Pages

Belang kejantanan

Saturday, April 29, 2006

Siapa Sufian?
Belum pernah jumpa
Selalu dengar nama
Dia itu ada
Atau dia alterego kau?

Kromotologi kata
Kita ini semuanya sama
Kau dan aku ada 22 dan 22
Tapi Sufian sibuk menempelak komen
Katanya itu ilusi
Yang kini dah berjaya
Menanam benih pda dinding lumutmu
Jadi aku tanya sekali lagi
Siapa Sufian?

Khabarkan pada aku siapa Sufian
Yang menonjol dahiku dari jauh
Walau tak tersentuh
Namun aku rasa dihina

Siapa Sufian
Biar berdepan
Lihat siapa luah yang benar
Mari aku koyakkan
Dinding lumut ilusi (konon)

Biar aku tulis belangsukawa
Atau belangkasuka?

Jawablah Sufian
Jika kau benar anak jantan
Mungkinkah kau sebetulnya takut
Berdepan dengan wanita perawan
Tersungkur lagakmu
Dalam belahan

Langkah kedepan Sufian
Buktikan kau bukan bachulan.

Idamannnya Julia Robert's Oscar dress

Wednesday, April 26, 2006

"Lace Layers. Lace layers together with fresh colour lining," katanya ambil bibir muncung menunjuk deretan French Lace di hadapan.

"Fresh bagaimana? Mahu pink pastel?" tanya jurujual.

"Tidak, tidak. I nak something more natural, like pale peach, or salmon. Really pale salmon."

"Perfect choice," tangan jurujual pantas merayap ke papan kain satin di belakang kami. Kain kilau berwarna salmon dicapai.

Saya senyum melihat gelagat jurujual yang sibuk membanding warna. Memang payah kalau membeli belah dengan kawan yang seorang ni. Semua benda mesti tepat pada pinta. Jika tidak, aduh… sampai malam baru selesai. Pernah sekali kami keluar bersama mencari kain sesuai untuk kurung Hari Raya. Keluar masuk gedung-gedung kain di Jalan TAR. Habis dari tingkat atas ke bawah kami jelajah dan geledah. Mujurlah saya berkasut sneakers hari itu. Jika tidak, mungkin saya sudah serik menemaninya.

Saya ingat lagi, dia naik berang dengan seorang jurujual yang tak tahu membezakan warna violet dan lavender. Marahnya bertambah-tambah bila jurujual itu mendengus "Ungu jugak apa?" Muka kawan saya berubah bagai udang galah bakar.

Kawan saya yang seorang ini memang separa diva. Walaupun tubuhnya tidaklah berupa peragawati (tolong jangan beritahu dia saya kata begini), tetapi citarasa berpakaiannya mengalahkan artis. Bukan dari segi bertatah segala, tapi kawan saya ini cukup pandai memilih kain dan rias menghias badannya. Jika tak kenal, maka anda akan ingat dia seorang pereka fesyen. Sayangnya dia tak pandai menjahit. Katanya tukang jahit paling dpercayai dirinya adalah kakaknya yang pernah belajar di Milan dulu. Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, kan?

Dia memang pandai memadan, pandai menilai. Inspirasi dikutip dari jelitawan Hollywood dan ratu-ratu Bollywood. Katanya artis tempatan tak pandai memilih pakaian. Designer banyak yang hebat tetapi artis yang tak pandai menilai pakaian. Kalau anda baca majalah-majalah hiburan, tolonglah jauhkan darinya. Kalau dia nampak gambar artis-artis kita ke majlis glamour dengan pakaian ang agak disastric, tentu mulutnya tak berenti mengomel. Macam ayam cirit birit.

Jangan sekali-kali anda ajak bicara tentang busana Siti Nurhaliza, terutamanya di zaman awal kemunculan Siti hingga lewat 5 tahun lepas. Baju macam pokok Krismas, baju macam orang buta jahit, baju macam warna langit nak kiamat. Rambut bangun tidur, concealer bawah mata lebam. Mujurlah saya ini bukan artis, dan tak berada. Kalau tidak, mungkin dia muntah setiap kali berjumpa saya. Maklum sajalah, saya pakai apa saja yang saya suka. Lagipun saya tak punya Bill Keith atau Rizalman sebagai pereka busana saya. Paling-paling pun Old Navy, Abercrombie.

