching to their proteges of science, human psycology and the gods? What was it like to be at the junction of civilization?



I have read numerous historical books and delved deeper through fictions and films. Still I thirst for something more. Untagible things that I could not begin to verbalize, that currently resides in that particular hollow spot in the depths of my heart. Reading and absorbing it all will never end, but I fear that I would not ever be whole... so many what ifs and if onlys...



If one day, I would be so lucky, so lucky that by god's permission, should I ever land myself in places historical as those -- Colleseum, Acropolis, Stonhenge, the Rapa Nui & Moai statues of Easter Island -- I will most probably start shaking and within seconds cry my eyes out.



I know, not exactly the conventional reaction of a tourist, but then again, nothing about these places are conventional.



I will weep for those who didn't have it as easy as us, for those who lived their lives to the fullest, and for the people who lived & died upholding causes for the future. I am happy to report to you (via god) that all that you have fought for has been greatly achieved by us, some even beyond any degree of imagination, and I am also sorry that all that you have tirelessly worked for is crumbling one by one due to greed, ignorant and irresponsible acts of your decendants.



Perhaps then, I will heave this unexplained burn in my chest.

Someone Has To Say It Vol. 3

Friday, March 25, 2011

Edisi "Tatasusila LRT, plis!"


Seperti yang korang sedia maklum (atau mungkin baru nak dimaklumkan), aku tak berkereta, tak berlesen dan tak terpanggil seru untuk mencuri kereta bapak sendiri dan pergi joyride.


Untuk manusia 'melawan arus' macam aku, pengangkutan awam menjadi pilihan. Ia lebih marhaen, lebih 'down to earth', lebih gritty. Orang bawak kereta yang asyik mengeluh jam lah, traffic light rosak lah, air lopak besar lah semuanya obviously tak pernah merasa pengalaman berdiri 2 jam di dalam bas awam tak berpenghawa dingin dalam keadaan hujan lebat dan KL blackout.


Yes, I've been there and trust me, you drivers are pussies compared to us hustlers. *snickers*



Walau bagaimanapun,
itu tak bermakna orang naik kenderaan awam ni semuanya busuk, peluh longkang, rambut kusut, mulut motorbot dan lain-lain lagi stigma yang selalu orang-orang kaya kaitkan dengan 'golongan kurang berkemampuan'. Sekarang ni bas pun dah berhawa dingin. Baju trendi-trendi pun banyak yang dah murah. Kelmarin aku nampak mamat Indo rambut kerinting lampir naik LRT dengan steadynya pakai t-shirt Uniqlo. Taraf penampilan pengguna kenderaan awam sekarang dah jauh lebih senonoh berbanding dulu.




Malangnya penampilan tak bererti perangai.


Bukan semua, aku ulangi BUKAN SEMUA orang yang naik public transportation berperangai haram, tapi LRT tu macam magnet bagi attitude taik. Macam badi bola: orang yang paling sopan, pendiam dan berketerampilan pun, bila tengok bola apatah lagi dekat stadium, terus bertukar jadi gengster Pekida kelas bawahan.


So ni aku nak cerita sikit part-part paling menyampah pasal orang yang naik LRT. Rasanya dah bertahun menyimpan perasaan, so dah tiba masanya I let some steam off sebelum aku tolak je makcik-makcik ebok tu ke atas landasan masa train nak sampai.


(Lrt sebab aku naik LRT tiap-tiap hari. Tapi rasanya benda ni applicable untuk semua pengangkutan awam)





2 seat, satu bontot
Aku, kalau naik LRT, seboleh-bolehnya nak duduk di tepi dinding. Jika tidak pun, duduk berkepit sebab tak mahu makan ruang orang sebelah. Tempat duduk LRT memang agak kecil, dan bila yang duduk tu sama-sama auuummmm, maka paha akan berlaga dengan paha dan bahu main gesel-gesel. Tak syoklah gitu, tapi itu hakikat 'berkongsi kenderaan' so redha ajelah.


