Pages

Wondered who: answer

Thursday, October 07, 2010

Okay, here's the answer to the 'then' pictures I posted earlier. Berapa banyak yang korang betul?



1. George Clooney

Kalau korang pegi back in time and tell Clooney's teachers or classmates that one day George akan jadi lelaki kegilaan ramai dan most eligible bachelor in Hollywood, mungkin korang akan
digelakkan tahap maut. Tapi inilah hakikatnya... masa depan dan good genes (tak lupa hard workout) boleh jadikan sesiapa saja cantik atau hensem.
Pengajarannya, kalau kita (atau anak-anak kita) huduh masa sekolah, relax je dan ingatkan diri. Kalau nerdy gila macam George Clooney pun boleh tukar smokin' hot, kita pun boleh!




2. Sean Connery

Yesss uols, suatu masa dulu atuk Sean Connery adalah The Body.
Kalau boleh semua cerita diorang nak dia tak pakai baju. Ada yang hubba-hubba ai papi dios mio! macam dalam filem-filem Bond. Walaupun bulu dada dah macam karpet, tapi kekentalan dan kemantapan tubuh hot grandad ni memang susah nak disangkal. Namun overdosed topless tahap semua nak kaut macam Salman Khan pun boleh backfire. Contohnya watak Sean dalam filem Zardos. Pakai 'tangkini' versi 70an, warna oren pulak tu... dah macam Borat koboi pun ada gak. Korang google la sendiri gambar dia dalam Zardoz, saya tak sanggup nak bubuh kat sini. Huh, horror.
Tahun ini Sean Connery berumur 80 tahun. Damn rasa macam reversed-pervert pulak bila anggap Sean seksi. But seriously, have you seen him in a kilt? Wow, dah tua-tua ni pun masih shek-sheyyy!





3. Jared Leto

Yup, that's Jared Leto. For most of us adults, we'd know him from movies such as Requiem For A Dream, Lord of War, and Chapter 27. Untuk tweens and budak2 rock-emo masakini, y'all kenal dia ni as the frontman of 30 Seconds Form Mars. Yup, he was really jambu back then okay. Walaupun he initially wanted to pursue a career in music, he got approached to be a model. Hence the wierd 90s quirky photos. Ask him to pose like that sekarang (with the hair and all) and he'd probably be labeled gay. Maklumkah, sekarang ni kan dia kengkonon emo heheh~~

Dulu Jared pernah mengadu susah nak dapat roles dalam filem-filem. Direktor selalu reject sebab dia 'terlalu cantik'. Semangat punya pasal, di ambil cabaran tambahkan berat badan 60 pounds semata untuk melakonkan watak pembunuh John Lennon, Mark David Chapman. Dah lah dia vegetarian... mengkagum. Lebih mengkagumkan, after shooting the film, he managed to work the fats off... you can see how lean he is now. Macam tak pernah gemuk. Ajaib betul.





4. Marilyn Monroe

As you can see, a little makeup, allegedly one rhinoplasty and facial 'touch-ups' boleh menjadikan muka cantik lite-lite jadi macam bidadari. Sebenarnya Marilyn Monroe memang dah cantik, tapi di Hollywood nak naik popular tak cukup sekadar cantik, kena mind-blowing baru boleh jalan. Norma Jeane Baker (yep itu nama sebenar Marilyn) pulak datang dari latar belakang yang menyedihkan jadi dia memang insecure dari kecil.

Seperti kebanyakan artis jelita/kacak Hollywood, dia sentiasa dianggap sebagai seorang dumb blonde. In actuality, Marilyn was quite smart, and a very talented writer. Dalam jurnalnya ada banyak short proses and poems yang benar-benar menggambarkan keadaan sebenar Norma Jean trapped in Marilyn's persona. One of my favourite poems by her is called O' Time Be Kind.

O, Time
Be Kind
Help this weary being
To forget what is sad to remember
Loose my loneliness,
Ease my mind,
While you eat my flesh.