Pada majlis perpisahan sekolah menengahnya, kawan saya berdress hitam paras lutut ala Kelly Osbourne. Zaman itu Kelly Osbourne pun masih di sekolah rendah. Dua tahun lepas, dia bergaun putih mulus seperti Angelina Jolie. Yang lebih mengkagumkan, semuanya nampak cantik terletak di badannya. Memang ramai yang jelak kalau mendengar dia berbual mengenai baju mirip Julia Roberts atau A-line skirt ala Sarah Jessica Parker miliknya, tapi bila melihat hasil yang melekap di tubuhnya, tak ada seorang pun yang pernah mengutuk. Semuanya kagum.

"Macamana El, cantik tak?" tanya dia.

Saya pantas memandang kombinasi kain di tangannya. "Aku okay aje."

"Untuk dinner di Majlis Amal bulan depan, macamana?"

Saya menggaru kepala. Alamak. Yang ini susah sedikit kerana bakal ibu mertua adik beliau akan ada disana. Peliknya, keluar teman lelaki adiknya ini suka bergaya. Jadi, harus glamour tetapi tidak melebihi hos, bukan begitu?

"Haritu kan kau ade tunjuk kat aku material satin grey tu. Kat mana nak dapat?"

Alamak. Masalah lagi. Saya bukannya berduit. Kalau mencari kain selalunya ke arked di Masjid India, kedai-kedai sari, atau nak senang, ke Nagoya sahaja. Mahukah dia?

Dia mengibas rambut lurusnya. "Kat mana El?"

"Er, satin grey yang ade black suede embossing tu kan?" harap-haraplah dia dah lupa.

"Em, the exact one. Aku cari kat Gulati's tak ada la."

"Itu sample yang aku ambik kat Nagoya."

"Nagoya?"

Jurujual di belakang tersenyum sinis. Maklumlah, kami di butik yang agak high-end. Pelanggan-pelanggan tetapnya mungkin tak pernah dengar nama Nagoya, macam kita semua tak pernah dengar Siti Nurhaliza bercakap telo orang Kuala Lipis.

Kawan saya terdiam. Mungkin otaknya ligat membayangkan rupanya dengan kain Nagoya. Mukanya sekejap berkerut, sekejap matanya terkelip-kelip. Kemudian angguk perlahan.

Jadi kami pun ke Nagoya. Sampai saja ke kedai, dia terus mencari kain itu dan ini. Gorgette biru firus dan hijau epal, kain sifon coral dengan satin hitam, sheer lace dengan black line denim. Maklumlah, orang perfectionist. Kainnya juga harus perfect, kan?

Lewat petang saya sudah berpeluh. Berdiri di kaunter menanti dia membayar jurujual Nagoya bertahi lalat di bawah bibir. Kawan yang sibuk menyeluk mengira duit akhirnya mengeluarkan kad kredit. Susah nak kira kain yang sikit-sikit dengancash. Lagipun katanya, never carry too much cash, it might add a few kilos to your shopping cart.

"Macamana?” tanya saya bila kami melangkah keluar dari Nagoya. "Nak cari tempat lain pulak ke? Maklumlah, aku ni shopping kat tempat murah je. Takde la French Lace segala."

Dia geleng. "Tak lengkap lagi ni, aku ada a few ideas tapi materialnya tak ada la. Tapi lain kali aje la. Aku nak jumpa mak aku for dinner. So I'll see you later ya? Bye!"

Kami bersalam, cium angin sebelah pipi masing-masing dua kali, dan dia pun berlalu pergi.
Dengan 2 beg plastik besar penuh dengan kain.

Tak lengkap my ass. Hehehe...

