Pages

Hmmm

Wednesday, November 30, 2005

jangan tanya mengapa saya menulis dalam Bahasa MElayu.
Entah, saya pun kurang pasti.
Dan nampaknya mood untuk mengulas pun dah datang.
Tengoklah, kalau ada kesempatan dan kelapangan...

(tidak, ini bukan pengaruh elkapitan)

Dapat juga akhirnya

Semalam saya keluar dengan Eze ke Mid Valley. Kupon makan Chicken Rice Shop masih belum terbelanja, jadi malam semalam kami makan nasi ayam. Servis di sana kali ini lebih memberansangkan, persembahan makanan (rasa macam ayam2 menari menyanyi pulak) pun jauh lebih baik dari kali pertama saya ke sana. Agaknya mereka tahu cuma mystery shopper saja yang sanggup makan set ramadhan mereka pada hujung-hujung syawal ni.

Sempena gaji yang dah masuk (dan makin susut dengan dasyatnya), saya pun menunaikan janji pada diri sendiri untuk membeli CD2 lagu yang sepatutnya sudah saya miliki. Senarai saya memang agak ketinggalan, tapi yang penting saya dapat apa yang saya hendak. Pilih punya pilih, belek punya belek, jumlah CD yang saya beli sangatlah mengkagumkan.
15 keping CD! Itu tidak termasuk 6 keping CD yang Eze mahukan. Seolah boleh nampak duit saya melayang keluar dari tangan dan masuk ke dalam peti besi towkeh tu. Walaupun saya tak dapat beberapa CD lain yang diingini, saya amat berpuas hati dengan pembelian semalam. Inilah senarai CD yang kini menyerikan koleksi CD2 yang dah sememangnya berlungguk di rumah:

The Soul Session – Joss Stone
Musicology – Prince
Patience – George Micheal
The Girl in The Other Room – Diana Krall
Dynamite – Jamiroquai
Intensive Care – Robbie Williams
Back To Bedlam - James Blunt
XY – Coldplay (sekali lagi!)
Franz Ferdinand – Franz Ferdinand
Greatest Collection - Christina Aguilera
Destiny Fulfilled – Destiny’s Child
The Best of - Groove Armada
Voyageur - Enigma
Yoga: Music to feed the soul – Michael Christopher (piano)
Best of New Age – Various artistes

Itu dia. Matilah saya nak mendengar semuanya. Koleksi lagu2 ambient/new age itu sebenarnya untuk pelancaran kempen di pejabat, tapi saya tak kisah membeli kerana semenjak dua menjak ini saya memang lebih senang dgn muzik sebegitu. Di pejabat pun kalau tak mendengar CD, saya pasang Smoothlounge.com di iTunes saya.

Tinggal beberapa CD lagi yang belum saya dapat (kehabisan stok katanya):

Daniel Beddingfield – tak ingat titlenya
Natasha Beddingfield – Unwritten
Aerosmith – Honkin’ on bobo
Jamie Cullum – mind trick
John legend – john legend


Ada sesiapa yang baik hati nak bagi hadiah harijadi awal? Hehehe…

Empayar Coldplay

Tuesday, November 29, 2005

Revolusi Coldplay tampak kian memuncak. Dengan tiga album yang dah dapat entah brapa puluh platinum, Coldplay kini menjadi sebutan di bibir peminat muzik seluruh dunia. Di Amerika (pasaran paling sukar ditembusi), coldplay kini digelar the new Oasis. Walaupun corak dan susunan lagu amat berlainan, sememangnya Coldplay band yang layak mengikut jejak langkah Oasis. Malah, Coldplay punyai bonus. Chris Martin dan rakan-rakannya bukan 'raunchy' atau keterlaluan (senang cerita, kurang ajar) seperti Noel dan Liam Gallager. Martin sendiri elok dibuat contoh - dia tidak merokok, minum arak atau mengambil dadah. Secara peribadi, saya agak pelik memikirkan hasil seni beliau - lagunya kebanyakan terlalu brilliant untuk dicipta ketika sedar. Lihat saja kolaborasi Lennon dan McCartney, lagu2 legasi Beatles hampir kesemuanya ditulis ketika khayal dengan dadah.

