Pages

Perjalanan seketul ovum

Monday, March 17, 2008

Woi woi.

Kau orang tahu tak, bila kau orang kata "Oh, I guess it's that time of the month lah ye..."
kau orang sebenarnya tak berbunyi macam cuba memahami langsung. Kau orang cuma bikin hati kita orang lebih panas.

Label lah kami. Emo, Sentap, moody tak tentu pasal, pasang surut laut, godzilla menyerang kota Tokyo, mulut motorbot, apa-apa sahajalah. Kami dah tak kuasa nak membangkang. Sebab besar kemungkinan sampai mati kami akan tetap dilabel sebegini.


Tapi

cuba lupakan sekejap alasan hormon tak seimbang yang selalu anda dengar itu. Saya tahu bila borak hormon-hormon ini, susah sikit nak difaham anda. Terutamanya bagi kaum lelaki sebab hormon mereka jauh berbeza dari kaum wanita. Maksud saya jauh lebih gatal dari kaum wanita. Lelaki kurang emonya. You know, orang perempuan duduk diam mulutnya tajam. Orang lelaki tak cakap banyak, terus terkam. Mana mungkin mereka faham gelora jiwa wanita yang lebih banyak memendam dari merenyam.

Jadi kita lupakan alasan hormon, naik turun jiwa, keadaan kimia di dalam badan menyebabkan otak menjadi bercelaru... lupakan itu semua.

Otak anda mungkin terlalu bebal untuk memahami itu semua.

Mari saya bagi sebab dan contoh yang lebih mudah untuk anda fahami.



Kami marah-marah itu bukan suka-suka.

Kami meratapi kematian seorang lagi bakal bayi yang tidak berpotensi melihat dunia.


selamat tinggal ovum...



Apalah bengap betul kau orang ini.
Susah sangatkah nak menyatukan apa yang perlu disatukan dengan isteri anda?
Bagi yang bujang pula, kenapalah susah-susah meletak sasaran isteri yang bukan-bukan (Nora Danish. Gila apa kau berangan date Nora Danish?!) Punyalah banyak perempuan sunti yang setiap bulan mengeluh hilang ovum. Mereka sudi saja. Jangan buang masa mengejar artis jelita yang berkemungkinan besar tak hingin pun mengandungkan anak anda bila sudah berkahwin nanti sebab nak jaga badan mereka yang ramping tu.

Dampingi sahaja wanita-wanita sederhana yang bisa beri kebahagiaan pada anda. Lebih penting, mereka akan berkerja lebih keras untuk memenuhi impian anda, dan anda pun tak perlulah cemburu buta takut-takut kalau mereka disambar lelaki lain yang jauh lebih hot (dan kaya-raya) dari anda.



Meratap itu satu hal. Tentu-tentulah kami marah, bengang dan garang.
Apa anda tak bengangkah kalau kesedihan anda turut disusuli sakit yang amat?
Sakit tau.
Macam... macam...
Ya, cuba ambil jarum, atau, lebih baik lagi, playar.
Sekarang, cuba cucuk-cucukkan dan ketip ketipkan bahagain sistem pembiakan anda.

Apa tidak marahkah anda? Tidak bengangkah anda?


Jadi fikirlah sendiri.
Setiap kali muka kami masam mencuka, bila kami mencarut tak semena-mena, janganlah anda simbah marak api kami dengan minyak.
Sebaliknya ingat terus pada sensasi panas playar yang sedang memulas mulas-


Saya nak pergi dengar lagu rock.
Aerosmith. Juliette & The Licks. Dio barangkali.

Kau boleh pergi mampus.


Sekian, terima kasih.

5 comments:

My name starts with M said...

aku. officially. sukagile!. entry. ini!!

cayalah!

bole tak siarkan benda ni kat semua media? hahahha.. suka ah! suka! suka!!

suka!

lagi skali

SUKA!!!!!!!!!

yayaheska said...

adakah tarikh kita sama??!!!!hahaha..

roxychick said...

uols marah kat sape ni uols?
sape uols?
sape?

azyze gomez said...

Cik M:
siarkan dalm media? ko gile ke nak aku kena tangkap for indecent exposure?
*languange exposure lah, bukan fizikal haha*


Yaya:
i think all women, kalau tarikh lain pun akan rasa yang sama...
i wonder, berapa orang wanita lain yang dok PMS at this moment? heheh
*no Cik PMS, wasn't asking you haha*

Roxy:
Adelah.... gelimat mat mat mat....

bailey said...

i feel you comrade!!