Pages

Sibuk

Friday, March 31, 2006

Sememangnya dah lama saya tak mencoret di sini. Hidup kan sentiasa padat dengan benda-benda yang penting (dan beberapa benda yang tak begitu penting).

Tapi yang paling kelakar sepanjang dua minggu ini adalah pabila ada yang fikir saya sebar cerita pada media tentang seseorang. Heh, saya dan media? Ruangan gossip?

Kita semua berkerja dengan artis siang dan malam. Bak kata Zack “Tolonglah…ini dah jadi ruji kita la. Kerenah si anu, si dia, semua kita tau tapi buatpe kita nak cerita sana-sini?”

Paling utama – projek ini my baby project. Why would I want to jeopardize my career and my main project just to telltale about someone who is not even directly related to me? Selama ini saya cuba untuk tidak terlalu mengongkong. Malah saya sendiri jarang berada disekelilingnya kerana rasa si dia tak hingin pun nak pandang muka saya. Seolah saya ni tak punya cukup class nak ditegur sapa. Tak pernah pula saya mengarah-arah, memaksa-maksa, memaki hamun atau apa-apa sahajalah. Entah.

Be professional. Saya cuba sedaya upaya untuk menjadi pekerja yang profesional. Maaflah kalau saya mengecewakan anda dengan tidak menjadi seorang Drama Queen, tapi saya tak campur -adukkan kerja dan kehidupan peribadi. Lagipun, saya jarang baca kolum gossip. Maaf.

Biarlah apa orang nak kata. Saya terima. Mulut orang tak boleh ditutup, bukan? Cuma saya berharap perkara kecil kuman ini tak akan dikantakan. Reputasi semua orang – dia, saya, syarikat saya – akan tercemar jika kita take to heart benda-benda gossip sebegini. Lumrah bidang anda, maka ambillah yang jernih. Buka buku baru. Jangan terus hitamkan hati keruhkan minda dengan perkara yang tak sepatutnya.

Saya juga harus lebih berhati-hati dengan penampilan saya. Mungkin saya perlu kurang buat kawan dengan krew. Yalah, nanti selalu gelak ketawa dengan mereka dianggap sebar gossip pula…


P/S: Sorry Kak Sham, memang jarang-jarang saya baca majalah hiburan awak. Nantilah…

Repress

Friday, March 24, 2006

Repress: To restrain emotionally
e.g. She repressed her feelings for him because she felt he would probably reject her anyway.

Hidung Tinggi

Monday, March 20, 2006

Wah, rupanya orang ingat saya ni seorang yang sombong.

Ada sedikit kagum di hati saya bila bos saya kata begitu. Sombong? Kawan-kawan selama ini kata saya samada seorang yang terlalu mesra tak boleh diam, atau becok tak ingat. Pernah seorang kawan kata first impression dia terhadap saya ialah saya budak poyo macam bodoh-bodoh sikit.

Tapi ini kali pertama orang kata saya sombong.

Bos kata saya patut singgah2 sedikit di meja orang, borak-borak kosong, biar orang nampak ditegur dan rasa dikenali. Bila bercakap tu bertentang matalah, Jangan pandang tempat lain. Bila berbicara jangan laju sangat. Bila terlalu laju orang tak faham. Ada juga yang rasa saya ni hot tempered dan kurang kesabaran. Cakap laju, penuh emosi. Marah-marah saja.

Ya, mungkin salah saya juga. Sememangnya saya diberanakkan untuk cakap laju. Bertahun masuk pertandingan debat, dan berkawan dengan kawan-kawan yang cakap tak tunggu orang menjadikan saya tukang cakap paling laju. Kalaulah saya ni tak ada asthma, saya yakin saya boleh mengalahkan Bone, Thugs And Harmony bila bab bicara tanpa nokhtah, mahupun cakap selaju keretapi. (Kata bapak “Cakap macam besok dah tak ada.”)