Tiga album Colplay menunjukkan perubahan dari satu band experimentalis kepada sebuah band yang beridentiti tersendiri. Parachutes agak melankolik dari segi melodi dan lirik. A Rush of Blood To The Head mula menjangkau kawasan muzik yang lebih segar. Riff semakin baik berbanding album terdahulu, dan pembentukan identiti Coldplay semakin ketara. Branding terbaik Coldplay pastinya suara Chris Martin. Bila album ketiga keluar, saya seolah terpukau dengan barisan lagu yang dipersembahkan. Yang menjadi kegemaran pastinya Fix You, walaupun saya rasa saya bakal punya lagu kegemaran lain dari album ini.

Walaupun ramai pengulas dan pengkritik album mengangkat XY sebagai album terbaik Coldplay setakat ini, hati saya masih terpikat dengan Parachutes. Mungkin kerana album tersebut tiba tatkala dunia musik Britian sangat memerlukan anjakan baru. Atau mungkin kerana Parachutes seolah soundtrack yaang menemani saya tika melalui 'zaman gelap' dalam hidup saya. Bagi saya Parachutes sungguh 'raw', ia mempunyai fixation yang tertumpu, tetapi eksperimentasi yang sangat rawak dan menarik.

Saya suka kesemua lagu dalam album tersebut. Memang payah nak suka semua lagu dalam satu album, kan? Mesti ada yang di'skip'. Tapi Parachutes seolah tiada kecacatan. Mungkin Yellow agak basi kerana terlalu kerap diputarkan di radio dan tv, tapi ia tetap menarik. Pernah tengok iklan The Simpsons di Astro yang menggunakan Yellow sebagai muzik latar? Tak tahan betul bila Homer menyebut Yellow dengan gaya paling poyo. Don't panic, sparks, spies...hish, semuanyalah saya suka.

Agaknya macamanalah irama album keempat Coldplay? Apa tajuknya pulak? Mungkinkah Chris Martin and gang kekal dengan modus operandi sedia ada, atau terus berexperimental? Janji tak meleleh gedik macam Jewel lepas jatuh cinta sudah la... (Apa punya crap album Jewel tu? Saya sangat merindui budak perempuan penyajak kampung main gitar yang lama!)

Bila kali terakhir

Pakai kain batik?
Bulan lepas rasanya. Masih bercuti di Pulau Pinang. Rasanya sampai sekarang tak pandai pakai kain ikat.

Jatuh depan orang?
Beberapa bulan lepas.Nak naik tangga ke Melati Curry House, sekali terpeleot pulak. Tindakan refleks bila perkara memalukan berlaku: gelakkan diri sendiri.

Menangis?
Semalam, lepas tengok rancangan tribute to Datin Sri Hendon kat TV. Memang jenis cepat tersentuh, air mata pun keluar la. Kagum tengok kawan2 Datin Sri yang ceria, seolah semangat Kak Hendon masih bersama mereka.

Naik Bas Awam?
Pagi tadi. Dari bus stand klang ke tepi highway pj.

Bergaduh?
Bergaduh dasyat rasanya 4 tahun lepas. Rasa bodoh pulak bila fikirkan hal ni. Tapi gaduh perempuan biasa la, marah marah, tarik muka, tak bercakap berminggu-minggu. Kadang kadang bagus juga jadi lelaki. Lepuk sekali dua, lepas tu baik semula.

Menipu?
Disebabkan nak mengelak dari mak marah-marah, terpaksa bersubahat dengan Eze pasal longgokan baju tak berlipat atas kerusi kat bawah. Usaha murni yang tak berjaya pasal mak marah jugak akhirnya. Itu la, tak baik menipu.

Terlupa zip seluar?
Hehe. Keluar beli barang dengan Fina beberapa bulan lalu. Jenis zip suka terbuka sendiri. Malu? Tak sangat pasal baju panjang dan besar, jadi tutup bahagian zip.

