Pages

listen, feel, and understand.

Monday, June 29, 2009




Yes Michael, we're still here.



"Will You Be There"

Hold Me
Like The River Jordan
And I Will Then Say To Thee
You Are My Friend

Carry Me
Like You Are My Brother
Love Me Like A Mother
Will You Be There?

Weary
Tell Me Will You Hold Me
When Wrong, Will You Skold Me
When Lost Will You Find Me?

But They Told Me
A Man Should Be Faithful
And Walk When Not Able
And Fight Till The End
But I'm Only Human

Everyone's Taking Control Of Me
Seems That The World's
Got A Role For Me
I'm So Confused
Will You Show To Me
You'll Be There For Me
And Care Enough To Bear Me

(Hold Me)
(Lay Your Head Lowly)
(Softly Then Boldly)
(Carry Me There)

(Lead Me)
(Love Me And Feed Me)
(Kiss Me And Free Me)
(I Will Feel Blessed)

(Carry)
(Carry Me Boldly)
(Lift Me Up Slowly)
(Carry Me There)

(Save Me)
(Heal Me And Bathe Me)
(Softly You Say To Me)
(I Will Be There)

(Lift Me)
(Lift Me Up Slowly)
(Carry Me Boldly)
(Show Me You Care)

(Hold Me)
(Lay Your Head Lowly)
(Softly Then Boldly)
(Carry Me There)

(Need Me)
(Love Me And Feed Me)
(Kiss Me And Free Me)
(I Will Feel Blessed)

[Spoken]
In Our Darkest Hour
In My Deepest Despair
Will You Still Care?
Will You Be There?
In My Trials
And My Tripulations
Through Our Doubts
And Frustrations
In My Violence
In My Turbulence
Through My Fear
And My Confessions
In My Anguish And My Pain
Through My Joy And My Sorrow
In The Promise Of Another Tomorrow
I'll Never Let You Part
For You're Always In My Heart

Malap sudah bintang semalam, mungkinkah bintang esok muncul?

Friday, June 26, 2009


Michael Jackson
29 Ogos 1958 - 25 Jun 2009 


Saat rakan menelefon pagi tadi menyanyakan tentang kebenaran kematiannya, saya terkejut. Hah, Michael Jackson meninggal? Biar betul...

Saya menaiki tren, berdiri bersesak dengan puluhan penumpang lain yang kelihatan oblivious pada desas-desus status hayat MJ. Ketika mak menelofon untuk mengesahkan kematian MJ, saya tersentak. 


MJ sudah tiada. MJ died this morning. MJ mati. Died. Died. My Mikey died.


Lagu 'Rainy Days And Mondays' nyanyian Carpenters berkumandang di corong earphone iPod seolah menjadi eulogi trajis paling tepat. Saat lrt keluar dari bawah tanah menuju Pasar Seni, rintik-rintik hujan yang menitis seiring dengan takungan airmata yang gagah saya tahan mengukuhkan cengkam hati saya - Michael Jackson sudah tiada.


MJ, 
dearest MJ. 


Memori terawal saya tentang muzik adalah mendengar sebuah lagu berentak pantas dengan beat gitar bass yang cukup mengasyikkan. Muzik yang asyik didengar, tetapi mempunyai sesuatu unsur yang cukup menggerunkan. Lagu itu akan terus menemani saya sepanjang lima tahun pertama saya di muka bumi. Lagu tersebut adalah Thriller nyanyian Michael Jackson. 


Secara peribadi, MJ merupakan katalis saya mengenali muzik, terutamanya muzik penyanyi kulit hitam (bertapa ironinya ayat ini jika dibandingkan dengan keadaan fizikal MJ, kan). 


Sebelum saya kenal Whitney, saya sudah kenal alun nyanyian Michael. Saya sudah tonton kartun Jackson 5, saya sudah pandai membebel (kerana budak kecik tidak boleh menyanyi) mengikut irama Billy Jean. Saya selalu rasakan yang album Thriller MJ keluar pada tahun yang sama saya dilahirkan, bukan kebetulan. Saya dapat rasa ada connection antara saya dan MJ. Bunyinya corny, tapi itulah yang sebenarnya. 


