Pages

Kena pau

Thursday, September 23, 2010

Kotak ajaib!



Lebih kurang dua bulan lepas, lebih kurang pukul 9 malam, saya dalam perjalanan balik dari pejabat. Nak naik lrt di stesen Kelana Jaya.

Berjalan menuju tangga, saya nampak ada sekumpulan budak-budak cina sibuk tahan penumpang yang naik turun tangga tu. Diorang pakai t-shirt seragam, pegang clipboard dan ada beberapa benda di tangan. Selalunya jangan haraplah saya mahu melayan salespeople macam ni, jadi dari jauh lagi saya dah buat-buat muka nak cepat dan jalan laju-laju.


Nak dekat sampai tangga, seorang budak lelaki mendekati saya. "Miss...hi miss, can you help me?"

"Sorry, I'm in a rush. No thanks," dan saya terus menaiki tangga.


Ingatkan dah selamat, tapi budak lelaki tu kejar saya dan terus naik berdiri di hadapan saya. Oh shit. Trapped.

Belum sempat saya kata apa-apa, dia terus hulur clipboard yang dipegang pada saya. Hi miss, can you help me, please?"

Saya tak ambil clipboard yang dihulur. Sekali lagi saya kata "I'm late. So sorry. You find someone else okay."

Bila saya cakap macam tu, lagi lah dia dekat dengan saya. Memang dah takde ruang untuk saya nak bergerak. Dia sambung lagi merayu-rayu suruh saya tolong dia. Saya kata taknak. Dia membebel lagi. Saya tengok ada 5-6 lagi orang yang dah kena 'tahan' macam saya. Beriya diorang dengar cerita budak-budak tu. Mampus lah lambat kalau macam ni.


Budak cina tu tarik hujung lengan baju saya. "Miss, you bagi I 5 minutes saja, please.."

Menyampah betul lah. "Okay, okay. What is it?"

Muka budak tu terus lega. Kesian pulak tengok dia macam tu. Dah berapa orang reject agaknya kan? Entah-entah dari pagi buat benda ni.

"Miss, please tolong I. We're students, kita kena kutip ini, signature semua untuk project. Nanti kena bagi to our lecturer. Please help me-"
katanya sambil menghulur clipboard tu sekali lagi pada saya.
"-you write you name here, please. And sign here."


Saya tengok clipboard tu, ada sehelai kertas A4 dengan a few columns. Nampak macam petition form. Adalah dekat 10 signatures kat situ, and i think he still has about 2/3 to go. Kesian pulak. especially bila dia kata dia student.

Saya ingat lagi cemana time buat survey untuk thesis dulu, tercongok mintak orang isi borang-borang survey tu dengan muka tebal. Nak approach orang pun naik segan lepas kena reject 5-6 kali. Simpati saya terus berganda pada budak muka berminyak tu.

"So you nak I buat apa?"

Dia sengih. "Just write your name here, and sign here. Very easy."

Okaylah, saya pun ambik pen dia, tulis nama, isi nombor ic, sign alakadar dan bagi balik clipboard tu pada dia. "Nah," siap bagi senyuman lebar lagi.

So saya ingat saya dah boleh gerak lah kan, tapi budak tu tak ketepi pun. Yang dia buat adalah kata "So you want to give how much? Minimum 20."


La, apa pulak ni....."What do you mean by 'how much'?"


Dengan muka selamba, dia kata "Ya you already commit, you sign the paper so how much you want to give? This is derma for poor kids. We give present for your money."


Macam cib-
Apahal pulak tetiba jadi derma kan? Tadi cakap mintak sain je. Ni nak duit pulak. Saya tengok balik clipboard tu, memang ada column dengan a few numbers in it, tapi tak bertajuk. 20, 30, 50. So decieving!



"You said nothing about money. Tadi cakap lain," suara saya dah tinggi sikit. Ada sorang uncle India yang tengah turun dah pandang-pandang kitorang.

Budak tu berkeras tak nak ke tepi dan terus ulang-ulang pasal derma lah, help us help the poor la hape lah, macam-macam mak nenek dia membebel.

Rasa nak terajang je budak tu pun ada gak, tapi disebabkan dah malam, saya penat gila dan saya malas nak dengar dia membebel lagi, saya pun tarik keluar purse. Bukak-bukak purse, saya cuma ada RM50 sahaja. Ah bongok, ni hujung bulan, memang la takde duit. Shit!

"Okay, okay, I give you twenty, okay? Can you please stop?"

