Pages

Belek lagi lagi lagi lagi lagi lah

Friday, March 27, 2009

Perrgh, mimpi semalam memang mengkagumkan. 
Saya terjaga dalam pukul 3 pagi tadi sambil tergelak-gelak. 
Dan bertepuk tangan.
Sungguh spastik, tapi sungguh vivid.......

(tiga, dua,satu, kamu masuk ke alam mimpi kembali.....)



Saya dan Eze sedang berenang di laut berdekatan rumah Tok saya. Di tangan kami ada dua tiga beg plastik berwarna hitam yang timbul tenggelam, timbul tenggelam. Saya lihat Eze sudah basah dari kepala sampai kaki tapi saya steady je... masih kering, t-shirt Beatles saya terasa suam-suam macam baru lepas jemur  (perbandingan yang tak boleh blah)


Renangan kami ditemani dua tiga ekor paus dan sekumpulan ikan peacock yang sekali sekala berkumpul membentuk anak panah. Saya cuba-cuba juga cari Dory, Nemo dan Marlin, tapi Eze kata mereka sudah pulang. "Mungkin esok boleh jumpa," kata Eze yang sambil berenang sambil maka keropok lekor. 


(Sungguh tak faham)


Berenang punya berenang, kami pun tiba di pantai. Ramai pula orang yang tunggu, siap berjamong. Masa jalan keluar dari laut tu, fuhh, efek air gugur dari baju cukup animasi 3D. Dalam hati boleh pula terfikir, bila aku bubuh parafin kat baju ni? 


"Jom, diorang semua dah tunggu dah tu," kata seorang pakcik  yang berkaliber macam Ketua Kampung, siap dengan kopiah, kain pelikat hijau kotak-kotak dan baju kemeja kuning air berbutang sampai leher. 


Kami brisk walking menuju ke pentas kecil di tengah sebuah kawasan lapang. Sebaris meja kayu dan kerusi kelihatan kemas tersusun di tengah padang. Dari jauh kami nampak beberapa lelaki sedang terkenyeh-kenyeh menanti kami. Muka mereka seperti pernah saya lihat, tapi tak kenal. 


Ketua Kampung (walaupun kawasan rumah Tok saya tak pernah ada ketua kampung mahupun JKK) menjemput saya dan Eze ke meja tersebut.


"Hai, ingat kami lagi tak?" tanya seorang lelaki berambut belah tengah dengan ketinggian yang kurang dari average


Saya dan Eze berpandangan. Kami geleng kepala. 


"Abang? Adik kenal abang tak?" giliran si rambut kerinting berspek mata pula bersuara. 


Kami menjungkit bahu. 


Mamat rambut belah tengah mengangkat kening. 
"Eleh,  dulu jumpa kat PWTC bukan main baik lagi, siap menyanyi sama-sama lagi. Ni dah lupa pulak. "


"Alah, adik ni,  kita pernah jumpa dulu kan... tu, yang adik pegang tu, barang kitorang la." kata lelaki ketiga yang bersweater hood biru kuning.  Dua tiga lelaki lagi angguk mengiyakan kata si kepala hood. 


Beg plastik hitam yang dah kami lupakan tersangkut layu di pergelangan tangan. Kami keluarkan dan beri pada mereka.


Si lelaki rambut belah tengah dengan gembira membuka beg plastik. Matanya membulat melihat isi beg tersebut. 


 "Betul lah kawan-kawan, yang ini memang ori!"


"Wooooooo....." serentak yang lain berkata dengan muka kagum.


Dalam kadar slow motion, mamat rambut belah tengah mengeluarkan beberapa keping kaset. Mata yang lain tak berkelip memandang kepingan di tangan rakan mereka. 


"Ini dia, versi original album kitorang! Thanks Ely, Eze!" kata abang berspek mata dengan gaya tergedik-gedik.


"No problem..." kata Eze, kemudian kalih berbisik pada saya "Eh, bukan ke kaset tu dah tak jual dah?"


"Kaset apa pulak ni? Tu kaset apa wei?" tanya saya pada Eze. 


"Alah kau ni, tu kan keset yang bapak pernah beli untuk kita dulu.... alah, kaset yang ada lagu Lagak A. Mahmud tu..."


"Dia dah lupa, jom kita ingatkan dia balik!" teriaksi rambut belah tengah. 


Masa itu saya terus menggelabah sebab mereka semua kerumun saya.
Ada yang pegang tangan, kaki, siap pegang kepala. Si rambut belah tengah datang dekat. 


"Makan ni mesti ingat balik," katanya sambil menyuakan sebiji pil berbentuk mesin basuh.  