Saya masih ingat saat saya sekeluarga mula makan malam di depan tv -- semuanya gara-gara mahu mengikuti siri tv tentang kehidupan keluarga Michael Jackson. Kami akan sibuk-sibuk bentang surat khabar, susun lauk pauk di tengah, edarkan pinggan  (saya ditugaskan mencedok nasi) dan makan bersila sambil mata melekat di tv. 


Pada episod MJ dan ibunya dibelasah oleh Joe Jackson, kami sama-sama menangis teresak (kecuali bapak, walaupun mukanya morbid).  Pada episod mereka berjaya mendapat recording deal dan mula menjelajah Amerika, kami kagum melihat mak dan bapak menyanyi seiring dengan lagu yang ditayangkan. Bila siri tv tersebut habis, kami sama-sama duduk membayangkan masa depan setiap Jackson brothers and sisters dan legasi yang telah mereka bina.  


Di darjah tiga, tv kami rosak. Maka bermulalah aktiviti mendengar radio setiap hari. Selama 4 tahun tanpa tv, saya diperkenalkan dengan lagu-lagu zaman 70an dan 80an yang menjadi kegemaran bapak. Dan ya, antara 8-track cartridge yang kerap diputarkan adalah lagu-lagu MJ.


I Want You Back. Ben.
Rockin' Robin. Get It Together. Never Can Say Goodbye.

Kemudian datang pula lagu-lagu dari album 80an & 90an beliau seperti Billy Jean, Rock With You, Black or White, The Girl Is Mine, Heal The World, Remember The Time, Liberian Girl, Bad...


Sesampainya di pejabat, kawan-kawan lain pun hebat membincangkan kematian MJ. Saya dan Pah mula berdiskusi tentang betapa surrealnya semua ini. Cepat-cepat cari info terkini. Bila dengar lagu MJ, lagilah kami sebak.


Tapi ada orang yang tak faham lah perasaan sedih kami. Ada yang insist kami join makan sarapan, ada yang angkat-angkat kening tanya kenapa mata merah. Woh, mereka bukannya tua sangat, saya rasa mereka pun membesar, atau setidaknya remaja mereka terdedah dengan fenomena MJ, kan? Akhirnya saya keluar ke pintu sisi pejabat dan melepas geram dan sedih sambil menghantar sms duka kepada makcik-makcik saya yang sememangnya peminat MJ juga. 


You see, I grew up with MJ. He was present since the day I was born. How could I not cry at the thought of him, gone forever? 








The Little Wonder. King Of Pop. Wacko Jacko. 
Child molester. Elephant Man's Soulmate. Music Icon. 
Weirdo. Black Idol. Plastizilla. Flipside Oreo.
Peter Pan. Music Maverick. 
Muslim. Christian.  

Tak kira apa pandangan anda terhadap Michael, dia secara langsung atau tidak, tentu pernah menyentuh jiwa anda. Come on lah, siapa yang tak kenal Michael Jackson? Ikoniknya MJ sama seperti melawat Eiffel buat kali pertama. Biar kotanya busuk, tapi saat meninjau di pelantar puncaknya, terasa bagai satu keajaiban dan kita terbawa mengenang kebesaran dan keagungan kurniaanNya.

Ya, MJ adalah satu kurniaan kepada kita. Lagu-lagunya bikin kita gembira, fenomena MJ membawa kekaguman, skandal dan kejatuhannya membuat ramai media dan orang awam terus 'hidup'. Bagi kita yang mempunyai memori indah berlatarkan alunan emosi MJ, dia sememangnya satu kurniaan. 

Benar, he had his own demons to battle. Siapa yang tidak punya masalah dan tak pernah ditimpa musibah? Saya tidak megiyakan perbuatannya apatah lagi mengagungkan MJ bak dewa...  for all we know MJ memang seorang pedofil, makan budak, ada bakat bercakap dengan jin dan banyak lagi rahsia horror lain lah. Namun, biar naik turun hidup MJ diselubungi misteri dan kecelaruan,  yang nyata bakat, sumbangan dan enigma lelaki unik ini tak boleh disangkal. 


