Pages

Figure fetish

Wednesday, November 19, 2014



I just realized that my Monday blues almost always happen on Wednesdays!
To curb my need to bitchslap every idiot I encounter today,  I will admire Aishwarya's determination in turning her maternity fat self into a magnificent volupto-siren.

That's her at the recent Cannes Film Festival. What impressed me is that she didn't just turn back into the old skinny Aish, she actually managed to do the Angelina -- mommy got curves and she's a hundred times more gorgeous than dem skinny Hollywood  bitchez!

Standing ovation!

Wajah Baru, Resepi Lazat Yang Sama!

Thursday, November 13, 2014

Korang ingat KFC je boleh claim rupa baru tapi resepi kegemaran korang masih sama?

Ye, ye. Korang tak silap page. Ini masih lagi azyze.blogspot.com, blog yang dah lama korang tak jenguk pasal tuan punya macam dah kuburkan aje minat menulis dia. Adakah perubahan dari hitam kelam ke putih sesuci kapas ini melambangkan jiwa tuan punya yang seluhur dan sejernih salju yang mencair saat musim bunga melewati pergunungan Alps? (Fuuhhhhhh, terasa seperti penulis novel zaman 80an)

Takde, beb.
Luhur telus mulus segala adalah imaginasi semata-mata. I'm still the same person. Cuma... bosan weh, asal bukak itam gitu gak. Sekali sekala nak la jugak tukar, kan. Memandangkan aktiviti menarah mahupun mengubahsuai rambut terpaksa dihentikan buat seketika sehingga keadaan rambut kembali ideal untuk dibuli semula, maka perubahan hidup perlu dilakukan dalam bentuk lain. Cara paling mudah? Tukar layout blog. Hahahahaha bertapa salahnya tanggapan mudah itu. Susah wei!

Citarasa yang dah berubah mengikut edaran masa (dan usia, sebenarnya!) membuatkan template-template blog percuma yang ada di internet tak memikat hati langsung. Sebagai manusia yang dah terbiasa menggodam dan menggoreng template biasa menjadi luarbiasa unik, agak pelik juga bila tak jumpa sebarang template asas yang berpotensi digodak. Lama wei ronda-ronda internet. Hampir putus asa dan kecewa, kerana selagi rupa tak dirubah, entahlah, semangat menulis pun tak mahu kembali. Kerja, balik tidur, esok kerja semula. Kalau ada masa, buat marathon Supernaturals. Bukak blok sekali-sekala tapi hati malap-malap nak padam.

Sampailah satu hari, datang pencerahan dalam bentuk imaginasi ikon hitam, emas dan putih.
Maka terberanaklah kelahiran semula blog ini!

Selain rupa baru, kelahiran semula perlukan nama baru, nafas baru, kisah baru.
Maka mari cari tajuk blog yang agak universal agar penyinggah antarabangsa boleh faham serba sedikit tentang blog sebelum membaca.

Absence (Ketiadaan / Tanpa) of Concinnity (keeleganan sastera /artistik) 


Amacam, jujur tak? Hidup kena jujur pasal jujur itu nilai murni.
Hehehe.

So amacam pencerahan baru ni? Cun tak?
Eh eh aku tanya pasal design baru blog ni, bukan muka aku tepi tu.

But since we are on the topic, 
yes, itulah aku. Jangan kejam sangat ye bila mengutuk, kasi can la kat anonymous turn public ni. Alang-alang nak tukar, tepek je la sekali muka kat situ. Tapi ini tempoh tengah gedik blog baru. Ada kemungkinan bila tempoh euforia berakhir, aku mungkin akan terasa segan dan jadi anonymous balik. Jadi nikmatilah senyuman manis aku tu sementara stok masih ada ok. Heh.

Doakanlah dengan ketibaan sinar baru dalam hidupku ini, maka semangat menulis cerita-cerita merepek namun menghiburkan akan kembali rancak.

Here's to new beginnings!

Not dead yet!

Tuesday, May 13, 2014

Halu halu halu!
Yes, I'm still alive! I made it back in one piece. Mongolia and Beijing was a blast! I was lucky to be able to do my first major backpacking + first couchsurfing experience together. Memang best. Kena pulak pergi dengan manusia yang kental, kepala ngokngek, berani dan berfalsafah redah je weh... memang best ah!

I'll write about Mongolia soon. Probably do travelog kinda entries ke... we will see.
In the meantime, you can entertain yourself by reading the archives, hehe.
See ya soon!

And north we go!

Friday, February 28, 2014

Good morning!

It's been a while since we last met, kan? My worst track record ni, I've never neglected this blog this long. I haven't sold out... Still no twitter, still no  daily rantings on facebook. To tell you the truth, I'm just so swamped with work that I simply lost interest in writing outside of work. Not even musings on pieces of tissue paper or receipts. If I do attach myself to a paper and pen, it would normally churn out random doodles. The only thing I've been kinda consistent about would be Instagram, and even that is filled with random whatevers.