Tahi kambing bulat-bulat

Tuesday, April 18, 2006

Hari ini saya nak ambil cuti dari lagu-lagu mat saleh dan kumpulan Indonesia yang sering menempik dalam telinga. Bosan pula dengar lagu-lagu asing. Hari ini saya ingin mengkhaskan pendenganran saya pada seorang artis Malaysia yang tak kurang hebatnya.

Walaupun suara beliau sedap, lunak, dan cukup dalamnya, saya nampak di kini agak kurang diberi perhatian pihak media. Mungkin peribadinya yang tidak mengejar glamour dan sering low profile menjadikan beliau calon yang kurang digemari. Lagipun beliau memang bebas kontroversi. Tak pernah pula dengar kisah dia dengan mana-mana Diana, ataupun ada perhubungan dengan mana-mana ‘Datin’ K.

Beliau pernah menyepi buat seketika beberapa tahun dahulu. Kini beliau dahpun kembali aktif dengan undangan ke show-show. Bekas askar ini memang petah kalau diajak menjadi pengacara. Maklumlah, beliau ni mindanya ligat memutar idea. Kelakar juga orangnya. Malangnya sekarang ini orang dah kurang melayan lawak-lawak jenis beliau (yang sangat popular di tahun 80an dan awal 90an). Orang lebih suka lawak Aznil yang kelakar tapi kadang-kadang over, atau lawak Azwan dan Chef Wan yang memang over tak terbendung.

Ah, satu lagi. Beliau turut mengacarakan rancangan sendiri bersama satu lagi artis seangkatan yang sama-sama riot. Saya pun kurang pasti bila rancangan itu disiarkan. Masa saya mula-mula tertengok rancangan tersebut (terjumpa ketika melayar siaran di Astro), saya punyalah gembira. Mana taknya, zaman rumaja saya dulu banyak menyimpan kenangan artis lelaki tersebut. Saya juga membesar dengan cerita-cerita serta rancangan-rancangan kendalian si artis perempuan tersebut. Ebok benar persaan saya. Tapi malangnya rancangan kali ini agak hambar. Lawak ala Jangan Ketawa dan Gado-gado sedikit tak menjadi kerana hanya dua orang yang mengemudi. Apatah lagi penonton di studio yang bagai ingin tak ingin berada di sana. Itu belum kira masa kedua artis menyanyi. Penonton dah sampai tahap menguap tanpa segan silu di depan kamera. Kesian…

Bebalik pada artis lelaki tadi, saya sebenarnya didedahkan dengan muzik beliau sejak kecil lagi (album nyanyiannya ada lah satu atau dua sahaja). Mak Teh saya (seorang yang sangat kelakar dan periang) memang rajin membeli CD yang pelik-pelik. Bercuti di Thailand, dibawa pulang CD pop siam yang muziknya mengingatkan saya pada baju kemeja berbunga-bunga, topi mengkuang dan muka Pak Siam yang merah arak. Kadang-kadang kaset lagu Hindustan zaman Zeenat Aman. Kaset Apo Kono Eh Jang. Trio Santan Berlada. Duet Abdullah Chik dan Noraniza Idris (sebelum lagu asli dikategori irama Malaysia). Lagu ntah zaman bila-bila. Semuanya ada.

Saya ingat lagi, setiap kali pulang ke Balik Pulau untuk berhari raya, mesti Mak Teh akan keluarkan radio hi-finya. Dulu bapa saya memandu Ford Estima yang tak ada radio, jadi perjalanan kami kemana-mana memang sunyi. Bila nampak radio memanglah saya dan adik akan tergedik-gedik nak menari (Masa itu saya budak lagi, poyo). Jadi pada salah satu pagi raya, sebelum orang bersiap untuk ke masjid, Mak Teh kumpulkan semua budak-budak di ruang tamu rumah nenek saya. Radio dah tersedia. Dan pagi itu kami pun melompat lompat sambil ketawa tak henti mengikut irama lagu Ayam nyanyian Jalil Hamid, dan lagu ini:


Pisang Panas – Salih Yaacob

Resolusi
Impian
Pisang Panas, Pisang Panas

Si Anu berangan-angan nak jadi kaya kononnya
Pun menuntut ilmu niaga
Seputar alam di pasar haram