Siapapun diri MJ, berapa banyak metamorfosis rohani dan fizikalnya sepanjang 50 tahun hidup,  kita harus menerima kenyataan bahawa sentuhan magis muzik beliau telah sedikit sebanyak membentuk budaya muzik yang kita warisi hari ini. 

Sukar untuk kita ukur kontribut MJ pada dunia hiburan, ianya terlalu meluas dan memakan lebih empat dekad. Mula menyanyi sejak usia 4 tahun, secara rasmi di tv pada 12 tahun, dan mengikut berita, terus menyanyi hingga ke hari-hari terakhir beliau, cinta MJ pada muzik terzahir pada lagu-lagu popularnya. Dia bukan sekadar menyanyi, tetapi mencorak drama dalam setiap bait yang disampaikan. Buktinya, di saat MJ mencapai kegemilangan, dia merupakan superstar terbesar dunia. 

Dia berjaya mengangkat pop dan merubahnya dari satu genre, menjadi satu empayar. Dia mencambah benih pop menjadi kegilaan yang melangkaui sempadan bangsa, bahasa dan generasi. Tak ada MJ, maka tak ada lah Madonna, Britney, Justin dan si beradik Jonas. 

Fesyen sarung tangan sebelah, seluar senteng dengan stokin kilat, jeket merah, topi fedora, rambut kerinting... dan kemudian military jackets - MJ juga adalah pelopor fesyen di zaman 80an-90an. Tariannya, oh, don't get me started. One word describes it all - Moonwalk.

Lihat kembali 20 tahun yang lalu dan besar kemungkinan, MJ berdiri gah membayangi hampir semua ikon industri muzik pada era tersebut.  

With all that, masakan kita tidak merasakan pemergiannya?

Biarpun hidup separuh abadnya disulami pahit yang persistent mengulit sebarang kegembiraan, dia juga seorang insan. Sama seperti kita. Dia pernah punya cita, dia pernah punya rasa, dia pernah punya impi yang mungkin tak kesampaian hingga dia menutup mata. Dan walau berganda kesalahannya di mata dunia, kita bukanlah hakim kepada dosa pahala MJ. 


Saya tak mengenali MJ secara peribadi (dan anda jangan menipu kata ya), jadi saya takkan mula mengaku itu ini on behalf of him and his family. Tapi dari yang saya dapat lihat, amati dan rasai melalui sebaran media membawa saya pada satu kesimpulan personal:  MJ adalah seseorang yang, ya, dia freaky, weird dan kinda wacked; tapi cukup istimewa. 

Dalam sebuah temuramah, Mj pernah berkata "Great music is immortal". Dan ya MJ, muzik kamu juga bakal berdiri di atas pedestal sendiri, because you sure did great music. You made aphrodisiacs and poetry, you opened doors to understanding and tolerance , you moved racial barriers. Lebih dasar lagi, kamu buat semua orang bersatu dalam irama kamu. If that's not good music, I don't know what is. 




This is how I'll remember MJ...  
senyuman yang tak lekang dari bibir, jiwa yang sentiasa hopeful
dan percaya yang keamanan bukanlah mustahil. 



After all the misfortunes you've had amidst your fame and fortune, it's time you take your long deserved rest. Peace be with you in the afterlife, Michael. 



"And when the groove is dead and gone, 
you know that love survives... so we can rock forever"
- Rock With You by Michael Jackson




Ma'assalamah ya Mikaeel. 



p/s: Apalah agaknya nasib anak-anak MJ... 





Gile Random #5

Tuesday, June 16, 2009


Kalau korang tak pernah tengok Tiga Abdul dan tetiba ternampak frame ni,
you'd think that the three guys in tux dok tengok The Swamp or some kinda raggedy demon bangun dari tidur, kan? Terus jadi ala-ala filem seram gituh.