I've come to that point again where nothing sits well and I feel absolutely restless. I had this a couple of years ago, and back then I swapped careers. This time I don't feel like doing something as drastic. Besides, things are so chaotic and jumbled up at work right now, it would be interesting to see how they'll progress and evolve. You know what they say, there's opportunity in every problem. It's a good way to challenge myself and see how far I can go, and if I really can be the person I aspired to be back when I was a rookie.

But I digress, yet again.

This time it's wanderlust.

People close to me would know that I've harboured dreams of traveling the world since forever, but due to monetary limitations and a prominent lazyass gen, this particular dream had to be chucked to the backburner. I've only done trips around Malaysia, and only been abroad on short, easy trips to Manila, Hatyai and Japan (Japan was the first ever trip, and that triggered the need to travel. I was there under a student exchange programme back in '98).

So after years of hustling my earnings to pay for my 'wajib things to achieve by 30' (ok only managed to buy a house.still carless), I finally have enough money for a minor traveling trip.
I met up with a friend who just recently took a year of unpaid leave to travel around the world. She's done the SEA leg of her tour, and was looking at the Eastern European countries next. I happen to mention that I'd love to backpack to somewhere rare and absolutely foreign, and she shared her wish for nomadic travels and before we knew it, it was a done deal;

We are going to Beijing, and on the Trans-Siberian railway to Ulaanbaatar, Mongolia!

Just like that!

In merely 3 weeks, I was to immerse myself with everything budget Beijing and Mongolia. This is to be a pure backpack trip, including couchsurfing at every location we go to. Gila banyak brenda nak research and settle! Pastu since I could only take up to 2 weeks of leave (ni pun pushing it a little too far, boss wasn't so happy but said ok since I've already purchased tickets), my leg of the journey ends at Ulaanbaatar. My friend will continue her journey on the train to various parts of Siberia before porting in Moscow and traveling Russia for a month and a half. Jealous kot!!!! Tapi takleh tamak, and this is already a huge change from my monotonous life so I should take it one step at a time lah kan. Bajet macam terer je kan, silap-silap sampai Mongolia dah mati beku pasal tak tahan -20 hahaha.

Beb, serious excited weh!

Ada la bebudak opis ngan friends yang agak "eh over la budak backpack ni" tapi mungkin diorang x faham perasaan percutian pakai redah takde tour on a limited timeframe and budget ciput. Diorang paling paling pun budget hotel. Aku ni akan berak cangkung kat luar khemah ger Mongolia weh. Di bawah paras beku. Dengan food supply halal yang limited. Backpacking ada limited weights yg kita termampu nak galas sambil berjalan everywhere and with all priority given too thick winter clothes, I wont be able to carry much food from malaysia. Lain la kalau ni percutian tarik beg turun flight terus ambik cab gi hotel. Tapi takpe la, people sometimes hate because they don't understand. Or maybe envy, in which case I'd say look at yourself and you got things I probably wish I have too. Insyaallah one day your turn will come :)
So yeah, I'm leaving mid March to Beijing, and if all goes well, will touch down back in Kuala Lumpur on the 28th.
Since China blocks google, blogger and fb, I'll try to post updates via instagram and tumblr. I'll put the tumblr link here soon, just in case you wanna see how I'm doing over in the lands of smog and yurts :)

Here's to new adventures!!

Hoarder of memories

Wednesday, February 12, 2014

Sempit.
Sesempit kotak memori yang semakin sendat berisi kenangan-kenangan pedih yang hanya buat kau menangis setiap kali ia muncul ke permukaan fikiranmu.

Mengapa tidak lapangkan sahaja, buang segala semak samun dan beri lebih ruang kepada bongkah-bongkah pengalaman baru yang lebih memberansangkan?

Hmmm, cakap memang senang.
Realitinya kes ini seperti mak dan bapak aku. Otak, seperti mak, bila sampai satu tahap yang terlalu merimaskan maka dia akan mula mengumpul dan membuang sampah-sampah memori yang tidak lagi relevan. Masalahnya, perangai hati saling tak tumpah dengan bapak. Dia akan perlahan-lahan pergi kutip balik kesemua 'semak' yang sudah dibuang. Boleh guna lagi ni, katanya. Benda ni ada sentimental value, katanya.

Sebab itulah aku kata cakap memang senang.

Bila hati jadi hoarder, memang berselirat la kepala hotak kau.

I'm not a girl, not yet a woman?!

Saturday, January 04, 2014

Terkedu akak di pagi hari apabila melihat emel dengan title ini di dalam inbox email office akak.



