Pages

Jom raya jom

Thursday, September 17, 2009


Selamat Hari Raya Aidilfitri, kawan-kawan dan pembaca blog Penulis Paling Tidak Konsisten Dalam Dunia ini (jika ada).

Saya mohon maaf jika:

1. Terlazer cakap atau menyentapkan anda
2. Pernah karate anda kerana tidak puas hati
3. Pernah mencucuk mata anda dengan rambut kerinting saya ketika dalam LRT
4. Terlupa nak basuh tangan lepas bersin lepas tu salam tangan anda
5. Terbingitkan telinga anda bila saya gelak kuat-kuat dengan kawan-kawan
6. Tak kongsi dengar lagu dengan anda walaupun muka anda toya ya hazab dalam LRT
7. Terdengkur (wooh) kalau penat sangat dalam LRT bila balik lewat malam
9. Termakan tanpa ajak anda sekali join makan dengan saya
10. Terlupa balas sms anda kerana anda hantar tengah pagi buta ketika saya sedang membuta dan tanpa sedar telah delete sms anda dengan automatik dan tak ingat sepatah haram anda hantar semalam bila terjaga keesokan paginya. 

Maafkan lah saya andai saya melukakan hati dengan lafaz lidah saya yang adakalanya zass dasyat, mahupun mengguris perasaan dengan anggota tubuh pinjaman dari Allah ini. 




Oh, saya nak minta maaf kepada sepupu saya, Rizal, kerana pernah belasah ketuk kepala dia dengan kayu construction sebab dia buli saya dan saya buli dia balik. 

Tak lupa juga pada Faiz, jiran depan rumah saya sebab saya pernah gigit pipi dia dulu. Ai promis ai tak buat lagi dah sekarang. 


Sekian.

Yang benar, 
Ely Azyze.


p/s: Pecah kaca pecah gelas
sudah baca, harap balas!

30 Benda yang patut dimakan sebelum anda kaput 2

Ramadhan dah hampir ke garisan penamat buat 2009.  

Dari jauh saya boleh dengar dah samar-samar bunyi mangkuk, mug dan tumbler dikeluarkan balik dari drawer akak-akak  di pejabat. Adik-adik yang dah berlatih timing buat muka sakit perut sekitar tengahari tu dah boleh belajar senyum balik dah. Abang-abang yang jadi serombong kapal sambilan time-time subuh gajah dan rembang malam dah boleh upgrade jadi serombong kilang tepi Lebuhraya Persekutuan yang memanjang berasap tu.   



Jom bayangkan situasi ni:

"Weh, lepas minggu raya kang, kita dah boleh keluar makan lunch dah, weh. Ada plan pegi memana?" tanya A sambil asap berkepul keluar dari nostril dia. 

"Aku dah lama kempunan makan KFC waktu lunch. KFC, Mekdonel, Krispi Krim, Beger King, Wendis dan sebarang pusat makanan hampas lain," balas B.

"Tapi, kita kan selalu je makan benda-benda tu masa bulan puasa sebab kita mana pernah  puasa pun. Ko ni, tak reti ke nak bezakan bulan puasa dengan bulan-bulan biasa. Ni bulan kebebasan weh! Kena makan special sikit!" A menggeleng, bengap betul kawan dia. 

B mengangguk. "Betullah A... aku terlupa fakta tu. Ahhhhh macamana ni, kita mana pernah makan makanan berkualiti selain dari makanan segera. Kita kan orang bandar yang kengkonon globalizationalized-yuppie-wannabes. Kita bukannya tahu tempat makan manusia marhaen lain!"

"Habislah kitaaaaaaa!!!!!" rengek A sambil sama-sama hantuk kepala dengan B.  



Ish ish ish. Kesian.
Mesti diorang tak pernah baca posting tentang 30 benda yang perlu anda makan yang saya tulis 3 tahun lepas. 

Tahun ini, apa kata saya kemaskinikan senarai 30 things to eat before you die versi Malaysia, hmm? Bagi yang dah mencuba makanan-makanan pilihan umum yang disenaraikan (saya tahu kerana ramai benar google Doll Tomyam & Ayuthai lalu sampai ke blog saya), saya ada senarai baru untuk anda. Bagi yang belum cuba, ah, ada 60 peluang menjumpai harta karun perut untuk anda  :)


Seperti 30 Benda Yang Patut Dimakan Sebelum Anda Kaput 1, beberapa orang awam dan rakan blogger telah sudi ditemuramah dan disurvey oleh saya tentang makanan kegemaran mereka. Terima kasih saya ucapkan pada mereka atas kerjasama yang tak terhingga, walaupun saya terpaksa mengelap air liur yag berjejeh dari mulut mereka tatkala menggambarkan makanan-makanan lazat saat perut berkeroncong menunggu waktu berbuka. 

(makanan yang disenaraikan halal agar sesuai untuk semua bangsa)

Jom kita tengok, apa kata survey!