*Ya ampun Ismet Ulam Raja*


p/s: Okay okay, I know enough with the pictures already. Saya gila sesak ni, bila ada masa terluang karang, cerpen atau posting membebel akan muncul, insyaallah.
Muah muah buat y'all yang selalu melangut kat sini *wink*

Hey brother aku bukan nak mengada-ngada

Thursday, June 11, 2009



Ya allah, mimpi pun belum susut lagi.
Artikel akhbar konsert lepas pun masih cantik, crisp lagi di dinding kolaj gua, ni ha. 


Sempat ke nak prep diri untuk sajian baru Sifu yang bakal merempuh kesemua deria dan mata hati gua ni?


Ahhhhh, ni tak boleh jadi ni!



Kali ni gua bagi nalllllla punya tempat untuk lu orang ronggeng!
(gambar dari mstar online)



Jom pergi ramai-ramai, jom!
Gua dah tak sabar dah nak layan diskografi lelaki seumur dengan mak gua ni.  (Boleh??!)
(Sila padamkan sebarang rembesan yang tidak perlu, people)

Baca lagi di:


Gile Random #4

Tuesday, June 09, 2009

Salah satu pintu bilik persalinan, Jusco OU.



Cuba korang tunggu kawan korang try-try baju sambil panggil korang tengok cantik ke tak beberapa kali keluar masuk, macam saya semalam.

The waiting, I tak kesah.
The nipple betul2 level dagu I tu yang I tak sanggup!

KokoPelli adalah nama restoren

Friday, June 05, 2009

Walaupun saya jarang benar menulis tentang aktiviti jalan-jalan cari makan saya, percayalah bahawa saya memang makan setiap hari. Kadang-kadang terlebih sudah hahahaha

(pekup mulut ala Stacy)


Minggu lepas, Che Pah dengan bermurah hatinya membelanja saya dan rakan sekerja kami, Cik Watie makan tengahari di sebuah restoran comel di Seksyen 14, PJ. Tempatnya tak begitu jauh dari pejabat kami, dan memandangkan Che Pah masih tidak dapat melupakan kenangan ajaib beliau di Kokopelli (silalah lihat elaborasi panjang beliau tentang pengalaman beliau di sana di blog beliau), maka kami pun okay sahaja...



Tuuu dia Kokopelli.
Bungalow putih bersebelahan
dengan Sothy's face & body treatment thingy.




Cik Watie & Che Pah berjalan gigih sambil
membayangkan keasyikan penghawa dingin
yang menanti.




Restoran ini betul-betul bertentangan
dengan Three Two Square. Jadi boleh
parking kereta di sana dan lintas jalan ke Kokopelli.



Kokopelli, jika mengikut lagenda orang asli Amerika (red indians lah), adalah dewi kesuburan yang bertrademarkkan muzik. Pemilik restoran ni sukakan bunyi 'Kokopelli' tu sendiri, dan lepas buat sedikit kajian, beliau rasa nama ni memang sesuai untuk bisnes beliau. Mungkin ala2 kesuburan perniagaan lah kot. Tak tahu pula jika makanannya memberi kesan yang 'lain' kepada pengunjung yang dah berpasangan. Nanti saya tanya Cik Pah :)


Restoran asal Kokopelli (sebelum ini di Jalan Bukit) penuh dengan logo Kokopelli ni, tapi restoran baru ini tak ada pula... mungkin belum selesai renovate agaknya.


By the way, tuan punya restoran ini adalah Arif Awaluddin, seorang artis tempatan yang lepak gila! (Kemeja-T putih, seluar jeans, rambut semak, and very friendly)

Ketibaan kami disambut mesra dengan alunan lagu dari Ebiet G. Ade yang menjadi halwa telinga sepanjang sesi makan kami. Oh, anda boleh pilih untuk makan di bawah kanopi di perkarangan kedai, atau di dalam. Memandangkan cuaca terlalu panas, kami pilih untuk ke dalam.