Masalahnya, ada lahabau-lahabau yang dengan konfiden ambik sampai 2 seats. Kalau dia gemuk sangat, tak apa jugalah, tapi ni satu seat dia duduk, satu lagi beg dia. Aiikkk, kau beli tiket untuk 2 orang ke? Tak? Kalau tak sila angkat beg kau dan peluk/bubuh di lantai sebelum bontot aku dengan konfiden juga penyekkan beg kau.






Rupanya orang Singapura pun ramai yang bangang jugak. Gambar kaki cantik otak zero ini dari stomp.com.sg





Kalau bawak beg besar (beg balik kampung/suitcases), tolonglah pergi duduk atau berdiri di bahagian tengah tren supaya beg boleh diletakkan di kawasan yang tak mengganggu orang. Orang dengan baggage cenggini sepatutnya hanya dibenarkan berada di kawasan pintu jika stop dia dah nak sampai. Kalau naik kat Kelana Jaya tapi nak turun kat KL Sentral, sila beradab sikit, ye.






Stesen radio bingit
Ya, kau ada telefon gempak. Ya, kau rasa kau lain dari yang lain. Ya, kau memang hip dan best gila. Tapi itu tak bermakna aku nak sama-sama dengar siaran lagu-lagu mp3 download haram kau.


Speaker di telefon bimbit tu untuk kegunaan peribadi, bila kau di rumah atau di kawasan persendirian. Tak payahlah baik hati sangat nak menghiburkan kitorang dengan irama lagu-lagu kau tu. Sekarang ni headphones dan earphones ciplak yang murah berlambak, pegi beli satu dan gunakannya dengan gembira, ya.


Oh, satu lagi. Kalau telefon berdering, sila angkat dengan kadar segera. Jangan jadi poser, handphone dalam tangan tapi saja buat-buat tengok skrin, tekan butang volume dan sebagainya untuk memanjangkan nada dering tu. Aku boleh dengar lagu Rihanna, Justin Bieber dengan Pussycat Dolls kat radio kalau aku nak, terima kasih. Jika tidak risiko henpon kau berkubur di bawah rel bertambah sehingga 90%.





Adik-adik, inilah iPhone adik-adik setelah Pak Ucu blendkan.
Pak Ucu namakan resipi ni iBlended uNangis. Best tak?













Kak, tren ni sampai KJ je, tak pegi Kutub Utara.
Sila kenalpasti lokasi disembarkation korang. Kalau jauh lagi dari destinasi korang naik, tolong lah masuk ke dalam sikit. Kalau lagi satu dua stesen nak sampai, tolonglah berada di kawasan berhampiran pintu.

Sebabnya? (Ini pun nak kena bagitau ke)

Bila peak-hours, orang ramai gila. Kalau naik kat hot spots macam Wangsa Maju & Masjid Jamek (untuk Putra lrt), Bukit Bintang (untuk monorel) atau KL Sentral (untuk komuter), peluang nak duduk tu ibarat Malaysia menang bola Piala Dunia. Mustahil. Jadi kalau destinasi masih jauh, bergeraklah ke dalam tren supaya orang lain boleh masuk. Ini tidak, kengkadang sampai serak suara mamat polis RapidKL tu cakap "Tolong masuk ke dalam, masuk ke dalam" tapi dia buat deeeekkkkkkk je.





Adam Duritz of Counting Crows pun ngok jugak rupanya. Selamba je block pintu sampailah ke stesen destinasi. Lepas tu kaw-kaw kena maki. Gambar dari Gothamist.com





Dan jika dah nak sampai, bergeraklah ke arah pintu supaya takde lah kau marah-marah bila orang tak perasan kau nak keluar dan kau terpaksa berselit-selit dan menolak-nolak untuk keluar kelak.


Kadang-kadang ada jugak kumpulan manusia bebal yang berdiri dekat pintu (bukan pilihan dia, tapi tren dah penuh sangat) tapi tak reti nak ke tepi bila dah sampai di stesen. Agak-agak la, bukan semua orang nak pergi stesen kau. Bila orang cakap "Excuse me" kuat sikit, tau pulak menjeling.