Kenakan Orang?
Dah lama jugak. Sekarang ni dah tak buat kerja2 tu. Dah besar agaknya.

Kentut depan orang?
Tiga hari lepas. Mak kata “Nak kentut pi Simpang Tiga!” Hehehe…angin lepas raya memang agak sukar dibendung. Sorry mak…

Menyusu anak?
Anak sendiri takde. Anak kucing ada, tapi dia tak main menyusu-menyusu ni. Dia dah makan makanan dari kotak.

Terlupa pakai seluar dalam?
Agaknya bertahun tahun yang lepas. Sekarang ni takde alasan lupa la, kecuali kalau memang sengaja!

Jumpa kawan?
Tiap-tiap hari jumpa teman sepejabat, Hartini. Dah satu level…

Buat janji tak tepati?
Dengan diri sendiri. Terlalu banyak nak diceritakan.

Makan makanan kegemaran?
Masa raya tempohari. Laksa untuk 4 hari berturut-turut di setiap masa adalah amat memudaratkan. Jangan cuba kecuali mempunyai kuasa kebal laksa dan perut batu seperti saya.

Berubah – satu kelainan atau lumrah?

Monday, November 28, 2005

Pernah tak korang terfikir mengapa kita cuba untuk tonjol diri dari yang lain? Kenapa kita sebok tukar baju lima enam kali sebelum keluar? Yang perempuan sampai naik bosan nak memilih aksesori yang padan dengan baju - walaupun sepasang subang (macam tuan punya badan). Yang lelaki nak fikir sneakers mana yang sesuai nak bawak jalan, lepas tu ke club, lepas tu ke mamak, biar nampak stylo, tapi tak over. Kenapa kita mesti pikir lapan puluh kali pasal penampilan kita?

Ramai kawan kawan saya beriya-iya cuba cari style tersendiri. Ada yang warna rambut kuning, perang, merah. janji nampak lain. Ada yang sibuk kumpul duit nak pakai Dior, Chanel. Paling busuk pun MNG la. Kalau beli baju di Pusat Pakaian Hari-Hari nampak macam Indon datang Malaysia pulak. Ada yang kata kalau beli kasut kat Vincci tu macam beli kasut basahan je la. Takat pegi kedai runcit belakang rumah boleh la. Nak pakai keluar? Jangan harap. Naik LRT tak sah kalau tak jumpa orang pakai Vincci. Kita mesti lah nak lain dari yang lain. Ape kelasss sama rupa? Baju biar ala2 high class sikit.

Tapi dalam nak nampak different tu, mungkin ramai yang tak sedar bahawa mereka sebenarnya fashion victim dunia barat. Mana taknya, gaya yang kononnya original kat Malaysia sebenarnya dah tahap muntah dah kat negara Barat tu.

Rambut honey blonde padankan dengan kulit gelap? JLo, Mariah Carey, Beyonce, Diana Ross pun pernah sebegitu. Pakai Skirt pendek dengan boots paras lutut?(konon funky dan WOW bila bawa berjalan di KLCC) Dari Twiggy sampai Cindy Crawford sampai Zoe sampai Jessica Simpson (sebelum Duke of Hazard). Singlet dengan embossed logo? Britney Spears, Jlo (sekali lagi), Tara Reid, Jeniffer Love Hewitt dan pendek kata semua artis barat yang 'well-endowed'. So apa yang originalnya?