Dekornya ringkas serba putih, dengan taburan seni hasil tangan tuan punya kedai di dinding ruang makan. Kelihatan di satu sudut, pintu untuk ke bilik makan kecil. Muat dalam 6-8 orang rasanya, jadi kalau berkumpulan pun tak apa. Lebih privasi.




Menunya merupakan helaian A4 yang
kemungkinan besar dicetak terus dari
bubble jet printer. Sangatlah feel-feel assignment kan...
tapi ia seolah teradun kemas dengan persekitaran restoran ini.





Disebabkan makan tengahari di hari kerja tak seharusnya berat, kami memilih untuk mencuba masakan dari menu tempatan sahaja. Ada juga menu masakan barat, yang menurut kata Che Pah memang mantap.


Ini dia yang kami nikmati ....


Traffic. Kombinasi 3 buah-buahan.
Cik Pah has been raving about this forever,
malangnya saya tak dapat order ni sebab batuk.




Cik Watie memilih
Fly Me To The Moon - kombinasi pineapple juice
& Monin Syrup. Gila sedap!
The best thing on the table, bagi saya.


Saya punya, Mojito Mint Latte.
Nothing to scream about. Saya tak ngam
dengan lattes agaknya.



Ini adalah starter kami, Chicken Rissole.
Boleh tahan. Yang cenonit kat tepi tu adalah
'sambal tomato' yang rasa macam sambal belacan.



On to the main course...


Che Pah memilih Cantonese Yee Mee.
Besar betul mangkuk tu, terbeliak biji mata kami!



Pilihan Cik Watie, Bihun Hailam.
Rupa indah, rasa pun lazat!



Kebiasaannya saya akan turut pesan
makanan berkuah, tapi tukar la sikit
- Kuey Teow Goreng. Boleh tahan, portion gergasi.


Perut dah kenyang, tapi makanan masih banyak. Masalah litar pintas menyebabkan penghawa dingin tak berfungsi, jadi kami dah berpeluh ketiak dah. Walaupun suasana best, makanan masih banyak (seharusnya chill dan makan secara relaks) dan cerita pun tak habis lagi, kami terpaksa ambil keputusan untuk tapau sahaja makanan yang tinggal dan pulang ke pejabat. Kalaulah masalah dengan penghawa dingin tak terjadi, maka mungkin kami sudah terlajak lepak di sana :)


Secara ringkasnya, makan di Kokopelli memang berbaloi. It wasn't orgasmic (hehe) but I had no complains - saya tidak dapat mengesan sebarang kekurangan pada masakan mereka. (chewah, bahasa rebiu sangat!)

Zeek, next time kau di Sec 14, jom kita makan kat sini jom!





Jom

Sudah empat kali Hasinah tekan tekan tekan tekan butang kecik di sudut kanan telefon bimbitnya.

"Ahhhh, jahanam lah bende seko ni!" jeritnya.


Kamal menoleh. "Kenapa, Has? Rosak lagi ke?"

Hasinah buat muka nak pot-pet tapi tak berkata apa-apa. Dia terus menekan-nekan telefonnya. Kemudian menggoncang, seolah telefon berisi air milo mendap. Tak puas, dia ketuk-ketuk pula bucu telefon pada telapak tangan. 

Kamal menggeleng. Dia berhenti menyental lantai berkilat dek minyak hitam.  "Nak aku tengokkan ke?"

"Tangan kau tu kotor la. Nanti rosak pulak henfon aku ni. Lagipun ko pomen, ape kau tau? Pakai pun Nokia 3310."

"Ni ha, aku lap nih. Dah bersih pun. Meh la aku tengok. Tak sanggup aku tengok ko terketuk-ketuk macam orang sewel dah ni ha. Lari pulak pelanggan aku kang."

Hasinah menjeling. "Ni nak mengutuk ke, atau kau ikhlas?"

"Ikhlas lah," kata Kamal, sambil bingkas bangun, berjalan ke arah perempuan berseluar pendek ber kemeja-T ketat itu.