Bila bercakap saya selalunya guna emosi juga. I speak with my heart. Susah untuk saya cakap tanpa hati, sebab saya rasa sangat fake jika begitu. Jadi bila cakap laju, ditambah dengan nada emosi, maka ketekunan saya untuk menyampaikan sesuatu mesej itu diterjemahkan oleh pendengar secara berbeza – mereka fikir saya ni panas baran, dan mahu semuanya cepat-cepat. Lebih teruk, ada yang kurang faham apa yang saya katakan.

Jadi sekarang saya perlu melatih diri untuk bercakap perlahan. Macamana ya… Saya dah terbiasa ni, sebahagian dari darah daging saya. Time waits for no one. Kalau cakap perlahan saya rasa macam idiot. Dan saya rasa macam saya seolah saya menganggap / melayan pendengar saya seperti mereka juga orang tolol yang perlu disebutkan semuanya satu-persatu, butir demi butir. Memanglah mencabar betul.

Itu belum kira aktiviti lepak sama-sama, borak kosong singgah di meja orang dan ajak berbual. Saya tak buat begitu kerana saya tak mahu mengganggu tugas orang. Sangat rimas kan kalau anda sedang membuat sesuatu dengan penuh konsentrasi bila tiba-tiba ada yang mengganggu. Pening pun ada. Putus minda yang tengah laju berputar. Terus hilang konti.

Apa, masalah pandang tempat lain?
Ini lagi susah. Saya ni agak konservatif bila bab-bab bertentang mata ni. Rasa macam...sesuatulah bila bercakap asyik pandang pada orang itu saja. Macam saya gawking tau. Malu pun ada, rimas pun ada. Ini lagi kes berat.

Saya kena mulakan kempen mesra alam lah nampaknya. Ada sesiapa yang ingin menjadi tutor?

And To Sum It All Up

Friday, March 10, 2006

Dear people,

Sorry for not updating me blog. Things have been moving in rocket speed for me, so I'm currently having psycho vertigo... not to mention all the near-fainting experience I had.

My company is currently doing a TV show. Our host for the show is one of the contestant of a local reality show . We have one different artist each episode doing some things la.
For one, she can't host. Or hafal script. Heck, she cant even hafal her lyrics. So it's not a surprise la kalau dia tak boleh nak do TV work. God, I'm already dying..

my biggest worry was that someone might tumpahkan kari on the super-plush carpet,But NOOOOO...

Yesterday's shoot went a bit better than the last one. The host improved la sikit, although I think RTM is already thinking of claiming some serious money for their mental- theraphy session. I had to leave melawati at 630am to reach Marriot Putrajaya by 9. (naik lrt/commuter/cab. yeap..gila kan?) Then the shoot was delayed lah, banyak takes lah, you know, the usual shoooting drill. Marriot gave us the royal suite, so i had to take meticulous care that nobody smoked in the suite (although since 90% off ppl there smoke - nobody heeded my warning), and took care that everything was as it is before we came. I thought my biggest worry for the day was that someone might tumpahkan kari or some other makanan on the super-plush carpet.



But NOOOOOOO.......

We were already leaving the suite last night, and me and a few of the crews were doing some last checkups in case we left anything. Most of the guys were on their way to the lift dah. Tinggal me and a few others je. Suddenly I heard a loud crash - and i mean the crazy loud crash you hear dalam cerita2 arnold schwartzenegger bila ada fight scene - and saw one of the sliding door break into pieces. My heart was thumping like mad and the first thing that crossed my mind was

"Oh God now we have to pay for the sliding door coz the crew must've smashed the lighting or something into the sliding door although i know that all the equiptments have been packed and I'm soo dead tomorrow in the office blablabla" when someone said bola golf.


So I called the PR person, and mintak dia naik atas, telling her that a golf ball must've hit the sliding door. She sounded confused, but told me that she's coming up. After I made the call, I moved to the sliding door area. My heart was racing still, in my head was this really crazy beat, like DUM DUM DUM DUM...and I can actually hear my mind racing, trying to make sense of the chaos (by this time the other crews were already lari2 masuk tengok).

And the one of the crew kinda shouted "Mana dia? Banyak ke darah?"