Bila ditanya mengapa saya lebih senang berseluar baggy dan bersweater sepanjang masa di zaman U dulu, jawapan saya “sebab selesa bergini”. Tapi ramai yang menganggap jawapan itu jawapan pelik. Nak kata saya hoppers berangan, pakaian saya bukanlah pakaiaan hiphop/rappers tulen. Boleh katakan saya sangat mismatched dulu (walaupun saya masih rasa pakaian saya sangat cool). Naik turun bas di Seksyen 2 mesti ada yang mengusik “Yo wazzap!” walaupun saya cuma pakai jeans dan sweater old navy yang buruk. Masa tu rambut panjang diikat dua atau saya braidkan banyak2. Agaknya pasal tu la kot diusik. Tapi sumpah saya tak rasa macam hoppers langsung. Pengaruh muzik hiphop pun tak begitu kuat dalam diri saya. Paling-paling pun Snoop Dogg. Saya lebih selesa dengan Aerosmith, Stacey Kent, Beatles, George Micheal, Jamiroquai. (Bila lihat koleksi CD Jamiroquai saya, kawan pernah berkata “Patutla ko pakai pelik2. Bjork ngan Jamiroquai punya pengaruh la ni…”)

Kawan-kawan melabel saya pelik. Ada juga yang rasa saya sangat cool pasal boleh pakai apa saja dan tak kesah pun pasal current fashion. Adakalanya saya rasa jugak macam best, tapi selalunya saya cuma jungkit bahu. I wasn’t trying to create a look, tapi itu memang diri saya. Maaf, saya bukan minah MNG, D&G dan apa2 lagi G yang jadi kegilaan teman seusia. Dan ya, kalau ada yang berkenan di hati, saya beli juga dari Pusat Pakaian Hari-hari dan kedai2 merepek di Masjid India.


Agak pelik bila kawan-kawan mengangkat kening tatkala kami berjumpa untuk minum-minum di KL Sentral tempohari. "Kenapa berbaju kurung ni?"

Saya pulak yang mengangkat kening. Pelikkah saya berbaju kurung? Mungkin kerana jarang berbaju kurung. Atau mungkin kerana perwatakan saya yang tidak terlalu feminin membuatkan mereka fikir saya akan memilih pants suit ke pejabat. Ya, memang saya berbaju kurung ke ofis selalunya. Seluar? Kalau ada mood. Zaman belajar dulu selalu berseluar, baju kurung bila ada mood saja. Tapi dulu dan sekarang bukankah masa yang berlainan? Kita semua berubah ikut masa. Kalau dulu saya notorious dengan seluar oren, rambut ikat ntah hapa-hapa (i still think that my hairstyles were cool), sekarang perlu bersolek untuk ke pejabat. Kalau dulu saya haram tak tahu perbezaan berus pemerah pipi dengan berus bronzer, sekarang ni saya dah mula berjinak-jinak pakai mascara dan sikat kening bagi kemas (walaupun pakai eyeliner masih lagi macam panda.). Kawan saya si H yang dulu anggap perkahwinan di usia muda perkara yang bodoh, sekarang dah mempunyai 2 cahaya mata. M yang hampir 10 tahun hidup dengan fengtau dan kaki porno tiba2 buat keputusan untuk masuk Tabliq dan sekarang lebih pandai pakai celak dari saya.

Baru-baru ini saya berkesempatan berjumpa dengan beberapa senior sekolah menengah yang sudah 10 tahun tak ketemu. Kak Anida yang dulunya ranggi kini kelihatan sangat keibuan.Praba yang dulu sangat awkward kini dah kelihatan macam professional yang sangat berjaya. Abang yang dulu bakar mercun pagi-pagi buta kat sekolah sekarang dah kaya di Petronas Dagangan. Kami semua dah berubah. (Walaupun mungkin saya masih lagi budak kekok rambut semak di mata mereka).

Perubahan itu sebenarnya inevitable. Walau macamana pun kita mencuba untuk kekal menjadi seseorang, kita pasti akan berubah. Asal perubahan itu substantial, sudahlah. Jangan kita mencari perubahan atas sebab yang bukan-bukan. Tak salah untuk mewarna rambut, tapi itu bukan tiket untuk kita rasa mual dengan irama dangdut mahupun rock kapak. Simpanlah duit untuk beli MNG anda tu, tapi janganlah kata kopi kaw rasa macam air longkang, dan Starbak siniduit tu adalah satu-satunya kopi yang anda akan minum sampai mati.