Cogankata idealisma
Panji budaya autopia
Semangat gah demi materialisma

Kepala runsing memutar modal
Sepanjang kail yang sejengkal (panas)
Baru untung sejuta
Tanah sekangkang kera
Pusaka Pak Tua pula menjadi catur dan mangsa
Idea serta skim gilanya

Tanpa usul periksa
Salahkan tuan
Tak sekolah
Tak belajar Ugama

Pisang Panas
Resolusi
Pisang panas
Impian

Bukan senang mahu senang
Tapi bukan susah mahu susah
Ada uwang hati senang
Hati senang adanya uwang

Kecik-kecik tak mahu kojol
Sudah besar kasi orang tonjol
Hidup mahu pakai uwang
Mati lagi kena pakai uwang (panas)

Telan mati emak, nak ludah mati bapak
Cakap salah
Tak cakap pun salah
Serba salah
Tahi kambing bulat-bulat
Hidup serupa ulat
Terjerat di dalam batu
Tak senang duduk dan tak senang berdiri
Mandi bunga air jampi
Minta rezeki

Dalam laut penuh jerung
Ikan bilis masih mampu harung
Ada otak boleh jadi towkeh
Jadi taukeh kalau ada otak
Nyamuk seberang sungai ternampak
Itu kan bohong dan merepek
Dunia dalam banyak cerita
Jangan buang dalam jamban

Telan mati emak, nak ludah mati bapak
Cakap pun salah
Tak cakap salah
Serba salah
Tahi kambing bulat-bulat
Hidup serupa ulat
Terjerat di dalam batu
Tak senang duduk
Tak senang berdiri
Mandi bunga air jampi
Minta rezeki

Jangan suka ambil mudah
Nanti kan tergadai maruah
Adat gelap lawannya terang-terang
Selepas terang mesti gelap-gelap

Harimau mati tinggalkan belang
Jangan kita tinggalkan hutang
Susahkan anak dan janda muda
Nak cari bapak
Nak cari suami

Telan mati emak, nak ludah mati bapak
Cakap pun salah
Tak cakap salah
Serba salah (memang pun)
Tahi kambing bulat-bulat
Hidup serupa ulat
Terjerat di dalam batu
Tak senang duduk
Tak senang berdiri
Mandi bunga air jampi
Minta rezeki
Kita kawan-kawan
Tak mahu lawan


Pisang Panas
Resolusi
Pisang panas
Impian

Steadylah beb…



Kalau nak pinjam CD Salih Yaacob saya, jangan segan minta ya!

To those who missed my cookout, pity you suckers!

Saturday, April 15, 2006

You Are an Excellent Cook

You're a top cook, but you weren't born that way. It's taken a lot of practice, a lot of experimenting, and a lot of learning.
It's likely that you have what it takes to be a top chef, should you have the desire...
Your Career Type: Artistic

You are expressive, original, and independent.
Your talents lie in your artistic abilities: creative writing, drama, crafts, music, or art.

You would make an excellent:

Actor - Art Teacher - Book Editor
Clothes Designer - Comedian - Composer
Dancer - DJ - Graphic Designer
Illustrator - Musician - Sculptor

The worst career options for your are conventional careers, like bank teller or secretary.

Ragutpaku vs ragutrumput

Friday, April 14, 2006

Ragut paku bibir berdarah tapi cepat kenyang, kata lembu A.
Ragut rumput makannya enak, cuma perlu banyak-banyak, kata Lembu B.

Nak kenyang atau tidak?

Ragut paku makan sikit cepat kenyang, kata Lembu B.
Ragut rumput pun kenyang, lama tak lama bukan soal, kata Lembu B.
Ragut paku mudah, banyak berkarat dibuang tuan punya bangsal, kata Lembu A.
Ragut rumput semuanya percuma pemberian tuhan, ada dimana-mana, kaat Lembu B.
Ya, tapi ragut paku kalau di gurun juga mudah dibeli kekal selari. Ada rumputkah di gurun, kata Lembu A.

