Pages

mahu baca apa?

Monday, September 10, 2007

Dalam masa seminggu saya sudah habiskan kesemua buku yang dibeli di Chowrasta dan juga di kedai buku depan LRT. Dan juga buku Faisal Tehrani itu (2 hari, hanya ketika naik turun LRT. Bacaan agama dalam pergi-pulang? Itulah.)

Jadi sekarang nak baca apa? Saya sedang kitar semula Hannibal. Tapi rasanya semua dah di kitar berkali-kali sampai muak.

a thousand rooms, miles of corridors, hundred of facts -

Tolong cadangkan saya sesuatu yang tak terlalu berat untuk di baca kala dalam LRT atau santai-santaian, tapi cukup buka minda dan bawa cahaya untuk jiwa.

- attached to each object furnishing each room, a pleasant respite -

Mungkin nak singgah ke Kino lah lepas kerja hari ini. Kalau sempat pulang awal. Nnampak macam tak sempat. Tapi berharap sahajalah.

awaiting Dr Lecter whenever he chooses to retire there.

10 comments:

Bailey said...

aku cadangkn ko baca buku ni.mmg fav aku.buku tu pun dah lunyai aku kerjakan.buku tu very moving.

paolo coelho - the zahir

Anonymous said...

Hmm...susah deng nak tolong ekau ni ha! Deng nak gak tahu ekau suko baco buku camno: scifi ka? thriller ka? historical ka? historically based fiction ka? Cam cam jenih ado kek luar tu ha!

But, cek dapat pinjam satu buku dari sorang memba - The Haj tulisan Leon Uris. Cek tongah baca la ni, baru pg 124. Tapi nak muntah pung ada.

Ok, buku ni dijadualkan haram kek Malaysia ni. Leon Uris tu sorang yahudi laknutullah yang cuba merubah skop sejarah mid-east dengan membanggakan yahudi laknatullah dan memperbodohkan orang Arab dan terutama sekali orang Islam. Time penulisan: sekitar sebelum perang dunia pertama hinggalah...ontah, tak habeh lagi :) Tapi, cek rasa cek muak nak baca lagi.

Kalau nak buku lain, try apaentahnama tajuk oleh Dan Brown - bukan davinci code ek, tapi apaentahnama tajuk. Berkisar satu supercomputer dan password. Cite ni cam ala ala The Purloin Letter yang sampai la ni cek tak jumpa lagi buku tu (TPL) lepeh baca kek mano ontah, dah lupa.

Atau, The Heretic oleh ontahdenluponamo dia. Ala time Crusades mengenai sorang askar pemanah England yang berperang di Perancis. Cite ni cam membongkar kejahilan orang kristen di eropah time tu le.

Hmm...cukup le tu ek - Amir

Anonymous said...

Bailey...ooh! paolo coelho - the zahir! Nanti deng ado piteh, deng pi cari ek. Sementara tu,tuleh le sikit pasal cite tu kek blog bailey, leh cek ziarah selalu ye :) - Amir

azyze gomez said...
This comment has been removed by the author.
azyze gomez said...

http://kevan.org/johari?view=azYze

Bailey:
The Zahir? Damn, I saw that at carrefour last nite, tapi tak ambik la pulak pasal lunyai gile.

Amir:
Actually I baca apa sahaja - kecuali buku motivasi. Reason being, well... I wrote about it once, here.

ya, the Dan Brown book is called Digital Fortress. I dah khattam semua buku Dan Brown, tapi pinjam kawan2. Haha. Maybe I should go get the set from Kino and re-live the psycho-brilliant adventures...

Wait, wait, you ni kejap loghat nogoghi, kejap lorat penang. mana satu ni? hahaha

;p

Anonymous said...

Haaa...Digital Fortress! Buku deng kawang pinjam sampai la ni tak mai lagi.

Deng orang mana? Hmm...Camni: Nenek sobolah ibu orang nogori, suami dio lak orang ganu doh! Nenek sobolah ayah oghang penang, suami dio lak oghe kelate.

Cek dok membosau sumo bawah satu bumbung! Tamboh lak soh akak ipar daghi Indon, soh laghi daghi Siam. Tak haghu ke deng dibueknyo! Malaysia...Truly Aia :) -Amir

azyze gomez said...

Haru, haru...

Dasyat betui la... tapi chek rasa hang elok cakap gaya KL saja la (kaalu hand la ni dok KL lah)... kesian la kat pembaca lain kat sini, jenuh dok pikiaq... hehe

Anonymous said...

Oh! Lagu camtu ka? Worait...cek akang cubo. Pada pembaca budimang, cek minta maaf ek. Cek ni, bak kata sorang memba lah: uneducated gentleman da :) - Amir

azyze gomez said...

eleh... sedeh la tu konon haha
Padahal pantas tulis bahasa inggeris dalam blog orang lain heheh

eh Amir, you tak kerja ke hari ni? cepat je balas...

Anonymous said...

Alamak! Er...dangerous camni! Nampaknya deng kena kurangkan komen BI le! :)

Korjo...ni kek opis le...opis pakain kain pelekat! Hahaha! - Amir