Apa kata ambik je terus paper/handphone I?!
Ak'ah Seman oiii, kome naik tren tak bawak apa-apa bahan hiburan, ye? Teringin nak tengok ape cheghite dalam suratkabor, ye? Boleh, tapi apekejadahnye kome menjenguk-jenguk sampai dagu dah nak memakok bahu teman?




Uolssss, bestnya benda yang uols baca ni!
Excitednya, nak baca lagi! *pakok bahu orang*



Kalau nak usha bahan bacaan orang pun, agak-agak la. Menjeling ke, jenguk sikit ke, tapi jangan la sampai tahap nak melenyek dada kamu dengan belakang orang tu. If you’re too intrigued with what’s being read, apa kata anda approach pembaca dengan sopan dan minta pinjam bahan bacaan tu sekejap. Most of the time orang akan bagi, asalkan anda pun berbudi bahasa dan pulangkan selepas beberapa minit (bukan pinjam sepanjang perjalanan!). Mungkin dari situ korang siap boleh buat kawan baru. Believe me, that’s way better than dok buat tengkuk tortoise tepi orang.


However, perbuatan macam tu tak boleh digunakan bila menjenguk handphone orang. Wait, WTF ARE YOU READING PEOPLE”S MESSAGES / SCREENS?

Handphone merupakan harta peribadi dan hanya orang kurang adab sahaja yang akan buat benda lahanat macam tu. Eavesdropping is bad enough, okay. Aku memang tak boleh blah betul kalau ada orang yang sibuk sangat nak tengok apa aku buat dengan phone aku.



Kengkadang ada gak terfikir, why are these smartphones so damn reflective… tak payah berdiri sebelah aku pun boleh jadi penyibuk. I once caught a person squinting at me from a few meters away because he was watching me play a game through the reflection on my eyeglasses! Yes, WTF REFLECTION PUN KO NAK TENGOK???!!!!





*Calm down. Deep breath. Okay, enough shouting*





Jadi korang-korang,
Jadilah orang yang lebih berhemah dan bertimbang rasa setiap kali korang menaiki pengangkutan awam.


Nak berhemah sepanjang masa memang susah dan akan menampakkan korang seperti poyo gila, manakala tak berhemah langsung memang jahanam. Apa kata mulakan dengan courtesy di dalam pengangkutan awam. Lama-lama, ia akan menular dalam kehidupan seharian dan mak bapak korang dah takde alasan nak kata korang ni kutu haprak yang takde masa depan dan ngabihkan bogheh yo, kan?

Kaaau, terlalu istimewaaaaa

Tuesday, March 15, 2011

I think I shrunk lost two dress sizes overnight.

Bought a shirt for work last week. Tried it in the dressing room, it wasn't amazing but it was alright. A little 'bloomy' at the bottom but the shoulders were alright and it wasn't too tight at the bosom, which is perfect for my very corporate office.

This morning,
put it on at 650am and it didn't feel as 'full' as before. Aikkk....

Went down, combed my hair and still felt funny. Mak mentioned that the shirt looked a little too big. Huh?

Too late to iron another shirt, so I thought what the heck, besar sikit apa salahnya.
I hope it's not too ill-fitting.

Took the train at Wangsa Maju, disembarked at Ampang Park. Took the escalator up. Walked out of the station, saw my reflection.


Oh, it was ill-fitting, alright. Shoulders were saggy, bosom area almost nonexistant, the usually prominent rump looks swallowed by the extra large back panel.

In short, I looked like I borrowed one of Adibah Noor's kemeja akak-akak 40an.

Kisah kerajaan langit

Thursday, March 10, 2011

Sesetengah 'rakyat' memang tak sedar untung. 'Kerajaan' dah bagi rumah, pakaian, siap makan pun 'kerajaan' bagi duit tetiap hari. Pastu nak kemudahan, puuunnn dah bagi, jangan la abuse it. Memang la 'menteri-menteri' redha pasal tu tanggungjawab diorang, tapi jangan la ambik kesempatan.