Saya juga perlu ingatkan diri saya untuk tidak terlalu lewah bila menulis entry yang menyentuh hal peribadi (seperti post ini). Selalu sangat monolog, terasa macam orang gila pula. Saya harus berubah menjadi penulis yang lebih baik, macam ElKapitan.

Which is worse?

Wednesday, November 23, 2005

I’m sure there has been times when y’all think “Crap. This must be the worst thing that has ever happened to me.”

But cheer up, there’s always something worse. If you think missing your bus is bad, imagine getting on the bus and after about a mile, realized that you’re on the wrong bus.

Me and my sisters always play this game we call ‘which one is worse’. Sometimes when we have nothing to do we’d just say something like “Pakcik MatRock ke, Uncle Salleh?”

(Pakcik Mat Rock and Unc.Salleh are our neighbours. PMR is this selenge old guy who drives a taxi and think it’s Ferrari. US boast about the success of his offsprings as if they’re the country’s prime minister, and he loves Ramlah Ram. Yes, Ramlah Ram.)

As years go by, we have become more creative in our comparison ideas. I sometimes shudder at the things we come up with, especially those that we can’t justify. Perhaps you guys can try and pick your preference from these (we couldn’t).

Which is worse:

Not doing something and regretting it for the rest of your life
or
Doing something and having it screw up the rest of your life

Having a wedgy and not being able to fix it
Or
Having an itch and not being able to scratch it

childhood with no toys
or
adulthood with no imagination

1000 paper cuts
or
1000 bee stings

Forgetting to do your homework
Or
Doing your homework, but forgetting to take it to school

Uncontrollable explosive diarrhea
Or
Uncontrollable projectile vomiting

Sleeping over your friend's house and menstruating on her white sheets
Or
sleeping over your friends house and wetting her bed

your parents going to one of your friend’s cool hangout wild parties
or
Finding out your friend ordered a stripper who turned out to be your mom

ordinary people

Friday, November 18, 2005

Girl im in love with you
This ain't the honeymoon
Past the infatuation phase
Right in the thick of love
At times we get sick of love
It seems like we argue everyday

I know i misbehaved
And you made your mistakes
And we both got room left to grow
And though love sometimes hurts
I still put you first
And we'll make this thing work
But I think we should take it slow

We're just ordinary people
We don't know which way to go
Cuz we're ordinary people
Maybe we should take it slow
Take it slow oh oh ohh
This time we'll take it slow

This ain't a movie no
No fairy tale conclusion ya'll
It gets more confusing everyday
Sometimes it's heaven sent
We head back to hell again
We kiss and we make up on the way

I hang up you call
We rise and we fall
And we feel just like walking away
But as our love advances
We take second chances
Though it's not a fantasy
I Still want you to stay


Take it slow
Maybe we'll live and learn
Maybe we'll crash and burn
Maybe you'll stay, maybe you'll leave,
maybe you'll return
Maybe you'll never find
Maybe we won't survive
But maybe we'll grow
You never know baby you and I

We're just ordinary people
We don't know which way to go
Cuz we're ordinary people
Maybe we should take it slow (Heyyy)
We're just ordinary people
We don't know which way to go
Cuz we're ordinary people
Maybe we should take it slow

marriage

Tuesday, November 15, 2005

Another one I got from the forwardeds.


Marriage - Part I
Typical macho man married typical good-looking lady and after the wedding, he laid down the following rules:

"I'll be home when I want, if I want and at what time I want and I don't expect any hassle from you. I expect a great dinner to be on table unless I tell you that I won't be home for dinner. I'll go hunting,fishing, boozing and card-playing when I want with my old buddies and don't you give me a hard time about it. Those are my rules.
Any comments?"

His new bride said, "No, that's fine with me. Just understand that there will be sex here at seven o'clock every night ..........whether you're here or not."


(DAMN SHE'S GOOD!)


************************************


Marriage (Part II)
Husband and wife had a bitter quarrel on the day of their 40th wedding anniversary!
The husband yells, "When you die, I'm getting you a headstone that reads:
"Here Lies My Wife - Cold As Ever "

"Yeah?" she replies. "When you die, I'm getting you a headstone that reads:
"Here Lies My Husband Stiff At Last"


(HE ASKED FOR IT!)

