Pages

f... kerana belum ada entry bermula dengan huruf f

Tuesday, November 11, 2008

I have a soft spot for dorks. And nerds.
Of the male species. 

And I mean those who are dorks by nature, not those overly-crass fashion victims we see melepak at mamaks around midnight. Pakai spek mata rim hitam tebal tak menjadikan anda jejaka hot, kacak namun berjiwa sensitif seperti Johnny Depp, okay? 

Who would've thought that glasses would be fashionable? Damn those fashion rebels, they have made dorky the new sexy, so the streets are littered with green posers yang heeeesshhh, dinch lah!

Anyway, 
since the entertainment industry once ruled spectacles as a fashion faux pas, and since anything dictated by the tv is akin to god's word to the masses, a lot of nerds and dorks have succumbed to wearing contact lenses to avoid rejections. However, we dorks refuse to totally give in, thus, the curly hair stays.

No, not this kind of curly...


And definitely not this kind!


Maksud saya, yang macam Louis Stevens ni. 

Dorks are rebels at heart too, you see.   
Kalau tak, berani kah mereka belasah saja jalan-jalan dengan rambut kerinting kembang yang dianggap di luar norma kehidupan alaf baru? Di zaman bila rambut lurus macam dawai jadi pujaan dan keinginan wanita mahupun lelaki, si rambut kerinting yang melawan kitab fesyen sering menyerlah dari yang lain. Jika dahulu mereka dikutuk, sekarang, kuasa si dork/nerd menular dengan kuat, apatah lagi bila ramai ikon dunia hiburan berani keluar dari kepompong the perfect man/ woman dan menampilkan personaliti sebenar mereka: ulat buku rabun berpakaian semak tanpa peduli apa orang kata dan muncul dengan penuh klutzy di tempat awam tanpa malu. 

(Huh, panjangnya ayat tu)

Dan semakin menyerlah mereka ini, semakin ramailah yang mula mengetahui bahawa kebanyakan dorks/nerds, walaupun skema, punyai bakat yang sangat hebat di laur bidang akademik (sekaligus menyangkal notion bahawa dorks/nerds berotak genius tapi zero dari segi sosial). 

Buktinya, these delicious nerds!


Ingat Danny Masterson dari That 70s Show?
Masih seperti dulu  :)


Mr 'hot shoes' Adam Sevani...
(AcDc rules!) <-- ayat pujian versi 80an sangat! 


Dan si H.O.T Simon Amstell!


Ruang sebelah Amstell tu saya dah chup!


So a few friends (Vouchers lah, sebenarnya) are baffled as to why I dig guys with, quote "rambut mop, muka nerd pulak tu"?

My answer was because I am one, so suka lah. They accepted the answer walaupun agak skeptikal kerana ahli keluarga saya yang lain cukup peka dengan perihal berias tatasolek diri dan sebagainya. "Kau terpeleotlah," kata Unee. Kawan-kawan lain mengangguk. 
Saya senyum dan iakan sahaja.

Apa yang mereka tidak tahu (pada masa itu lah),
adalah darah nerd/dork berambut kembang mengalir kental dalam diri saya. 
Buktinya, perkenalkan...


  Bapak saya.



 

5 comments:

Cik Puan Muda Stress said...

encem bapak kau. aku suka.

senang tak payah sikat rambut.

mizzy N said...

woo identiti dia rahsia, bapak dia di publisize kan plak. anak jenis apa ini.

roxychick said...

anak tak sedar diuntung!!
dasar nerdy nerd2 version 5.0..

hahahahahaaa!

i too hv soft spots for the dorks.


err.. of the male species of course!

azyze gomez said...

Zeek:
thank you, thank you. bapak aku memang hensem. malangnya tak tumpah pula kecantikan tu pada aku.
itu rambut versi tangkap gambar nak mintak kerja zaman 70an. Kalau versi jalan2 di tugu negara, lagilah ajaib!

Mizzy n:
okay apa glemerkan bapak sendiri. lagipun bapak aku dorky sket2 tapi kelakarnya banyak, kan? kan? kan? eleh, macam la ko tak kenal bapak aku...
:)


Pah:
Sampai hati hang kata aku lagu tu.
Aku bukan kutuk la, aku puji tau bapak aku...
kan aku dah kata aku suka dorky2...
*sob sob sob*

My name starts with M said...

aku pun suka nerds. geek is chic.

tp soft spot aku pada yg specky. ngeehee.

eh tp michael cera tak pakai spec. alaa