Kamal melabuh pungung di kaki lima depan kedainya. Tangannya pantas mencapai Nokia canggih Hasinah. "Mana masalahnya?"

Hasinah duduk semakin dekat dengan Kamal. Pahanya yang gebu sengaja digoyang-goyang. Bila Kamal tak mencuri pandang sekali pun, Hasinah buat muka.  Suaranya sengaja ditinggikan 
"Ni, aku dah tekan send dari tadi ni, tapi tak lepas-lepas jugak. Aku dah la lambat ni, boleh pulak dia buat hal. Celaka betul!"

Kamal menekan punat send. Pip pip pip, gambar sampul surat keluar, kemudian hilang. Sesaat kemudian, "Sending Failed."

Kamal mengangkat tangan dan melambai lembut henfon Hasinah. "Nak kata tak ada coverage, tak pulak. Phone aku okay je. Kau punya pun full bar ni."

Muka Hasinah semakin menjelekkan. "Aku dah agak dah, sepatutnya aku beli line Dogi dulu. Line Hatlink ni macam taik la! Bukannye aku guna henfon korok pun, ni yang paling canggih ni."

Kamal kembali membelek henfon, mencari silap program. Di godak pula bahagian setting. Semua betul. Kenapa agaknya...

Sambil itu Hasinah terus membebel mencemuh syarikat talian telefonnya. Dia tertipu kerana percayakan kehebatan penaja Akademi Patahsia tu, iklan tivi glamor tapi kualiti hampeh, kalau masuk pekan kecil belum tentu ada signal, lebih baik buat henfon dia jadi tukun kalau tak boleh pakai macam ni, dia akan ban habis-habisan Hatlink lepas ini, dia lebih rela pakai Dogi walaupun dia sebenarnya tak sanggup membayangkan lembaga kuning gemuk ikut dia merata-rata-

"Kau dah top-up ke belum?"

Hasinah terdiam, tiba-tiba tersengih kerang busuk sambil peluh mula terbit di kulit. 


Dua saat selepas itu Hasinah terlepet di jalan tar akibat rembatan kencang kaki Kamal.  


  

 

Beware of the monster they call "ubat batuk"

Monday, June 01, 2009




Me want kook-kieee!
Maaf moster ubat batuk tidak sechomel ini.



This happened quite some time ago... or maybe it happened recently, I can't really tell. Tak ingatlah. Let me just flag a big 'I'm On Ubat Batuk' sign here, so I can't be solely blamed should this post end up merepek. 


Although I AM risking big time typos and useless info by actually attempting to write a post under the influence of the ol’ trusty expectorant…. Hmm…




Anywayyyyyyyyy

For someone who has been loading herself with steroids since she was 11, you’d think that I’m kebal from kid’s stuff like cough syrups. You’re almost right – most syrups/drops sold in shops & pharmacies have no side effects on me, but there’s this particular expectorant that makes me a bit wonky, if you know what I mean. Since I'm asthmatic, i've been advice to only take expectorants for coughs/phlegm issues.   



Trust me when I say that

Expectorant, combined with Zirtec or flu tablets = utter madness. 





Ceritanya begini:

So there I was, sitting in the LRT sometime around 10pm, on my way home. I took two spoons of expectorant and two Bisolvans earlier in hopes that it would help me rid myself of my never-ending stock of phlegm (you’d think I have a phlegm factory on overtime in my lungs). I also took one Zirtec after a few rashes started to form on my hands (after effects of orang degil nak makan udang jugak), so I was a bit ting tong lah.


Now normally, if I get a seat, I’d lean my head on the glass panel and try to sleep lightly, but entah apa pasal that night I didn’t want to. I kept having this image of me snoring away in the train – oh, the most horrible sight to behold – pity the commuters, one whole day of crap at work and they’d have to tolerate my orkestra dengkur on the train. I don’t really know if I had ever snored on my trips before, but my Sleep Apnea-phobic was on high alert so I told myself that I was not going to sleep. 