(Semakin merepek mimpi ni nampaknya)


Saya meronta. Mereka gelak. Si rambut belah menyumbat pil ke dalam mulut saya dan ketawa. Mereka semua ketawa.


Tau-tau zuuuuupppppppppppp-


Saya berada di atas pentas konsert bersama Jalil Hamid, Syamsul Ghau Ghau dan Salih Yaakob. Kami sama-sama pakai baju tie-dye, berseluar ala Shekal dan bercapal kulit (saya punya ada heels!)


Dan dengan selamba penuh riang ria kami menyanyi


"Dalam dunia ada banyak cerita
Suka duka tangis tawa ada segala
Itu semua asam garam dunia
Bila dia muncul akan lupa semuanya

Belek lagi lagi lagi lagi lagi lahhhhhh
Belek lagi lagi lagi lagi lagi lah... ewah!"



Selesai lagu itu, kami terkinja-kinja pula menyanyi lagu Ayam dan Lagu Hits Buatmu. 
Dalam jelingan, saya perasan backdrop di pentas bertulis


"Konsert Komedi Se Malaya - Comedian's Reunion"


Celaka, rupanya saya sudah jadi comedian kental sampai tahap menyanyi satu pentas dengan Salleh Yaakob! Gila kelakar, gila betul Syasul Ghau-Ghau menyanyi bunyi sama macam dalam kaset pastu Jalil Hamid memang juling rupanya, kenapa aku takde lagu single macam diorang sedangkan kalau aku atas pentas mesti aku pun popular, tapi ahhhhhhh the fact that benda ni semua terjadi pun dah cukup kelakar jadi lebih baik aku enjoy je tengok Jalil Hamid buat muka ayam berak kapur dan gelak je dengan diorangggg gelak jeeeeeee-


- dan saya terbangun dari tidur. 


Mimpi masih jelas di ingatan menyebabkan saya pantas mengGoogle dan mengYoutube 
(perkataan ini semua satu hari nanti pasti masuk kamus, betul!)


hasilnya, terjawab sudah siapa lelaki rambut belah tengah, si rambut kerinting berspek mata dan abang berhood biru kuning itu.


Memori manusia sungguh kuat, rupanya imej 'abang-abang' tu tersimpan di pelipat-pelipat tidak aktif Occipital Lobe saya walaupun saya langsung dah lupa rupa mereka ini. Kali pertama dan terakhir berjumpa mereka, itulah, di Pesta Buku PWTC. Saya mungkin baru nak masuk Tingkatan 1 rasanya. 

Ni kalau Eze tengok mesti mengimbau memori zaman rambut kerinting muka chubby mintak sain dari Boy PJ. Hahahah!

Bagi yang faham, layannnnn! Bagi yang tidak, well, kamu rugi! Hi hi hi!





Ze, akan aku usahakan cari lagu Mon & Abang Mat tu, serta Lagak A. Mahmud. Tak ada di Youtube, di arkib negara aku carik!


M.Nasir dah lama rockin' dengan songkok okeh, bukan Radhi OAG punya fad

Tuesday, March 24, 2009

Maisarah,
saya tahu kamu sudah dari awal lagi jemput saya ke sesi berjimba kamu hujung minggu ini.

Saya juga tahu yang kamu sudah pesan awal-awal agar kosongkan jadual pada hari tersebut. Yang saya tak boleh terlepas acara jimba kamu itu kecuali ada masalah dasyat yang betul-betul mencemaskan.

Babe, ini kira kecemasan tak?



"Aku lebih suka cerita pasal bangsa kita."
 - Jebat


Justice

Friday, March 20, 2009

There he stood, his face a mask of nothingness.

"So this is it?" he asked quietly. It sounded more like a whisper and less like the booming thunder it usually was. 

I gathered myself. I knew I could never get back to the place where I was before, and I would not let my destiny be carved by those whom do not care of if I thrive or wilt.

I looked straight into his eyes and with what bravado I could muster, said "You've had your moment of glory, but I have unmanned you. All cards are on the deck, and who has the upper hand now?"

With that, I left the room. Going out, his reflection in the glass wall showed a man stripped naked of all his pride.

I could only smile.  

Panas, panas! bakal penggugur jantung terbaru!

Wednesday, March 18, 2009




Ni diaaa.... gambar Ahmad Rifa'ie Zidane yang terbaru. 
Saya tak nak letak Rifa'ie atau Ahmad atau Zidane sebab saya pun tak pasti apa nama panggilan si kecil ni. Eja penuh je lah ek. Afdal sket :)

(Thanks to mommy Hanim for the mms!)