Lembu B terdiam. dia pandang Lembu A dan kata Betul katamu. Ragut paku mana-mana tempat pun boleh. Tapi tak apalah. Biar aku ragut rumput sahaja.

Lembu A jatuh tersembam. Mata berpinau.
Lembu B pandang Lembu A dengan muka toya.
Ragut paku meamng mudah dimana-mana. Tapi aku taknak bontot aku koyak macam kau sebenarnya.







Ahah.


Jangan pelik jika saya mula menulis prosa-prosa yang tak masuk akal. Sebenarnya memang dah lama saya menulis. cuma perjalanan saya terhenti lewat Degree dahulu. Tiada cabang nak disemaikan. Jika dulu ke rumah pena sekali sekala, sekarang ni sekali pun susah, apatah sekala. Dulu rumah pena hanya rumah pena dengan laman besar banyak tupai, sekarang rumah pena adalah rumah pena yang tepinya ada kedai makan bertupaitupai. (Walhal tupai pun susah nak nampak sekarang.)

Tempohari saya berkesempatan ke Wayang Kata di Labodega. Seronok dapat jumpa orang otak senget yang tak malu luah cerita. Sebenarnya mereka taklah sesenget saya. cuma biasanya penulis menang wajib ada yang senget sedikit. Tambahan mereka yang baca sajak penuh emosi sampai badan hampir tumbang ke bumi.

Jadi, acara di La Bodega tempohari membuka hati saya untuk kembali berprosa. Berpuisi. Apa-apalah. Perasaan yang tak terhingga membaca puisi (atau crap, terpulang) di hadapan orang memang seronok. Berdebar, berpeluh, tapi seronok. Walaupun yang mendengar cuma beberapa kerat, dan walaupun kehebatan bahan bacaan saya dibandingkan dengan bahan jemputan-jemputan hari itu ibarat pasar ChowKit berlecak dengan Hyprmarket Giant yang ada aircond dan lantai kilat.

Insyaallah saya ingin ligat kembali menulis. Ahad lalu saya terjumpa Ghayatri, rakan sekelas ketika sekolah menengah dahulu. Dah tak tulis novel lagi? Tanyanya. Gila, dia masih ingat. Dulu Ghayatri menjadi pembaca novel-novel saya. Alah, biasalah, zaman itu Ahadiat Akashah ikon buku-buku bacaan remaja. Jangan tak tahu, saya berjaya menyiapkan 5 novel sepanjang zaman sekolah menengah saya. Semuanya kini saya simpan dalam kotak Double A dibawah katil. Siapalah nak publish novel-novel berontak seperti itu... orang sekarang lebih layan novel jiwang yang ceritanya pasal orang bercinta putus cinta jumpa cinta hilang cinta rajuk cinta yang penulisnya bernama Natashya, Liana, Syazlina, Afira, Shahira dan apa-apa nama yang bunyinya agak gatal. (Maaf tuan punya milik nama).

Adakah saya akan pulang ke arena lama? Menulis novel mungkin tidak. Hidup terlalu kompleks untuk saya ciptakan watak baru. Lagipun sebetulnya saya teramat malas untuk menulis secara manual. Novel inggeris ala2 Harlequin yang saya mulakan beberapa bulan lalu (ditaip di komputer ni) masih di Chapter 3. Ah, tak siap-siap pun tak apa. Saya punya pasport Writers Block. Heh.

p/s: novel inggeris saya tidak punya adegan lucah buka baju pegang itu ini masuk itu ini jerit itu ini. ini bukan parody Cinta 100 ela. Terima kasih.

Kumbang dan Belalang

baiklah.
cari ruang-ruang yang masih belum hilang
mungkin kali ini ada peluang
(atau patut kunyatakan begini)
mungkin yang ini pun ada peluang

padan tak padan itu kan subjektif
di mata aku mungkin dia sedikit submersif
jiwa penulis ini sedikit melankoli sedikit agresif
tapi kalau kau rasa dia yang paling kukuh berobjektif
silakan.

jangan ambil langkah berat berat dahulu
lihat dan tinjau tingkah dan laku
kalau indah boleh kau rayu
tapi kalau gelap semacam
baik kau sapu ketepi dan pantas berlalu
tapi ingat hatinya jangan pula kau hentak ke batu
buat perlahan satu-persatu

kalau kau rasa dia yang jadi idaman
dan memang kau dan dia sepadan
silakan.

