Pages

Rasmi

Monday, June 11, 2007

Yah.


Setelah berabad tampil dengan rambut kerinting dasyat yang mengembang mengikut kadar kelembapan udara Malaysia (iaitu tak pernah menentu sukati dia je nak kembang ke nak kusut ke nak kuncup) saya akhirnya telah berjaya.

Berjaya menggonjengkan diri sendiri.

Rambut saya sekarang lebih senang di sikat sebab dah pendek ya amat.
Tapi ish, kembang tetap kembang.... Makin dasyat sebab bila dah pendek kerintingnya menjadi-jadi.

Whatever.
Biarlah buruk, saya tau kalau di blow-dry ia cukup retro. Mungkin.
Hahaha.

Sekarang ni belum tentu lagi samada saya mencintai rambut ini atau tidak. Tunggulah barang sehari-dua lagi. Nanti saya pikirkan.

Susah jugak jadi orang berambut umum ni. Macam macam nak dipertimbangkan - kalau kena angin jadi semak ke tidak, apa orang lain kata, logik tak kalau kena pergi meeting, nak kena pakai sepit ke tidak... Kata Kak Roz di pejabat, "Ah, pakai aje la tudung Ely. Kan senang. Selesai masalah rambut awak tu."

Ya, selesai memang selesai, tapi saya ragu kalau-kalau saya ni hangat-hangat tahi ayam. Macamana kalau saya pakai seminggu dua, lepas tu dah gatal nak buka? Saya paling anti kalau orang yang dilema tudung, kejap pakai kejap free hair kejap itu kejap ini. Saya dah berjanji dengan diri saya yang bila saya betul menyarung tudung di kepala, ia akan dilengkapi dengan wardrobe yang menutup aurat juga. Tak ketat, tak dedah, takde lengan pendek, tak ada atas pungggung segala. Biar lengkap bertutup, biar lunas janji saya dengan Allah. Tapi saya akan lakukannya bila saya betul-betul bersedia. Lebih baik begitu dari kejap nak pakai kejap tak nak. Macam drama keling.

Tapi berambut atau tidak, bertudung litup atau rambut menggerbang, ia tak harus mendefinisi diri kita. Ia mungkin tingkap untuk menjengah ke dalam hati seseorang, tapi ia juga mungkin hanya ekspresi diri dan kreativiti. Dari pengalaman seorang yang berambut nightmare sepanjang hidup, percayalah bila saya katakan, anda rugi besar jika anda menilai seseorang itu dari rambutnya. Apatah lagi bagi orang yang menilai saya. Sebab saya memang best sebenarnya. Hahaha.

I am not my hair. I am the soul that lives within. Ingat tu adik-adik.


P/s: Teringat rambut Nadh yang lurus gila. Jeles pulak hehe. Nadh, rambut ko best ah. Jangan gi perm tau! Sayang :)

2 comments:

tini (",) said...

Nuks, ko mmg best meletops ye! Congratz for your award!

azyze gomez said...

aku mati-mati ingat ko nuks.
langsung tak expect tau! macam terbangak-bangak tadi.
huhahahahaha...

takpe, ade bende yang aku tak dapat, tuhan dah balas dengan nih :)

thanks tini!