Lepas ini saya mahu cari gambar anak-anak PR03-03 lah dan kumpul buat mini katalog. Mesti seronok! Let me see, Tini's, Shelli's, Eva's, Aida's, Hanim's, Mai's, Hanis'... anak-anak Kak Ha ada peluang ke nak dapat ah? 

Ucapan selamat kepada beberapa perkara

Monday, March 16, 2009

Woh, sungguh lama tidak buka blog dan bubuh posting baru.
Macam-macam sudah jadi dalam tempoh seminggu dua ini.
Ada yang cukup menggembirakan, ada yang di luar jangkaan, ada juga yang buat saya semakin bengong. But this blog is supposed to be 80% honest to goodness fun jadi posting kali ini jom kita yihaa yihaa! 
Sila bersedia dengan pompom, crackers dan clappers anda.

*Buang hood hitam, pakai topi St Patricks Day. Walaupun tak sambut tapi suka hati saya lah, leprechaun comel apa...*

Trivia: Masa saya di zaman tadika dulu, saya selalu bayangkan four leaved clover sebagai daun berbentuk cantuman 4 kaki kuda. Apasal entah, sebab kalau kaki kuda ia sepatutnya dipanggil 'four hooved clover' kan? Ntah apa-apa ntah saya ni.

Oi menyimpang pulak.
Och, on with the well wishes!


Topik 1: Selamat jadi pelawak komersil, Sepah! 


Gambar ihsan The Star


Walaupun ucapan ini lambat, tapi saya nak catatkan juga di sini - TAHNIAH Sepah kerana berjaya menjadi Raja Lawak Musim Ketiga! 

Walaupun ramai yang mencemuh kehadiran RL3, terutamanya di awal musim, anda teguh berjuang dan lihat, hasil keazaman anda, anda menang di mata juri dan di mata penonton - not an easy feat untuk menjadi an all-rounder comedy group. You guys did it. 

Harap-harap Sepah akan terus maju dan mempunyai show sendiri. Cuma jangan pula rancangan mereka itu diberatkan dengan skrip kerana rasanya lawak mereka paling mantap bila datang dari hati.  Lebih cun jika mereka digarap dan diasah dalam lawak berimprovisasi ala skits di dalam Whose Line Is It Anyway. Tak perlu lah cuba membuat educated comedy seperti yang dilakonkan dalam Actorlympics. Cukup sekadar mereka berlawak improv mengikut latar belakang pengetahuan sedia ada, kerana Sepah cukup marhaen, cukup sama seperti kebanyakan kita.  

Lepas ini anda bertiga tentu akan lebih dikritik dan dihentam (sepertimana Nabil sekarang) tetapi tak apa, jadikan itu sebagai tauladan dan azimat untuk lebih maju.

Korang memang best!  <--- sila baca dalam nada Fauziah Nawi



Topik 2: Selamat datang bebudak baru!
Baru-baru ini dua orang lagi rakan sekelas dari zaman perkuliahan UiTM telah selamat melahirkan bayi-bayi comel penyeri keluarga mereka. Tahniah!




Hanim selamat melahirkan cahayamata ketiganya, seorang bayi lelaki yang diberi nama Ahmad Rifa'ie Zidane. Kamu tahu bagaimana orang sering berkata anak itu rezeki? In Hanim's case it's really obvious. Ketika Hanim mendapat cahayamata pertama, perjalanan seni suaminya bagai mendapat jump-start. Datang bayi kedua, her husband carved his initials onto the music industry and her third baby came right after her husband had his big win at one of the local music award show/competition. 

The picture of a fresh and semi-wrinkly baby Rifa'ie bukan dari koleksi saya. Saya belum berkesempatan melawat Hanim lagi, jadi saya rip sahaja gambar ini dari blog peminat manic si bapa. Muka Rifa'ie sebijik macam Iman ngan Mik masa kecik!

Untungnya ada kenalan glamor - tak jumpa bertahun-tahun tapi tetap updated gitu. Kalau tak glamor, hazablah jika pemalas berhubungan macam saya. Tengok, gambar Rifa'ie pun boleh saya jumpa kat internet. 

Nasib yang sama tak dapat saya iakan untuk manusia-manusia kurang glamor (okay, tak glamor langsung) seperti, katalah, Ng Tet Shin dari Tingkatan 4 Gemilang atau Tharmindren dari darjah 4 Dahlia mahupun Rozian Rauf dari Diploma MC110.