Zairul dan ayatnya

Wednesday, April 12, 2006

Saya:
Bila kita nak buat reunion Millenium Fleas ni? Lama gila tak jumpa siot...

Zairul:
Erm..nanti lah dulu. Lagipun kengkawan lain ntah mana pegi

Saya:
Mary sekarang stewardess ngan MAS, Jozzie kat advertising agency kat Melawati. Aku macam ko tahu la. Marlia kalau tak silap aku skarang menulis untuk impiana. (Kalau tak silap aku la).

Zairul:
Rumah dia mcm 2 pun bleh tulis 4 Impiana...


Cilakak ko Zairul! HEhehe!

ending of beginnings.

Wednesday, April 05, 2006

He said no more again
And I nod in agreement
It's time we stop this charade

Pack up your belongings and move
Those things you might need
Like the magic 8 ball, the black leather thong, your collection of vogue
And don't forget that CD player that scratches all my CDs to oblivion

Yes, you can take the plasma TV
And the bed sheets that itches
Those African rugs, the stolen coffee mugs
But not the coffee perculator I got from Krauss

Let's start breaking all the glasses we brought together
It's easier to cope with such a fantastic ending that way
Bang 'em on the wall, smash 'em against the windowsill
And watch them scatter on the roadwalk below
Glitters under the lights
Perhaps some scum in the night in flight
Might get his feet bloodied

Wohoo!
What a sight
To celebrate a fantastic ending.

I won't tear out the pages with your name in my diary
Remembering you won’t hurt one bit
It will actually be a blast from the past
When I’m 72 on my veranda
Sipping Jasmine tea and eating kuih koci
I'll relate the tale to my grandchildren
Of the best friend who turned out to be gay
Who celebrated his coming out
By travelling around the world
(by MAS nonetheless)
Taking Lomo pictures and writing nonsensical blogs
That tell you a story of a straight guy, with a straight job, who’s in love with his straight – not straight female best friend.

Best tak?

Azyze
Petaling Jaya, 050406

Ping, berpusing..macam gasing ...

Monday, April 03, 2006

Anda ada masalah mmembaca tak?

Maksud saya, bila anda lalu dihadapan kedai buku, jiwa anda meronta-ronta untuk masuk. Sesudah masuk, tangan anda tak boleh duduk diam. Harus nak pegang buku itu dan buku ini. Dompet anda pula bagai berdenyut menyatakan kehadiran wang kertas berhelai-helai yang ingin dirinya dijoli. Walau bagaimana minda anda mengekang panggilan tersebut, hati anda pula memujuk akal agar pinta dompet tidak diperdulikan.

Kadang-kadang anda berjaya keluar dari kedai buku tanpa sebarang benda. Tepat 10 langkah, kaki anda mengammbil alih. Lari jauh dari kedai buku. Ahh..lega. Tapi - rupanya ke mesin ATM. Dan 2 jam selepas itu anda dilihat keluar dari kedai buku dengan 2 beg plastik sarat berbuku. Wajah anda kelihatan riang bercampur duka. Seronok dapat buku baru, tapi pening nak memikir bajet sepanjang bulan dengan wang yang tingal seciput.


Itulah dilema saya.
Kalaulah buku ada versi cipla- eh, tidak...Saya menyokong industri buku. Kadangkala saya bersyukur buku tidak diciplak. Kerna walaupun mahal harganya, kepuasan yang saya dapat selepas membacanya adalah priceless. Lebih kurang macam iklan kad kredit tu la:

Tambang LRT ke KLCC: RM2.30
Makan tengahari: RM10.00
'Terpaksa' berhenti di kedai jewelllery: RM30.00
Harga Buku-buku: RM241.95
Kepuasan membaca tanpa ada had limit pemulangan: TIDAK TERKIRA