Dah besar panjang pun masih tak kisah jadi 'tanggungan & bebanan' ke? Kalau jadi 'rakyat' yang bayar cukai, takpe le jugak nak banyak cekadak, tapi ni 'cukai tenaga' pun sekali sekala, apatah lagi 'cukai kewangan'. Malu dowh.

Sudah-sudah lah tu. Jangan pikir "apa lagi yang aku boleh mintak kat 'menteri-menteri' ni", tapi sekali sekala cuba fikir "apa yang aku boleh bagi balik pada menteri-menteri" ni.

Kengkadang 'rakyat' lain macam aku ni panas dan banyak bunyi pasal tak sanggup nak kena jadi tukang bail you out bila masalah timbul. Siapa yang nak menghulur dulu kalau korang sesak, pastu 'menteri' takde? Siapa yang kesian tengok korang tak makan time-time 'menteri' terlupa atau dah tengah bulan? Dah la ko perah 'menteri' tu tetiap hari, bende macam ni tak boleh rationalize ke?


Dulu, masa ada 'empayar' sendiri, aku selalu ingatkan -- jangan membazir harta empayar sebab harta kalau tak dikumpul, takkan bertambah. Makin susut dan terus susut. Oiiihhhh tapi marah... cakap aku ni merendahkan dia, irritating, berlagak macam bagus.

Niat aku cuma nak ingat-mengingati, sebab bila aku tengok kau belanja riang ria, menegur kau buat aku beringat supaya tak joli sebab harta seciput yang aku ada tu nak kumpul untuk masa depan. Bukan lah aku ni bagus sangat, pasal aku pun ada yang tunggang-langgang, tapi aku rasa dalam kes cenggini, aku kira bagus lah jugak dari kau, kot.

Don't be mad at me because where you are, compared to where I am makes you feel like a loser.


Masalah macam ni aku panggil Sindrom Pak Guard. Alah, pak guard kerek yang wujud di mana saja kita belajar/kerja. Muka macam taik, perangai kekwat nak mampus pastu marah-marah. Bukan salah aku kot kau kerja jadi pak guard. Sila semak masa lampau sebab kau sendiri yang melakar masa depan kau. Kau yang buat pilihan malas belajar / taknak kerja susah, so bila ko jadi pak guard jangan ah banyak bising.



Ah, kembali kepada topik,
aku pun buat tak tahu pada hal kewangan 'rakyat' tersebut. Rupanya, harta empayar habis, backup income pun tak ada. Cita-cita janji gebang nak melabur dalam 'pengangkutan masa depan' pun tak berjaya dilangsungkan sebab modalnya dah guna untuk bershopping riang. Sekarang dah kembali menagih ehsan 'kerajaan'.


'Kerajaan' tu sayang 'rakyat-rakyat' dia, jadi jangan la manipulasikan willingness diorang untuk kesenangan. Dan bila 'rakyat' pembayar 'cukai' macam aku ni tegur atau bising, terima dan berubah lah. Aku tahu korang rasa malu tapi apa kata tukarkan malu tu menjadi motivasi untuk berubah, bukan malu jadi marah. Berubahlah untuk masa depan.

Kau hebat, kitorang tumpang gembira. Kau berubah maju, kitorang pun lebih bermotivasi. Kau hidup senang, kitorang pun senang hati. Tapi kalau kau hidup senang at the expense of others, kau dah sama macam Ghadaffi. You like being called a leach?

I don't think so.

Perihal hambar & syukur

Tuesday, March 08, 2011

Kelmarin, bangun pagi sungguh sukar. Hati terasa berat hendak ke pejabat, entah kenapa. Sterika baju pun lambat, mandi pun macam tak segar-segar, mekap sekadar tangkap muat dalam perjalanan ke pejabat, naik lrt bermuka toya, niat nak jalan dari KLCC ke pejabat dibatalkan atas sebab perasaan gundah lantas terus naik teksi di Ampang Park, sampai di pejabat terus duduk, tak ada hati turun ke bawah beli sarapan, mood hambar,



inilah rupanya perasaan Monday Blues.