(tapi Mastika Lyana Ali saya ingat dan di updated sebab dia ada blog haha)



Keduanya,

Kononnya layout chomel dalam kesederhanaan  :p


Tahniah kepada Eva Mazwisya & Didi di atas kehiran bayi pertama mereka, Emmir Eusoff yang selamat menghirup udara segar hospital (as segar as they come lah) pada subuh sepi'e Jumaat, 13 Mac 2009. 



Klik gambar untuk imej yang lebih jelas


Aww, look at that cute boy.. muka sebiji macam Eva, tapi rasanya as time goes by pasti ada yang mengikut genes Didi. Perhaps that rich timbre of daddy-o  (membayangkan Didi menyanyi kepada Eva, hihi)

 Dengan kelahiran-kelahiran ini, maka makin ramailah kawan-kawan wanita yang tidak beranak atau belum berkahwin mula berangau-angau tentang mengandung dan mempunyai bayi sendiri. Saya pun terjebak sama... hinggalah terbayang malam-malam tanpa tidur, sesi pertukaran pampers berlenyek tahi hijau, proses penyusuan yang khabarnya menyakitkan... dan oh, not to mention the sakit-dekat2-nak-mati torture they call 'the beautiful experience of giving birth".... err...okay...

(that's really me in denial)



Topik 3: Selamatkanlah pusat boling tanahair



Dua minggu lepas saya telah terjebak dalam aktiviti yang selama ini cukup saya jauhi - pertandingan boling. 
 
Ini semua si kenit sebelah ini punya hal lah, dengan yakin dibubuhnya nama saya di senarai peserta, walaupun saya sudah memberikan hampir 3.2 juta alasan tentang mengapa saya tidak mahu main boling. (Hampir kesemuanya tipu pun.)

Kamu tahu, saya ada satu teori. Teori ini bukan dibuat-buat okeh, ini dari pengalaman sendiri.

Teorinya:


Orang berdarah bukan sains (baca: sastera atau seni) 
kebanyakannya tidak hebat dalam bidang yang 
memerlukan hal berkaitan motor skills (skil badan, bukan motor preng2 tu)
atau benda yang memerlukan kordinasi hebat.




Contoh 1: Saya dan beberapa kawan dari bahagian sama (kami di bawah creative division) semuanya mendapat ranking rendah ketika berboling tempohari. Tangan dan bola kami lebih mesra longkang. Ini mungkin ada kena-mengena dengan kerja seharian kami yang banyak di-ikat gutter, lines, thinking out of the box (in this case out of the alley heheh) dan white space (konon-konon lanes tu ala white space la so tak boleh kacau gitu).
Kalau yang macam ini, confirm saya menang!


Contoh 2: Bekas bos saya pernah memberi insight tentang ketiadaan lesen memandu saya. Katanya "Co-ordination is really never a writer's thing, we're more travelling-without-moving and building-nations-out-of-nothing kinda person." 

See? Seeeeee?

(The fact that he also added "But I'm also driving, like the rest of the group so, well, you're on your own lah kiddo." tidak memberi sebarang kesan kepada statement pertamanya tadi, tau!)


Jadi adalah satu keajaiban yang menggamat bumi dan membelah awan bila saya berjaya mendapatkan tempat Keempat dalam pertandingan tersebut!

Okay, okay, keempat dari bawah, tapi whatever, keempat adalah keempat, walau apa kata anda!

Hebat lah itu,  bagi seorang manusia berumur 26 tahun yang  almost virgin dalam dunia golek bola jatuhkan pin. 

Satu-satunya acara memboling saya adalah di awal tahun lepas - itupun selepas bapa dan Am mengugut untuk menghukum saya menonton ESPN siang dan malam jika saya tak bermain bersama mereka. 

Percaya atau tidak, markah kumulatif saya setelah 5 game adalah: 145. 

145 untuk lima game tu. 
Bak kata Abdul Wahib, "Apa, tidak cantikkah ini?" 


Kali ini, saya berjaya mengganda jumlah tersebut dengan hanya 3 game.
T.I.G.A.
 
Di atas revelation dan tersebut, saya kini sudah bersedia untuk berjimba-jimba di mana-mana pusat boling seluruh Lembah Klang dan meng'wow'kan para pemain lain dengan skil saya yang saya tahu deep down in my heart, grows every second, even as we speak
 
Bapak, aren't you proud of me? Aren't you?!  

(harap tak ada orang pejabat yang baca blog ini selain Pah. Alter-ego mesti always in check! Heh)
 

you're The First, You're The Last...

Monday, March 09, 2009


This made me laugh out so hard I almost peed in my pants!

God, somebody please bring back Ally McBeal already!


Suatu masa dahulu, aku telah menulis ini...