Budak tu terus diam, kenyih-kenyih dan bukak backpack dia. Dia keluarkan kotak cenonet. "This is 20. If you give 40, I give you a teddy bear," sambil tunjuk keychain beruang bodoh "and if you give 50, I give you this notepad and windfan."


Kali ni ko pujuk macamana pun takdenye aku nak bagi lebih. Saya kata 20 is 20, cepat sket. Budak tu ambik duit saya dan panggil kawan dia bawak duit tukar. Masa kawan dia dok sibuk seluk poket, dia masih pujuk saya bagi duit lebih. Saya buat bodoh je.

Dia buat-buat pulak nak borak dengan saya, sibuk cerita yang kat dalam kotak kecik tu ada hadiah surprise yang boleh guna bagi boyfriend saya lah, saya ada boyfriend ke tak, saya kerja mana bla bla bla bla bla-
saya cuma fikir nak pelempang je muka dia masa tu.

Masa dia membebel tu lah saya baru perasan, dia takdelah muda mana pun. Lepas tu, diorang tak tunjuk apape ID card pun. Gaya kengkawan dia yang lain pun sungguh tak meyakinkan bahawa diorang tu pelajar kolej yang tengah buat assignment. More like salesmen to me. Cis, nampak sangat saya dah kena tipu. Ntah apa punya syarikat scam ni, dan saya boleh pulak terjebak. Adusss...


Tiba-tiba dia hulur balik kat saya RM20 je.


"I said I'm giving you 20. Not 30," masa ni saya memang dah menyampah dah kat dia. "That's my last cash until the end of this month."

"Ala miss, you give 30 lah okay. Sap-sap sui. Kaw tim lah ha."

"Kawtim? No, no, I want my full change!"


Pedulilah saya dia nak pikir saya cheapo ke hapa ke, memang saya dah tak ada duit langsung masa tu. Kalau ikutkan saya boleh je tolak dia dan blah macam tu je kan, dah kira baik dah saya nak bagi 20 tu.

Disebabkan orang dah mula pandang-pandang kitorang, budak tu pun terus pulangkan RM10 saya. Saya ambil duit saya dan sumbat dalam poket seluar. Terus pusing untuk panjat tangga. Masa tu saya cuma mahu naik tren balik rumah dan tidur.



Tapi dia tak habis lagi!

"Ah miss, you help my friend please. Just sign only, this time sign only on her paper, " kata budak lelaki tu sambil tunjuk kawan perempuan dia yang macam lapdog gedik terkenyeh-kenyeh sua clipboard dia kat saya.


Kali ni memang ko memang menempah maki la kan. "Sign kepala hotak ko! Sign sendiri!"


pastu saya saja cakap kuat-kuat bagi orang yang tengah sesak turun tangga tu dengar


"Next time you want people to donate money, do it at the beginning of the month, not at the end of the month. Orang tak ada duit lah nak bagi 'derma' berpuluh ringgit macam ni at this time."

Lepas tu saya blah naik tangga.

Di ekor mata saya, saya nampak budak perempuan tu tergamam dan budak laki tu melopong, lepas tu cepat-cepat cover hensem.

Bila dah sampai atas, saya toleh ke belakang. Semua orang yang turun tangga tu avoided them like the plague. Semua orang geleng dan refuse to stop. Ada beberapa yang diorang terpaksa ikut sampai luar stesen. Padan muka ko, nak sangat menipu.



Nak tahu apa kejadahnya isi kotak kecik nak mampus tu yang 'boleh menggembirakan hati boyfriend you' tu?



Siap bubuh pricetag. Padahal saya tengok benda ni
ada jual kat kedai 2ringgit aritu.



Memang, memang bahagia sungguh boyfriend aku.
Boyfriend aku budak sekolah rendah agaknya.



Macam-macam cara orang nak menipu, kan?

6 comments:

mizzyN said...

memang mcm2 cara nak menipu. so kena jadi bicthie, tapi tak suka jadi bitchie. tapi lebih baik bitchie daripada derma puluh2 ringgit x ikhlas.

azyze said...

aku marah sebab the moment dia cakap minimum 20 tu aku tau dah bukan derma sejati. mcm kena tipu bulat2.

dex said...

pergh.. dua ploh rggt minimum.. memang pow kaw2 punyer

My name starts with M said...

nasib baik ada gak moment kau maki.. baru puas sikit ati aku membaca... hehe

azyze said...

dex:
kan...

M:
selalunya aku blah je, tapi pasal aku dah penat sangat dan menyampah maka terpacullah perkataan2 itu hahah

azyze said...

dex:
kan...

M:
selalunya aku blah je, tapi pasal aku dah penat sangat dan menyampah maka terpacullah perkataan2 itu hahah