Secara spontan, bila baca tajuk-tajuk versi soalan macam ni, akak pasti terus jawab. Masalahnya kali ni akak sekadar buka mulut, tapi lepas tu tutup balik. Errr... am I a girl or a woman? Rasanya of course woman pasal akak dah tiga satu, tapi boleh ke panggil woman kalau akak masih tak suka pakai baju keje pegi keje, tak jumpa lagi rona lipstick yang sesuai untuk akak (lipstik pada pompuan sama macam holy grail gitu), jerawat masih berpesta di pipi gebu akak serta akak masih rasa eksaited bila pikir pasal kebarangkalian membuat prank pada sesiapa walaupun boss akak? 
Apa pengukur seorang 'wanita dewasa?'
Akak pun kurang pasti. Tapi akak tahu, kalau akak tanya kengkawan, semua jawapan pasti berlainan. Kawan akak UnqashaRinggitRose mungkin rasa menjadi woman itu adalah menjadi wanita berkerjaya beranak vogue dengan suami berhobi main golf. Kawan akak AidaAris mungkin rasa kehebatan kekeluargaan serta perubahan tanggungjawab dari seorang remaja clubbing lagu RnB kepada seorang isteri dan ibu berdedikasi. Kalau tanya Ikbalkhakhim mungkin pada dia woman itu adalah apabila seseorang itu ada keyakinan, cara projection yang cukup flawless dan keselesaan melakar arah hidup sendiri tanpa dibayangi sesiapa (walaupun IkbalKhakhim bukanlah wanita, tapi dia memahami, gittew).

 Akak rasa ada kematangan yang menjengah seseorang perempuan itu tatkala dia benar-benar berubah menjadi dewasa. It's not obvious in some cases, dan akak rasa akak sudah baur-baur ini. Tak berani nak claim akak ni woman sangat pasal kengkadang akak rasa akak sungguh la haramzadey bab-bab menjadi wanita. Mana tidaknya, aritu akak dah kena carut dengan adik akak pasal akak kata kat dia akak nak pegi first date pakai sneakers. Zaaaaassssss dia tepet ayat "Don't be like those women in Total Makeover before the makeover, ok". Mampu adik sendiri carut ko gitu? Terus akak tengok kejelitaan lahiriah dia dan terasa akak ni ibarat Hunchback of Notre Dame dan dia Esmeralda.   
Akak berani kata akak ni sudah berbaur wanita sebenar adalah kerana sejak dua menjak ini akak banyak betul cabaran mental dan kekeluargaan yang melanda hidup akak. Benda yang kalau ikutkan hati (atau akak versi 10 tahun  lepas) mungkin akan menangis sampai lebam, gusar, hilang selera makan serta meroyan ajaib, namun akak rasa akak berjaya handle dengan kesabaran dan agak tenang. Walaupun akak rasa ingin sekali mengoyakkan kepala seseorang itu dari badannya dan jahit pada babun bontot merah ataupun memaksa seseorang mendengar lagu-lagu nyanyian semula oleh Man Khan selama 100 hari berturut-turut (hangpa search Dok Mano kat youtube), akak sekadar memberi tarbiyyah lazer sajor pada insan-insan tersebut. Selebihnya akak lebih "let's think of a way to solve this problem".

That made me realize that those were pretty adult things to do. When I stepped back and assess instead of launching myself at first chance, when I started to think of others before me, and the most prominent realization came to me when I look back and realized that I willingly sacrificed something I have been planning and coveting for for so long so I could took up commitments that are entirely alien to my personal benefit (well, indirectly ada la). I guess for that, I do get to call myself a kinda-woman, don't I?


To each their own. We are all different and you are as much a woman as you think you are.



I'm 31, I'm pretty much responsible for myself, I have commitments and pay all my bills, I lead a team at work, I indulge in sexay lingerie once in a while... and I still play hopscotch in the office corridors, sometimes sleep without taking my makeup off and believe that jeans and sneakers are still 'da bomb' (although i do have a few killer heels for when I need some foxin').
I embrace and love the kid that survived thru my puberty and young adulthood --because in the end, you define your own 'adult'. You define your own WOMANHOOD.

Perkataan dari otak

Thursday, October 31, 2013

It's been a while since I read anything. I didn't even finish reading On The Road, and I rarely leave a book unfinished.

Aku perasan, bila jarang membaca, aku makin jarang mahu menulis dia luar lingkup pekerjaan aku. Blog rasanya dah bersawang lelabah gajah. Buku idea aku lagi lah tidak bersentuh. Semacam susah untuk aku menyusun kata dan menterjemah perasaan aku.

Sejak wujudnya pelbagai apps, aku lebih terjurus ke arah visual. Masa-masa membaca (dalam tren, sebelum tidur, dalam perjalanan) kini diganti dengan instagram, whatsapp, pinterest, flipboard ataupun menonton video di TED.

Bila aku stress, tangan tetap mencari pensel tetapi untuk melakar doodle, bukan untuk menulis. Melakar benda abstract yang tak ada makna memberi aku ketenangan yang berlainan, dan memberi kesabaran dari bahang amarah.

Masa senggang pula lebih terarah ke sesi perjumpaan dengan rakan dan keluarga, atau aktiviti lain seperti menonton wayang, layan dvd atau pengembaraan impromptu  (seperti naik Colmar semata untuk camwhore haha). Baru-baru ini aku jatuh cinta dengan ATV, dan ini, aku rasa, bakal menjerumus aku ke dunia baru yang semakin menjauh dari helaian kertas kecintaan aku suatu masa dulu.

Sudah lama tidak duduk di sofa dengan senaskah buku dan segelas teh, membaca sambil ditemani tiupan  angin petang.

Aku rindu.