Yes....
Kari on the carpet sounded like 'Kacang' je when I heard that.

And then one of the crew kinda shouted"Mana dia? Banyak kedarah?"

One of the crew went out on the balcony to check it they had everything. He was quite worn out from the shoot, and thought that we were already leaving the room. Not wanting to be left, he quickly rushed to the sliding door, mistaking the 2nd sliding door (which was closed) with the first sliding door. (There were 3 door, the suite was HUGE). I think he ran into the glass, cos his knee hit it first. The knee, then his head smashed in. Alhamdulillah he was a bit of a flowerhorn, wide jendul forehead. As soon as his forehead hit the screen, he was flung back by the impact and fell backwards onto the balcony. (The balcony was very big, thus he landed safely.) That saved him from the glass. Kalau tak, nauzubillah, I don't want to go there. It would've looked like a scene from Freddie Cruger's Nightmare on Elm Street.

There were blood stains on the glass, so I was quite afraid that the guy was badly injured. Once I managed to clear scene, I got to the guy. Again praise be to ALLAH. He was in full-shock, his mouth was bloodied (it smashed into the screen kan), a few shards of glass were jutting from his knee - but he was breathing. And no other injuries that I can see of.

We took him in, got his mouth washed, and once Marriot's PR/Security/First Aid people came, they cleaned him up. We lodged a report with the office security, and I am currently waiting for a report from Marriot on whatever feedback/claims they'll be making. We still had another shooting slot to be completed so we HAD to travel all the way to Setapak. We dropped the guy off at RTM (he insisted that his officemate bring him to a clinic), and went to Setapak. The whole shoot ended around 1am.

So here I am, at the office in front of my desk as early as everybody else, trying to act normal and not like I had a wild ride with godknowswhat last night. Penatnya... I'm shooting for 3 days straight in a week, and the schedule commenses until April. Mati la.


I just came back from a meeting with our President, and he announced that my Head of Department is leaving the company. It's part of the global restructuring process the company is having. I am yet to know my status, but they'll most probably announce it by end of April. My HOD, Johan is one of the reasons why I took this job. He has teached me a lot in the 6 months+ that I've been here, and now he's leaving. The guy taking over is not bad, really, but who can beat Johan?

So to sum it all up, life's throwing me around like nobody's business. I fell like the squash ball Nicole David practices with. My whole body is aching, my head's a mess, and I do not have a boyfriend to whimper and complain and wail about my miserable life - unlike my other friends.


But I'm thankful to ALLAH that everything's not lost.
At least at the end of the day, I have a home to go back to, a family that loves me, very supportive friends and hopefully the chance to gain bountyful experiences that will later enrich my journey through life. Insyaallah.

So please forgive the hiatus. I miss y'all too (friends), and I hope we'll have time to catch up soon (once I can catch my breath, that is).Then you can all sit down on the floor and I can do a dramatic-with sound effect- storytelling session of the incident. Rest assured, it'll sound as big as the 9/11 tragedy, National Geographic might want to do a story on it too... :)

Thank God It's Friday,
Ely Azyze

Thursday, March 02, 2006

Makna tersirat


Dia:
So, apa hadiah harijadi yang dari dulu you nak?

Saya:
Hm..ape ah? Takde pape kot pasal priority saya berubah-ubah setiap tahun.

Dia:
Maksudnya?

Saya:
Ade setahun tu nak sangat walkman. Sekali adik yang dapat. Lepas tu dah tak hingin pasal dah menang CD Player masa pertandingan nyanyi. Pastu ade satu time tu nak sangat harmonika, tapi adik yang lain yang dapat. Bende-bende camtu la.

Dia:
Kalau orang bagi bunga?

Saya:
Ayo, sorrylah. Sebenarnya saya kureng sket ngan bunga ah. Habis duit orang beli bunga, mahal segala. Pastu lepas seminggu dah wilt. Saya lebih rela kalau dapat apape bende murah tapi boleh simpan. Biarlah harga 20sen pun saya tak kesah.