5. Brad Pitt

Kau gila, siapa tak kenal Brad Pitt? I think you have to forgive the dorky poses and migraine inducing clothes sebab 80s and 90s were about the colours and cuts of the clothes. Kisah hidup Brad dalam 20 tahun kebelakangan ni memang selalu diceritakan pihak media jadi tak perlu kot nak recap apa-apa. Tapi ni ada 3 trivia:

a. Masa dia mula-mula nak jadi pelakon, first job dia adalah berjoget-joget dalam costume ayam di restoran El' Pollo Loco di Sunset Blvd.
b. Antara calon kuat untuk melakonkan watak Neo dalam The Matrix. Mungkin dia tak cukup geeky jadi watak tu jatuh pada Keanu Reeves.
c. Tendon Achilles di kaki dia terkoyak teruk masa dia belakon dalam filem Troy. Ironinya, watak dia dalam filem tu ialah Archilles!





6. Eric Clapton

Kalau korang tak layan music dari dia pun, at least korang mesti pernah dengar lagu 'Tears In Heaven'. Ramai orang selalu ingat dia ni American, tapi dia sebenarnya dilahirkan di Surrey, England. Kisah zaman kanak-kanak dia agak dasyat -- mak dia, Patricia termengandungkan dia masa ada affair dengan seorang askar dari Kanada. Askar tu balik ke Kanada sebelum Eric dilahirkan dan disebabkan mak Eric cuma 16 tahun masa tu, mak bapak Patricia decided to become surrogate parents to Eric. So dia ingatkan Patricia tu kakak dia, dan atuk nenek dia tu mak bapak dia. Dia dapat tahu tentang penipuan pelik ni ketika berusia 9 tahun dan terus depresi. Semenjak tu, dia lebih kerap menyendiri dan masa itulah dia jadi taksub bermain gitar.

Kehebatan Eric Clapton bermain gitar dalam genre American Blues cukup popular sampaikan dia dapat nickname "the God". Ada peminat yang tulis grafitti "Clapton Is God" di salah satu tube station di London ianya tersebar sampai melekat lah nama God tu. Kau hado?





7. Zac Efron

Okay adik-adik, let this be a lesson to you: crimping was never, and will never be cool. Hahahaha! Apa punya disaster daa rambut Zac tu. I'm sure that picture was taken during his doofy days. Ramai orang yang mengenali Zac kata dia seorang yang kelakar dan fun, tak langsung pose cute-cute gedik macam watak dia dalam High School Musical. Tapi iyalah kan, dah handsome tu, nak buat macam mana.

Masa depan Zac ni pun akan jadi sedikit berliku macam Leonardo DiCaprio, Jared Leto dan Jude Law. Jambu sangat sampai susah nak dapat watak yang lebih mencabar. Kalau dia pandai, dia akan cuba rebut watak yang ganas seperti Brad Pitt dalam Se7en atau Leonardo DiCaprio dalam Blood Diamond. Nak nampak pandai & artsy? Berlakon teater bogel-bogel macam Danial Radcliffe. Confirm dipandang lebih serius dari sebelumnya. Kalau tak buat macam tu, huh, berlakon romcom dan chick flick je la sampai tua.




5 comments:

My name starts with M said...

hahaha nice! But i was hoping ko include kan beatles dlm life eric clapton hehe.

azyze said...

oh hoho, aku tak terpikir pulak tu heheh. I was going to say that artistes from brit banyak di reference akin to religion di zaman 60-70 dulu. Beatles kata they are bigger that JEsus, pastu people calling clapton god.

tapi tak tertulis pulak hehehe.

wixx said...

Apasal semua lelaki jambu yang lu feature? lu memang suka mamat jambu ke?

azyze said...

wixx:
gua tak diskriminasi melebihkan yang jambu. gua fruit cocktail pun bolehhhh....

roxychick said...

desperado ke hape budak wixx ni?

man.. you're annoying!