Pages

kegembiraan adalah milik orang kurus (or so they think)

Wednesday, September 01, 2010

Mata terpejam, saya duduk bersandar di divan cleopatra sambil menikmati kedamaian angin malam yang sepoi menyalut tubuh. Di tangan, segelas teh pudina. Di sisi, suara Jamie Cullum membelai jiwa.


"Sayang..." bisik si dia.

Saya sekadar menjungkit kening. "Hmm..."

Tangannya terus mengurut lembut bahu saya."You sayang I tak?"

"Em'hmm..."

"Betul-betul sayang?"

"Sayang."

"So kenapa I rasa macam you main-mainkan perasan I je?"

Saya menggeleng perlahan."Mana ada."

"Habis tu kenapa setiap kali I ajak you pergi work-related events I, you tolak? I dah naik segan dah nak jawab, sampai selalunya I diam dan senyum je. Orang dah mula kata I ni kooky lah, eccentric lah... sombong jangan cakap lah kan."


Saya mendongak, memandang mukanya yang masam mencuka. Bibirnya sedikit menjuih, jemarinya berhenti mengurut dan erat memegang bahu saya tanda protes.


Tersenyum, saya bangkit mengalih ke belakang menghadap tubuhnya. Ketinggiannya membuat saya sedikit melangut untuk merenung matanya. Saya belai lembut rambutnya yang mengurai mencecah bahu.

"Rambut you dah makin panjang lah."

Dia menghentak kaki dengan lembut."Jangan lah tukar topik! Jawab soalan I tadi."

Sambil membelai pipinya, saya berbisik, "Sayang, bukan I taknak temankan you, tapi bila you pergi event macam tu, you milik orang ramai. I tak boleh marah kalau you tak dapat layan I, dan orang pula akan rasa tak selesa nak berbual seselesanya dengan you kalau I ada. I want to let you bask in your glory, sayang. Bila you balik, I sentiasa menunggu dengan setia. Kan?"

Cebikan bibirnya sedikit demi sedikit berubah manis."Ye, you selalu ada untuk I. Cuma..."

"Ok, ok. Next event I temankan you. Tapi you kena janji jangan jadi sourpuss sangat dan layan semua orang seadanya, okay? No half baked answers, no quirky quipts."


"Ergh, I hate those people lah, tapi kalau you ada I sanggup gagahkan juga lah layan diorang," katanya sambil membalas usap wajah saya.


Tubuhnya menggigil, mungkin kerana angin malam semakin kuat menderu. "You sejuk ye? Kenapa tak pakai baju..."

Saya bangun dan menarik lengannya."Jom masuk."


Senyumnya makin melebar. Dia ketawa lembut sambil pantas mengikut langkah saya. "Ni yang I suka relationship kita, ni," katanya.

"Kenapa?" tanya saya walaupun sudah saya jangka jawapannya.

"Sebab dengan semua orang, I adalah Johnny Depp si pelakon serius yang pelik, tapi dengan you I'm just plain Johnny, your love."

Giliran saya pula untuk ketawa. "Itu sebab mereka cuma berfantasi dengan karektor you, tapi I berialiti."

Dia ketawa besar, nadanya penuh bangga. Belum sempat saya berbuat apa-apa, dia pantas menarik saya masuk ke bilik. "Jom, sayang!"



Jamie Cullum terus menyanyi bertemankan secangkir teh pudina yang kian menyejuk.


*****

Syoknya berangan hehehe!




Published with Blogger-droid v1.5.3.1

2 comments:

roxychick said...

kejelitaan adalah hak milik setiap insan...


oh abang johnny!

azyze said...

imaginasi kisah berkasih dengan abang johnny indah sebab probability ianya terjadi sama macam berjaya memanjat everest tanpa bantuan sherpa dan alatan memanjat gunung.

nada. ziltch.