******************************


Marriage (Part III)
Husband (a doctor)and his wife are having a fight at the breakfast table.
Husband gets up in a rage and says, "And you are no good in bed either," and storms out of the house.

After sometime, he realizes he was nasty and decides to make amends and rings her up. She comes to the phone after many rings, and the irritated husband says, "what took you so long to answer the phone?" She says, "I was in bed."

"In bed this early, doing what?"

"Getting a second opinion!"


(YEP, HE HAD THAT ONE COMING, TOO!)

******************************************


Marriage (Part IV)
A man has six children and is very proud of his achievement.

He is so proud of himself, that he starts calling his wife,
"Mother of Six" in spite of her objections.

One night, they go to a party. The man decides that it's time to go home and wants to find out if his wife is ready to leave as well. He shouts at the top of his voice,
"Shall we go home 'Mother of Six?'

His wife, irritated by her husband's lack of discretion,shouts right back,

"Anytime you're ready, Father of Four."

(RIGHT ON, LADY!)


**************************************



Marriage (Part V) The Silent Treatment

A man and his wife were having some problems at home and were giving each other the silent treatment. Suddenly, the man realized that the next day, he would need his wife to wake him at 5:00 AM for an early morning business flight. Not wanting to be the first to break the silence (and LOSE), he wrote on a piece of paper,
"Please wake me at 5:00 AM." He left it where he knew she would find it.


The next morning, the man woke up, only to discover it was 9:00 AM and he had missed his flight. Furious, he was about to go and see why his wife hadn't wakened him, when he noticed a piece of paper by the bed.

The paper said, "It is 5:00 AM. Wake up"


***************************************



Men are not equipped for these kinds of contests. God may have created man before woman, but there is always a rough draft before the masterpiece.

Blonde Joke

Don't you just loooove forwarded jokes? Okay, maybe not you, but I do. Great email jokes are not to long to read, and they usually punch iin at the end. I have this really cool editor that send me english jokes on my office mail. kinda brightens up the day. A good way to start, considering that by 10 everyone would usually be deep in work nobody has time to lepak2 and chat.



This one sent me howling:

A blonde calls her boyfriend and says, "Please come over here and help me. I have a killer jigsaw puzzle, and I can't figure out how to get it started."

Her boyfriend asks, "What is it supposed to be when it's finished?"

The blonde says, "According to the picture on the box, it's a rooster."

Her boyfriend decides to go over and help with the puzzle. She lets him in and shows him where she has the puzzle spread all over the table. He studies the pieces for a moment, then looks at the box, then turns to her and says, "First of all, no matter what we do, we're not going to be able to assemble these pieces into anything resembling a rooster."

He takes her hand and says, "Second, I want you to sit down and relax. Let's have a nice cup of tea, and then....." he sighed, ...let's put all these Corn Flakes back in the box."

Can you answer these?

Did you ever stop and wonder......Who was the first person to look
at a cow and say, "I think I'll squeeze these pink dangly things
here, and drink whatever comes out?"

Who was the first person to say, "See that chicken there... I'm
gonna eat the next thing that comes outta it's butt."

Why do toasters always have a setting so high that could burn the
toast to a horrible crisp, which no decent human being would eat?

Why is there a light in the fridge and not in the freezer?

If Jimmy cracks corn and no one cares, why is there a song about
him?

Why does your Obstetrician/ Gynaecologist leave the room when you
get undressed if they are going to look up there anyway?

Why does Goofy stand erect while Pluto remains on all fours?
They're both dogs!

What do you call male ballerinas?

Can blind people see their dreams? Do they dream??

If Wile E. Coyote from the Road Runner had enough money to buy all
that ACME crap, why didn't he just buy dinner?

If quizzes are quizzical, what are tests?

If corn oil is made from corn, and vegetable oil is made from
vegetables, then what is baby oil made from?