No sleeping in the train. No, don’t close my eyes. Okay, less winking might work, well actually it only emphasized the drowsiness but I am going to win this battle! I must win this battle and not sleep like an idiot, not when there’s a cute guy standing right in front of me, loook at his shirt, it has a cute puppy on it and why are there suddenly two puppies? Am I drifting, NO! -



I took my phone out and started surfing the net. That should do the trick.

Facebook lah kejap.



As I was checking out a friend’s page, a particular comment stopped me in my tracks. It was from a guy I met at this poetry-reading event, and he caught my eyes dari awal sampai habis event tu sebenarnya. I remember him looking kinda gruff, long messy raven hair, a plain white T and blue jeans, Adidas sneakers that was as dirty as mine. Alahai cute nye!

(Well, we didn’t actually meet, we weren’t introduced pun. Tapi I know him lah)


Normally I would just smile (hati kembang whatever) when I see someone ehem-ehem! on the net, but somehow, malam tu, amidst the fuzziness came this calling of sorts: I had to do something. Entah ape punya bravado lah yang hit me in the head and suddenly I had this brilliant idea: 
(well, it was brilliant lah at that time):

I should leave a message at his page! I really should!


I’d usually brush away any silly ideas, like actually making the first move. I am a cowardly coward cowardess when it comes to these things - I have never admitted my crushes to anybody, not even my siblings. Sure, I had a few infatuations and lesser serious-jatuh-cinta-dalam-diam, but never have I shared any info on mr-currently-cinta-hati with anybody, well, not voluntarily lah. Apatah lagi dengan orang tu sendiri kan.


I don’t know what came to me, but I decided after mulling on it for a full 4 seconds, that messaging him was the rightest, most awesomest thing to do.


So I clicked on his name and wrote him a message.


After typing it, I hit send, exited the browser. I was so proud of myself, I’m sure I had the Jack Nicholson grin on my face all the way home. I felt like a billion bucks!


Until the next day, that is.



Esoknya I went to the office earlier than usual, with no recollection whatsoever of what I did the night before. I was there around 7 something, so I had ample time to surf the net and check comments on my blog. While waiting for some emails to open, I pressed Apple+T and typed facebook.com.

Immediately, I noticed that my inbox had 1 message. Hmmm… who could it be…



Clickety click---->  re: Hello!

From XXXX!


XXXX, crush aku tu?! WTH would he suddenly message me? Apakah ini? Apakah keceriaan indah yang membuka hari ku di pejabat oh gile sweaty palms dan hati berbunga terus tekan tajuk mesej dan-


Terus kecundang ibarat kapal terbang perang British kena tembak dengan Jap fighter planes.




His message read:


“Hello, Saya rasa kamu tersilap hantar mesej ni pada saya kot. It feels a bit creepy, mesej kamu ni, I have never been hit with slang macam ni. 

Kamu okay ke? Saya rasa macam kenal tak kenal je lah… Kamu siapa ek? 

Thanks anyway for the ‘pujian’, I think. Bye.”






Mau tak tersembul bijik mata!

I scrolled down the page and lo and behold, my message appeared (dah nak heart attack dah masa baca ni):



“Hi. 
Dunno if you still remember me, but I sure do remember you. Hit me up if you got some free time, we could get a cuppa and chill, yo. (or you could talk and I could just listen hehe).

Gimme a buzz, and by the way, your hair’s looking the shitz!”




Also present were some merepek Emoticons.
Emo-ti-cons. 
Hayo.

Your hair's looking the shitz?
Get a cuppa and chill, yo?

WHAT THE HELL WAS I THINKING??!!


It took me quite some time to figure out what happened the night before, although I still, until now, have no idea why I actually typed the message.

Pengajarannye adik-adik, is that when you’re high on ubat batuk, you might just say out loud or act on whatever you’ve got playing in your head.

Ubat batuk tu jadi moster yang chomp chomp chomp semua rationality dan merubah kita menjadi people with no inhibitions.

So the next time you reach for some expectorant, expect the worst.


Sekian.


p/s: of course I didn’t reply the message! Kau nak mampus?