Dia:
Bunga kan ibarat kejelitaan. It’s like a statement "you're as beautiful as these roses to me."

Saya:
Ya, just as I will wilt as time goes by. Lepas tu campak dalam tong sampah.

Dia:
You look beyond the obvious banyak sangat la...

Pipa Pila Pi Dodo

Wednesday, March 01, 2006

Kata orang, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.
Saya setuju.
(Walaupun agak sukar mencari ayam hidup di kawasan kediaman saya. Jika ni berterusan, saya mungkin akan lupa rupa ayam sebenar.)

Selama saya hidup, saya tak pernah memenangi sebarang hadiah. Cabutan bertuah? Memang tak bertuah langsung. Sessi soal jawab? Minta maaf, tak ada. Selalunya bila ke majlis makan malam, atau apa-apa keramaian, saya memang tak begitu ambil perhatian tentang sebarang cabutan yang dilakukan. Saya tahu saya mesti tak menang punya.

Tapi itu semua berubah tahun ini.

Ketika Majlis Makan Malam syarikat kami Januari lalu, nombor saya dipanggil oleh Aznil Nawawi ke pentas. Lebih mengkagumkan, hadiahnya bukan sekadar set gelas minum berharga RM10.00 atau blender. Saya 'pemenang bertuah' hadiah tempat ketiga, sebuah kamera digital olympus 6.0mp. Dan lebih bertuah lagi, tukang bagi hadiah adalah abang Jamal Abdillah yang saya minati.
Tangan Jamal gagah. Tangan Aznil lembut. Betul.<--- maaf selingan.

Ramai yang kata saya bertuah, orang baru dah menang hadiah.
Saya kata ini baru sekali dalam seumur hidup menang.
I didn't know I was on a winning streak.

Awal tahun tempohari saya ada melawat laman web microsoft untuk informasi berkaitan software untuk eMac saya. Sementara menunggu informasi yang diperlukan, saya pun dengan suka-suka menjawab survey umum berkenaan eMac dan Apple. Sememangnya saya tak menyangka dan menjangka apa-apa akan terhasil dari survey itu. Lagipun pop-ups selalunya hampeh.

Awal bulan Februari saya terima emel dari Microsoft US. Minta alamat. Katanya saya antara yang terpilih untuk memenangi hadiah untuk ssurvey yang saya isi. Saya beri alamat saya. Selepas itu tiada balasan emel. Saya jangkakan yang mungkin hadiah itu terhad bagi penduduk US sahaja, jadi sayapun berhenti berharap (bayangkan lagu Sheila On 7 bergema-gema sambil anda membaca bahagian ini).

Hari Isnin mak telefon saya.

Mak: Ha, Yana kat mana?
Saya: Kat gym dengan Tini.
M: What time are you coming back?
S: Taktau lagi la mak. Pasai apa?
M: Ada package for you.
S: Package? (mungkinkah...)
M: Ha, kotak macam buruk sikit. Ringan, besaq kotak hadiah yang boleh isi novel tu.DHL.
S: DHL? (Mungkinkah...)
M: Balik satni bukak lah na?
S: Ok.

Sampai rumah saya lihat mak dah tertidur atas kerusi ruang tamu dengan kotak ditangan. Amboi, excitednya...

Dan ya....

1 iPod nano 4GB
1 Microsoft Office 2004 original software
1 Microsoft Mactopia ballpen


Alhamdulillah...
Walaupun I'm more of a CD player person, tapi saya gumbira menerima iPod tu. Kalaulah kawan saya Madiha yang menang..dia sanggup beli second-hand iPod RM beribu kerana nak sangat iPod. Saya dapat nano tapi macam tak boleh nak fully appreciate sangat pasal memang bukan fanatik. Macam peminat Emilia tapi dapat jumpa Mawi.

Jadi saya kini dah pun memakbulkan gambar blog saya. Cuma rambut kerinting saya pendek sikit. Hehehe...

What iPod are you?

p/s: Saya baru perasan yang saya menggunakan post ke-100 saya untuk membebel pasal kumpulan RATU. cheh.