Aida Naza Nurni, Kuala Lumpur:
1. Cendol bawah pokok ketapang,  Taman Melawati
2. Kuey Teow Mali's Corner (original) Taman Bunga Raya
3. Macaroni & Cheese, Secret Recipe
4. Apam Dewa Mak Long, Kg Pantai Beserah 
5. Puding Raja masakan emak Aida  <---- hubungi saya, nanti saya hantar anda ke rumah Aida untuk rasa puding ni  :)


Jack Derwin, Puchong Perdana:
6. Hor Poh Lui Char, Oasis Foodcourt, Mid Valley  <--- vegetarian dish kaum Hakka. 
7. Nasi Kukus, sebelah Pasar Besar Kota Bharu
8. Shira Sesame Hokkaido Gelato, Ministry Of Food, Pavilion KL
9. Buttered Prawn, Serai Thai, Sec 3 Shah Alam 


Ikzal Adiem, Jalan Ipoh:
10. Chocolate Fudge Cake, Shangri-La Hotel, Kuala Lumpur
11. Cendol & Taufu Fah Kak Noor, Jalan Ipoh
12. Lontong Singapura Nenek Maimon, Melaka
13. Rendang Papaya Ayam, masakan emak Ikzal  <--- jom kita serang!


Ezuan Ibrahim, Kelana Jaya:
14. Nasi Lemak Makcik, tepi 7-Eleven SS5, Kelana Jaya
15. Charbroiled Chilli Steak, Victoria Station
16. Lau Wan Kuey Teow Goreng, Restoran Jaya, SS5 Kelana Jaya
17. Nasi Goreng Cili Padi Aunty Hamisah, Kampung Baru
18. Nasi Dagang Kg. Ubai, Kg. Ubai, Jalan Pekan-Kuantan


Lola The Showgirl, Damansara:
19. Wagyu Steak, Jake's Charbroiled Steak
20. Salmon Sashimi, Iketeru, KL Hilton
21. Black Pepper Venison, MS Garden Kuantan
22.  Fettuccine Carbonara, Bianco, Damansara Perdana 


Arnee Ismail, Taman Melati:
23. Kari Kepala Ikan, Taman Wahyu (berdekatan Jalan Kuching)
24. Roti Canai, tepi sungai Kg Sitiawan, Perak
25. Mee Rebus Tulang, Johor Bahru
25. Moussaka, Kokopelli, Petaling Jaya
26. Laksa Cikgu Datin Rowamis, Kuantan


Kebabo, lokasi rahsia di KL:
27. Nasi Ayam Bakar Special, Jalan SS6/2 Kelana Jaya (belakang Giant KJ)
28. Nasi Lemak Ayam Goreng, SeaPark, PJ (sebelah Maybank)
29. Dragon Roll Maki, Hanazen,  Jaya 33 PJ
30. Shitake In Oyster Sauce, Gerai Nasi Lauk Kakak, Food Court@ Semua House


Selamat makan!

Strength Through Purity, Purity Through Faith

Monday, September 14, 2009

Mengumpul duit untuk membeli makanan jiwa memanglah menderitakan.

Tahun lepas, masa Russell Brand keluarkan My Booky Wook, saya janji nak kumpul duit sedikit demi sedikit. Kononnya dalam 4-5 bulan cukuplah untuk beli biografi tersebut. Selang dua minggu saya singgah ke Kinokuniya, terkenyeh-kenyeh belek buku berbalut plastik tebal tu (eksyen, nak selak-selak pun tak boleh, huh).

Masuk bulan ketiga hati saya hancur lulur bila buku tersebut sudah tiada di rak. Bila datang stok baru, saya tanya adik India belakang kaunter bahagian biografi-novel grafik. I also donno, maybe no restocking, jawab dia sambil geleng-geleng kepala.  Saya macam nak kata stocking hotak hang, tapi tak kesampaian. Terasa segan bila membayangkan duit simpanan bukannya cukup pun nak beli buku tu, kalaupun ia masih ada di rak. Kecewa seyh. 


Minggu lepas saya singgah ke KLCC untuk beli seketul-dua jeans untuk dipakai ke pejabat (silalah jeles). Yang ada semuanya dah berambu ramba. Selesai membeli, layan ketagih sushi untuk buka puasa. Selesai berbuka, saya ajak Eze teman ke Kinokuniya. Walaupun budget beli buku tiada, tapi nak jugak pergi tu. Inilah yang dikatakan tak sedar diri dan suka menyusahkan hati sendiri. Kengkadang orang panggil kejadian ni 'mencari bala sendiri' jugak. Eze ikut saja sebab dia faham sangat perangai saya. 



Mula-mula ke rak novel. Tengok itu ini, belek atas ke bawah, tapi saya rasa rugi pula nak bazirkan 30-40 ringgit untuk novel yang mungkin saya boleh habiskan dalam 2-3 jam. Lebih baik pergi kedai second hand atau Book Xcess, dapatlah juga 2 buku untuk harga 1 di Kino. 

"So ko nak beli ape ni, kak?" tanya Eze.  Dia pun tak boleh duduk lama-lama dalam kedai buku. Kang tak pasal-pasal lari bajet. 

Saya lihat jam. 
10.01pm.
Masih ada 15 minit sebelum kedai tutup.
Agak-agak ada atau tidak ya benda yang diintai-intai di internet baru-baru ini...