Thursday, March 05, 2009


dalam kalamaya ini aku berdiri bukan untuk mencapai langit
walaupun tanganku menggapai tinggi
aku sekadar ingin melihat bentangan biru yang bagai tiada penghujung
meneliti keadaan dari balik birai jua bukan niatku
tapi kadangkala niat bersabung dengan ingin
dan adakalanya aku cuma ingin diam sendiri
mendayungi kemasan hati atau menyergah mimpi
itu pilihan empunya diri
dan hari ini aku ingin menyelami lautan impian yang belum pasti lagi


Anger be good please

Wednesday, March 04, 2009

(This post was blogged through Azyze's mobile phone @ 7.50am, Mar04, 2009)



Tahu kenapa muka dia kering? 
Pasal I think he's as pissed as I was!


Sila beratur, bukan sila potong queue, bodoh!


You know all these people, well, they look like they're queuing, 
tapi bila train sampai, seko-seko macam haram jadah
 terus keluar queue dan bersesak ke pintu lrt 
dan tolak orang yang sedia dalam barisan!


Akhirnya jadi macam ni la, extra barisan2 yang
 bakal menyempit tolak orang pasal nak masuk dalam train. 
Macam ****!


I'm almost up to the  point of shouting to these selfish idiots who cut queues and hustles their way onto the train without care. Uncivilized hooligans, they must've failed civic skolah rendah! 

The pictures you see above were taken almost 4 months ago of people cutting queues @ lrt wangsa maju. Nothing's improved, if anything, it's worse. Bila Malaysians nak beretika ni?!

I am so going to write a full post on this ongoing idiocy. Tunggu la, aku ambik gambar betul2. Mampus korang, aku hantar kat paper.

penunjuk arah

Tuesday, March 03, 2009


Percaya atau tidak, menonton konsert M. Nasir telah mencetus beberapa perkara yang tidak begitu (atau tak mahu) saya ketahui tentang diri saya. 

Keghairahan berada dalam aura Sifu buat saya meremang hingga ke saat kepala mencecah bantal malam itu. Memang gembira, saya tak nafikan.

Namun,

esoknya hati saya ajak monolog.
Saya terfikirkan tentang apa yang terjadi sepanjang konsert, individualiti saya, dan bagaimana walaupun konsert cukup gamat cukup hebat cukup menggoncang dada, saya seperti keseorangan walaupun ada ratusan jiwa lain di sekeliling.

Kamu tahu, entah kenapa muncul pula benih benci yang mencanak-canak. 
Benci pada keadaan diri sendiri, pada alang tempat saya berdiri kini.
Saya lihat saya semakin kuat ditiup angin. 

Saya seperti anak burung yang belum pasti keupayaan sayapnya sendiri. 
Saya dapat rasakan tidak lama lagi angin akan cemburu melihat saya berdiri penuh denial, dan ia akan keras menolak saya dari alang. 

Saya takut untuk terbang, sepertinya seorang penangguh semacam saya,  akhirnya tidak akan mencuba pun.
Saya dapat jangkakan yang saya akan terus jatuh ke lubang jahanam yang tidak berlantai....
Saya akan jatuh dan jatuh dan jatuh ke dalam abyss hitam yang bakal menelan segala nilai positif pada diri saya dan akhirnya saya akan jadi si bedebah yang neither here nor there kepada semua.

Saya rasa saya sudah hampir ke situ.
Semakin hari saya semakin jauh dari kawan-kawan. 
Semakin hari perbezaan matlamat dan kemahuan kita memisahkan kita.
Mereka semakin hari semakin bagai orang asing. 
Saya semakin hari bagai hermit hipokrit. 

Saya dapat rasakan hidup saya bakal keseorangan hingga ke penghujung.

Saya perasan saya sudah lalui perasaan ini dari satu tahun ke satu tahun, segala keindahan hanya singgah buat sementara. Hakikinya sama - dasar kehidupan saya selama ini nampak lebih menjurus kepada membuat orang lain gembira. 

Dalam ketidakpedulian saya, saya sebenarnya lebih peduli dari yang anda sangka.  Saya menipu diri saya sendiri nampaknya.

Saya takut kekecewaan yang saya rasakan ini akan menggelapkan hubungan saya dengan satu-satunya entiti yang masih menyayangi dan memerlukan saya - keluarga. 

Saya macam mahu putus asa.

Tapi nanti segala yang saya percayakan - cinta, persahabatan, harapan, sinar dalam kekusutan - semuanya akan lenyap. Saya tidak mahu jadi disillusioned. 

Tapi saya dapat rasakan langkah saya makin dekat ke situ. 

Tolong.