Percaya atau tidak, kelmarin adalah hari pertama saya mengalami Monday Blues. Selama hampir 6 tahun berkerja, tak pernah sekali pun saya rasakan toya seteruk kelmarin. Kusut, malas, lembab, semuanya ada.


Duduk di pagi yang sunyi di hadapan komputer, saya lihat sekeliling dan terasa sungguh asing sekali. Saya seperti orang asing, semuanya di sini asing bagi saya, saya rindukan rutin dan suasana di tempat kerja lama.

Suasana tidak hingar bingar di sini. Tidak ada orang berjalan kehulu hilir, tidak ada lagu rock kapak berselirat dari pelbagai komputer, tidak ada borak pagi dengan rakan sebelah kubikel, tidak ada sesi sarapan dari rumah, tidak ada jerit-jerit kejar deadline, tidak ada video streaming, tidak ada panggilan berdarah dari counterpart di Filipina, tidak ada menulis perihal gincu dan haruman dan coli, tidak ada lawak P.Ramlee.

Tidak ada.


Barulah saya terperasan, saya 'officesick' rupanya.

Hampir menitik air mata bila kesedaran itu datang, memang saya rindu tempat lama rupanya. Semuanya lain di tempat ini. Bukannya saya mahu banding-membanding, tapi suasananya agak obvious untuk tidak merasa janggal.

Just one week and I'm already feeling shitty? Or is it only been one week, so of course I'll feel shitty? Saya sendiri keliru.

Mujurlah emel penenang datang dari sahabat-sahabat lama. Tengahari menjelang dan saya mula rasa okay sedikit demi sedikit. Lewat petang perasaan itu seolah pudar sama dengan hujan lebat di kota Kuala Lumpur. Berhentinya hujan, berhentilah rasa itu, saya pulang dengan hati yang ringan, berjalan kaki dari pejabat ke KLCC walaupun bertumit tinggi. (tetap berpeluh macam lari marathon)








Pagi ini ketenangan bersambung lagi, dan disahut oleh status seorang kenalan di FB:



"Syukur kadangkala lebih tinggi makamnya dari sabar. Ramai orang terpaksa bersabar tapi belum tentu dapat nikmat syukur."







Alhamdulillah.





Memang sesuatu yang tidak menyenangkan memerlukan kesabaran. Patience and perserverance will get you to places you've never dreamed of. Thankfullness will bring you closer to accepting who you are. Rasanya itulah yang saya perlukan. Sabar, tidak berputus asa dan bersyukur.








Syukur kerana


Saya masih ada kerja. Ramai yang cuba cari kerja namun nasib tak menyebelahi mereka. Alhamdulillah.

Saya ada keupayaan untuk menentukan sendiri penghijrahan saya. Ramai yang saya kenal, terpaksa meninggalkan jawatan kerana 'sebab-sebab pentadbiran' dan kewangan syarikat. Saya pula, sendiri yang memilih untuk berhijrah ke tanah baru demi memenuhi keperluan kewangan. Alhamdulillah.


Saya berkeupayaan membeli aset sendiri, walaupun sedikit sendat kewangannya. Ini antara mimpi lama dan ia sudah menjadi realiti. Walaupun banyak mimpi yang belum dapat dicapai, sekurang-kurangnya saya ada sesuatu. Alhamdulillah.


Saya ada kumpulan manusia yang tak henti menyokong pembaharuan dalam hidup saya ini. Keluarga dan rakan-rakan yang tak jemu member sokongan dan nasihat. Alhamdulillah.



Mulai hari ini saya akan cuba lebih bersyukur dan kurang bergundah.




Petang ni jalan kaki balik lagi, jom!

p/s: 35 minit dari pejabat ke KLCC vice versa. Kalau tak susut jugak donat-donat ni, tak tau lah!



Unknown

Tuesday, March 01, 2011



We all have dreams and most of the time, these aspirations remain as dreams because we are bounded by our fears.


Since we were toddlers, we were taught of the importance of following rules and boudaries, of limitations and guides.


But what if, say one day, you found out that you're no longer goverened by your fears?

Would you be brave enough to do the things you fear before?


Will it then, take you to your highest potential, or be the cause of your distruction?