If electricity comes from electrons, does morality come from
morons?

Is Disney World the only people trap operated by a mouse?

Why do the Alphabet song and Twinkle, Twinkle Little Star have the
same tune?

Stop singing and read on . . . . . .. . . . .

Do illiterate people get the full effect of Alphabet Soup?

Why do they call it an asteroid when it's outside the hemisphere,
but call it a haemorrhoid when it's on the outside of your butt?

Did you ever notice that when you blow in a dog's face, he gets mad
at you, but when you take him on a car ride, he sticks his head out
the window?

Does pushing the elevator button more than once make it arrive
faster?

my crush

Friday, November 11, 2005

I'm finally at terms with my feelings towards a past primary school crush.

I surfed his pictures on Friendster and after a while something dawnwd on me - i feel nothing.

no fast heartbeat, no flutter, no butterfly in stomach, no small envy-like feeling when viewing pics of him with his gf, not even that warmth. This might seem stoopid to some people, primary sch crush - zaman bile tu? tak heran la dah xde perasaan." But I rarely fall for anybody. My crushes are usually on a long term basis. So it was kinda funny to finally feel nothing after, what, 12 years?

I'm very happy for him, he has good things going on for him in Oz. So I can no finally say bye.

Dink, thanks. For the memories we shared, and for being a great friend. Walaupun kita dah lama tak juma, tak tegur sapa since form 4, but I'm sure we're still friends at heart. if I am ever in a tiny corner of your heart, think of me not as the gray area person, but forever as the girl who used to race kayu aiskrim tepi longkang sekolah with you.

Gooodbye....

Reason to blog?

Thursday, November 10, 2005

Many bloggers write, share their stories, create new alter egos and contribute to the growth of 'free minds' ideology on the net.

An acquaintance’s blog mentioned that people have strayed away from the real meaning and reason for blogs and blogging. It seems that people nowadays blog because they have nothing better to do. The true essense of blogging, which was supposedly to express your thoughts, to have a channel to speak up that is not tapered 24/7 by certain parties have now turned into babble space for empty-minded people. People are blogging because it is the trend, and it’s cool to own a blog. Really?

What is my reason for blogging? I don’t know. Well, perhaps I shouldn’t say tak tahu. I started blogging about a year ago. Reason being: I needed a place to rant and rave as much as I like without anyone telling me to shut the crap up. We all have opinions, and as the vocal person that I am, I get my fair share of hate stares and disagreements along the way. There's also the fact that not everything that I say is valid - I can be the most merepek person on earth. I crack lawak brengsek even during the hardest crisis. It's like the bridge from One Week by Barenaked Ladies.

How can I help it if I think you're funny when you're mad
Trying hard not to smile though I feel bad
i'm the kinda guy who laughs at a funeral
Can't understand what I mean?
Well you soon will
I have a tendency to wear my heart on my sleeve
I have a history of taking off my shirt


(except the laugh at funeral part - i'm usuallly the first to cry -quietly)

Of course I can be serious. You wouldn't want to be around me when I'm angry or distress (jokers have bad days too). But it more laugh than steam la.

Back to the question, after surveying my past entries on both mindsay and blogspot, i noticed that I've been writing inconsistently in terms of style, topics, and language. Most blog I frequent is always smehow patterned. They usually either write on pollitics or the society (e.g. Lim Kit Siang's or Lucia's ), on wine and dine, chill out places (Huai Bin's ), opinions and matters of the mind ( Edrei's, James'), hobbies, sex and lifestyle (not mentioning any blogs here :p)... you get the drift.

but me? Nooo... my entries are as impulsive as my fickle mind. So I can't really put a firm finger on why I really blog. In a roll i guess it's a more secretive (from those i don't want to tell) form of curhat yang indah. And in case my brilliant and intelligent alter-ego decides to yap about the world and its misery, I'd have a port to flow em out.

So yeah, I blog for myself. That might not be a good reason (it's not even valid to hardcore bloggers of the first generation), but hey, that's the way it is.

What's your reason for blogging?