"Jom pi area graphic novels tu."



Dari jauh saya sudah nampak. Gile ah, ada!  
Dada semakin dup-dap-dup-dap-dup-



Sungguh euforik bila di tangan terletak pucuk yang dicita:
Absolute V For Vendetta!





Slipcased. Hardcover. 296 muka surat (seperti edisi biasa sebelumnya), dengan 100 muka surat bonus:
  • new, never seen before silent art pages <---- arrgh!
  • expanded version of the sketchbook section dari versi hardcover dulu
  • improved production values & colouring yang gile mantap!



Sticker kecik di bontot slipcase: RM244.10
Duit di dalam dompet: RM48.65
Otak : beku.



Shish. Mana nak cekau budget untuk Absolute VforV ni? 
Sekarang ni tengah simpan untuk beli Black Dossier edisi lama dari Jack, lepas tu dah pulak tangkap leleh tengok Watchmen's Picture Book.  Wuish... ada lah dekat seribu ringgit ni. Kalau bapa tau mesti dia kata membazir. 


Arrrrrggghhh.....
makanan  jiwa memang mahal!




Alan Moore, otai penulisan komik yang, ahh, gile otai ah. 


P/s: Tak tau nak berterima kasih atau nak cekik-cekik Adam pasal kenalkan saya dengan Alan Moore all those years ago. Kalau aku tak kenal si hippie tua tu takde nya aku ketagih tulisan dia, Dam. Hadoi. 


Posting ke 550: none the wiser?

Saturday, September 12, 2009


Wah.
Alhamdulillah,  sampai juga saya pada jejak ke-550. 
Empat tahun bersama blogger, dan saya cuma mampu menulis 550 posting. Namun, biar sikit dibanding pemblog tegar lain, saya tetap rasa ianya satu pengalaman yang cukup unik dan memberangsangkan. Mungkin sekadar picisan untuk pembaca (jika ada) tapi setidaknya, ia satu perjalanan buat saya. 

Destinasi masih belum dikenalpasti. Mungkin hingga ke posting ke-1000 pun belum tentu saya jumpa destinasi yang dituju dengan blog ini. Tapi dalam hidup ini, bukan destinasi yang penting, tapi perjalannya dan segala yang dihadapi dalam menuju destinasi tersebut.

Here's to my 550th posting, and to another 550 to come  :)

Syabbas bette, syabbas!

Thursday, September 03, 2009

Pagi ini, tidak seperti pagi-pagi yang lain, saya ambil keputusan untuk turun di Stesen Taman Jaya. 

Keluar dari LRT. 
Orang bersesak-sesak turun tangga dari platform. Malas nak bersesak, saya dengan muka separa toya separa semangat hanya jaywalking. Frank Sinatra di telinga sedang mengajak saya terbang bersamanya ke Acapulco. Oh, hari ini tak boleh, saya bisik pada Frank. Hari ini kerja, tapi aku boleh nyanyi dengan kau, asalkan aku tak melampau sampai berjoget macam aku buat tempohari masa nak balik berbuka. 


Dari  tangga, saya lihat orang yang berpusu keluar stesen mengelak meja besar yang diletakkan tengah-tangah lobi stesen. 

Ape cer?



Eh, kejap. Hand sanitizers?



Betul lah! My first thought was
 "Gila cool stesen ni! Proaktif!"





Inilah stesen LRT pertama yang saya lihat mengambil inisiatif ekstra untuk membantu menyebarkan kesedaran tentang H1N1. Stesen lain sekadar tampal poster, itu pun di dinding yang belum tentu orang sempat berhenti baca. 

Syabas dan terima kasih yang tak terhingga kepada warga kerja Stesen LRT Taman Jaya! Let's hope the other stations follow suit. Sikit-sikit, lama-lama usaha ini akan jadi bukit, dan lagi ramai yang akan ikut, insyaallah. Kalau mereka turut serta dalam usaha ni tak kerana kesedaran, tapi kerana malu dan nak berlumba pun tak mengapa. Sebab akhirnya kita juga yang untung, kita juga sama-sama sihat, kan?

Bila agaknya kawasan awam macam pusat membeli-belah dan hypermarket nak turut sediakan khidmat sebegini, hmm?






Dari kami, Harun Automotif

Tuesday, September 01, 2009

Hmmm....

kalau korang terer, teka cepat...
siapa agaknya orang yang dibidankan oleh Mak Yan ni ye...


Teka cepattttttt   :)

napoleon yang pendek dan jengkot

Susah mahu pilih yang mana lebih menghiburkan:

1. Jumpa uncle India yang naik LRT pakai topeng macam topeng tu misai dia (ah, bayangkan)

atau

2. bersebelahan dengan jejaka Indo yang berseluar ketat, berkemeja-t Cromok, jam tangan dengan studs kalah Sid Vicious, muka kering dan... anak tudung putih ala budak sekolah rendah sebagai 'snowcap'.


Terima kasih tuhan atas hiburanMu saat2 puasa hampir saja menjadikan kita stoic