Pages

This Ain't A Scene

Saturday, March 24, 2007

This Ain't A Scene (It's An Arms Race) was made for Lords Of War, I think.

If Fall Out Boys were established a few years earlier, they would've totally gotten on the soundtrack.

Yuri Orlov: There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?

Of bontot hitam and such

Thursday, March 22, 2007

I think I've acquired a taste for gangsta talk. I find myself saying things like 'whoop yo ass' and 'dem bitches' quite often. I mean, it is not normal for a Malay female that works in a cosmetic company with cosmetic people (pun intended) to be talking black, right? I shocked myself when I told a Jusco cashier that I "don't gots no wibble dough" when she asked me for 30 cents. What the hell was that about? Maybe I played a round of Ouija in my dream and an 80s Detroit Project chick's spirit refused to go home or something.

A friend of mine got the shock of her life last night when I accidentally (not!) cursed her. She's the prim and proper type, you know, and boo-hoo, she's not used to such 'ghetto' slang.

i just had to use blackass instead of bontot hitam or some other malay kampungphrases...

I told her to stop bragging about her rich boyfriend and to telek her own blackass-self before saying that she is more well-off than most of us with kopak boyfriends. It was bad enough that I stopped her at mid-sentence, I just had to use blackass intead of, well, bontot hitam or some other malay kampung phrases. Such rude language, she said. Well, too bad I don't care if a person of low social status like me should always hold my tongue when speaking with so-called socialites, and to always always remember that cursing in english are only allowed between 'civilized, educated' people.

If we were Mat Salehs, I'm sure she would've gone all 'Sacrilege!" on me or something. Oh, wait, even if she is one, I doubt she'd know the word. Heh.
Yes, I can be a bitch. Let's leave it at that.




I'm happy to report that Unee is back on her feet. She's already driving around you'd think nothing happened to her foot. Gila betul perempuan tu. Tinggal tak buat long-distance trip je lagi. I'm really happy for her, coz' I seriously thought that she was going to have to hop around in crutches or sumthing. She got away with a small band-aid instead. The wonders of technology - they can open you up, slot in nuts and bolts and yards of metal strip in you, then stich dem skin back, band-aid you a lil bit and voila!, you're done.

It's only been 4 days since Fina left for Sibu and I'm already missing her. Badly. Me and Fina, we have this touchy sister bonding thingy. We give each other paw-paw hugs, buat lawak cacat, and launch into wacky P.Ramlee or some foreign movie quotes. Eze's a big fun too, but we don't hug, make stupid Godzilla imitations and all. Fina is the merepek brengsek one, while Eze is more 'lawak tapi maintain'. Not that eze is not funny - she's so funny she snorts when she laughs. That's so Sandra Bullocky, no?

Oh, my english is so rusty. I'd really like to say that it's all because my day job requires me to mainly write in Malay , but I know Adibah Amin would sooo do her whole specs and tudung routine alike the one in Adik Manja and go "Awak jangan nak menipu! Saya pun banyak menulis dalam Bahasa Melayu tapi saya tetap fasih berbahasa Inggeris!"

Sentap mak!!
:p

Jauh di mata

Monday, March 19, 2007



Oh ho ho.. Dia terbang meninggalkan kami untuk pergi 'berjuang' di Sibu Sarawak.
3 bulan... rindu kah?
Rindu!

Selamat berjuang, Meda!

Monday, March 12, 2007

Bagaimana nak beritahu adik yang :

walaupun keputusan dia teruk, kami mahu dia lihat masa hadapan dan jangan terlalu fikirkan benda yang dah lepas,

tapi pada masa yang sama nak dia faham dan tahu yang

dia memang tidak serius belajar langsung and that we all, including her, saw it coming

tapi tak mahu

bunuh sebarang semangat yang ada untuk dia teruskan perjuangan

tapi tak pula mahu dia ingat

yang kami tak marah-marah pasal "well, it's nothing what..."

Macamana?


Kesian bila mak menangis di telefon tadi. mengenang nasib adik, kalau-kalau dia tak dapat ke menara gading... entahlah....

Poetry Wreck - an ode to Arzmi

Saturday, March 10, 2007

The steps to heaven will not descend
On the path of sin
But is there hope
For a wondering soul like me

Trap between faith and reality
Will I see
eternity?

It is not a metaphor
Here I lie
Much ado about nothing
As he spreads the dirt
On my soul

So tell me
Trap between faith and reality
Will I see
eternity?

Hari LRT Sedunia

Monday, March 05, 2007

Hari ini saya terserempak dengan Azyim dalam LRT.
"Laa..kereta rosak ke?"
"Ah, manade..."
"Abes tu apasal lak ko pepagi naik train nih?"
"Aku memang naik train tiap tiap pagi."

Aiik...saya pun tiap-tiap hari naik tren, tapi dah berzaman tak nampak mamat sorang ni. Ajaib...

Dalam perjalanan, nampak Tatra pula. Dan saya nampak budak sekolah menengah saya a.k.a ikon DCB* zaman rumaja saya.

Memang hari ini Hari LRT Sedunia agaknya....

*DCB - Dendam Cinta Berahi

Posting 'random memories' - #1

Saya ingat lagi. Di semester 3. Pengajian Ijazah saya di universiti yang terletak di atas bukit di Bandaraya Anggerik. Semester itu saya terpaksa mengambil mata pelajaran Statistik. Itu bermakna saya terpaksa berjumpa dengan musuh ketat saya - matematik.

