Pages

Eman Manan

Tuesday, September 11, 2007

"Celaka, emangnya kalo gue beli yang bajakan kamu mau, tapi yang tulen nggak ya?!"

Teriak seorang mamat yang rupa macam orang Malaysia, pakai macam orang
Malaysia, jalan pun macam orang Malaysia. Tapi cakap Indo nya cukup lancar.

Dia berteriak lagi. "Selesai yang dulu, mau yang baru. Aduh, pusing nih!" Dia picit telefon bimbit, mematikan talian.

Kami pandang dalam sembunyi. Ah-so sarat ber-jed terjaga dari tidur, kepalanya sedikit terhantuk kaca penghadang tempat duduknya. Pakcik bermisai lebat yang berdiri di tengah sendi tren pandang tepat pada si mamat indo-malaya dan menjegil biji mata.

Mamat tu tertunduk-tunduk mohon maaf. " Oh, sori, sori. Just talking to a friend in Indonesia. Sori ek. "

Dia kebetulan menangkap anak mata saya, lalu menjungkit bahu sambil tersipu. Saya senyum kembali padanya. Ah-so pejam mata semula. Ada jalur air liur yang keluar perlahan dari tepi bibir, yang bakal jadi sungai halus menjejeh ke kain broked di bahu kanan.


Telefonnya menjerit kembali (Korus She's So High - Tal Bachman!!)

"Halo... ya. Bila sama om Ajun, gue nggak mau. Kalo dia berkeras mau semuanya, bilang sama dia, datang sendiri ke Malaysia.

(disilang-seli "Stesen berikutnya - Setiawangsa. Next station - Setiawangsa")

Gue bukan anak-anak lagi mau disaran duit gini. Udah, mampus lho!"

Belum sempat dia perasan jegil bundar pakcik misai lebat, Tal Bachman menyanyi lagi.

Pintu terbuka, dia melangkah keluar sambil jemari memicit butang merah di telefon mahalnya itu.

Pakcik misai lebat diam berdiri. Ah-so lelap tidur, kadang-kadang menghirup liur yang belum sempat basi, tanpa sedar.

She's So High terus terngiang di telinga, berlegar di kepala saya saban hari.

3 comments:

mas said...

stop kat stesen setiawangsa? member aku ke ape ni? ntah2 pegi bangunan oren :P

azyze gomez said...

mentang-mentang la lama 'bermastautin' kat situ, semuanya kawan...hahaha

bebudak opis ko naik LRT ke? tadek supply kereta kembara ke untuk staff? heheeh ;p

My name starts with M said...

hahah keta kembara utk org berpangkat besar je.. eh bebudak opis? u mean, opis lama kan? heheh

tak, kalau bukan budak opis pun maybe budak yg ada urusan dgn opis oren itu :D