Saya dan matematik memang tak pernah boleh berkawan. Apa sebabnya, saya pun kurang mengerti. Bukannya saya benci sangat dengan dia. Sebenarnya, kami pernah berkawan suatu masa dahulu. Walaupun dia mempunyai personaliti yang agak mencabar, saya tak pernah rasa kehadirannya membebankan. Tapi bila masuk ke sekolah menengah, dia mula berubah sifat. Makin lama makin susah nak berkawan dengannya. Apa saya buat, semuanya salah. Bila dia tanya soalan, jawapan saya memanjang tidak betul. Siapa yang tak sakit hati? Mungkin dia dah tak mahu berkawan dengan saya agaknya. Jadi selepas beberapa insiden sakit hati (saya gagal dalam ujian sebenarnya), maka persahabatan kami pun akhirnya terputus. Saya nekad untuk masuk ke bidang yang sejauh mungkin dari dia. Kami tak berjumpa lagi. Hinggalah semester tiga.


Pensyarah statistik saya seorang wanita bertudung labuh. Pertama kali berjumpa, saya jangkakan yang dia mungkin dapat membuka pintu hati saya untuk menerima matematik kembali. Mungkin dengan didikan seorang superfacy seperti dia, saya akan dapat memahami isi hati matematik dan kami takkan bermusuh lagi. Walaupun saya tahu yang prmusuhan selama bertahun takkan boleh reda dalam sekelip mata (dua bulan), saya yakin keadaan pasti berubah - for the better.

Maka bermulalah kempen saya untuk berbaik-baik dengan matematik. Pensyarah tudung labuh yang kami gelar Abang Jamal @ J.K 'Rolling' (kerana huruf pangkal namanya J.K) saya dekati. Pada kelas petama, saya dengan gigih mendengar penerangannya. Berkobar-kobar semangat saya untuk menyiapkan tugasan pertama yang diberikan. Nampaknya keadaan berjalan lancar pada minggu pertama.

Masuk kelas ketiga J.K 'Rolling', saya mula buntu untuk menyelesaikan beberapa solan yang diberi. Jadi dengan semangat pelajar jitu membara, saya pun berjumpa dengan pensyarah saya yang pada masa itu bermuka toya melihat pelajar dalam kelas menyelesaikan soalan kalkulusnya.

"Puan, maaf mengganggu."

Dia memandang saya dengan ajah agak terkejut. Agaknya pelik kerana saya tak pernah bersuara sepatah pun dalam kelasnya sebelum ini. "Ye..."

"Puan, saya nak tanya la. Saya dah dapat jumpa dah bell curve yang skewed to the left ni, tapi bila saya kira untuk langkah ke-2 saya tak dapat nak cari jawapan. Saya tak paham la Puan," tanya saya dengan wajah ikhlas ingin belajar dan meminta simpati ikhsan.

"Kamu dah kira ikut jalan yang saya bagi tu?"

"Dah puan, tapi saya tak dapat jugak. Dah tengok kat buku pun saya tak faham-faham jugak. Macamana ye jalan kerja ni puan?"

Dan dia dengan muka paling skema dan tak berperasaan kata "Kamu tengok aje jawapan kat belakang buku teks tu. Itulah jawapan dia."

Saya garu kepala. Aiik... ape cer? Boleh ke buku teks ni tolong aku jawab soalan final ko nanti? "Er Puan, jawapan tu memang dah dia bagi kat belakang buku tapi saya tak tau macamana nak buat jalan kerja dia."

Dengtan mata terkedip-kedip, muka sedikit gelabah, J.K Rolling pandang tepat ke muka saya (walaupun matanya kadang-kadang merayau) dan berkata
"Saya pun kurang pasti..."
Lepas itu dia terus memandang ke luar tingkap sambil mengelap peluh yang tiba-tiba keluar meleleh di tepi dahi.

Pundek betul!
Pekebende tak tahu?! Bukan ke ko tu lecturer, aku yang anak murid?!
Lepas jawapan Abang Jamal yang buat saya nak muntah tu, saya langsung tak boleh nak meneruskan pelan saya untuk berbaik dengan matematik. Bila saya mula beriya nak jawab soalan, saya akan terbayang muka toya J.K Rolling

"Saya pun kurang pasti..."
"Saya pun kurang pasti..."
"Saya pun kurang pasti..."

Makin dekat dengan peperiksaan akhir semester, makin kelabu otak saya. Pergaduhan saya dengan matematik jangan cakaplah. Walaupun saya gigih bangun di tengah malam mentelaah, baca macam-macam buku teks, buat latihan berpuluh-puluh, paksa kawan-kawan pandai untuk ajar saya, semuanya hampeh.

Dalam dewan perperiksaan, setiap detik jarum saat seperti bergema suara J.K Rolling
"Saya pun kurang pasti..."

Sampailah waktu nak menyemak keputusan peperiksaan tersebut, suara si udung labuh masih bermain-main di kotak fikiranku <--- cheh, ayat novel ni!
Mujurlah saya menyemak keputusan di Kafe Siber. Kalau tidak mahu saya cekik-cekikkkkk J.K Rolling tu.

Semester itu saya mendapat satu-satunya 'C' sepanjang pengajian saya di universiti.
Hampeh.