Pages

10 benda yang tak patut dicakap/ dibuat pada orang a.k.a. jagalah adab, beb

Wednesday, July 01, 2015

You know how we always say "Friends are honest to each other?"

Pada aku kejujuran tu memang penting, tapi adakalanya sesetengah benda lebih baik tak disentuh, atau paling tidak pun, berdiplomatiklah. Sesetengah orang dibesarkan dengan keluarga yang aga kritikal atau jenis cakap apa aku fikir. Benda ni okay kalau dipraktikkan dengan ahli keluarga je sebab pusing-pusing pun kita juga, kan. Tapi kalau dengan kawan, pada aku ada batasannya. 

There's a difference between being honest and being rude. There's also a difference between proactive and making yourself look like a deuche.

Ada juga orang, yang jenis buat benda semua pikir diri sendir sahaja. Ehhhh aku bayar so hak aku la. Ehhhh aku sampai dulu so kau boleh pergi mati. Ehhhh mata aku so suka aku la nak kata huduh ke tak. Hmmmm perangai syaiton sangat kan? 


Mai mai kita kenalpasti supaya kita tak terjebak. 


Top 10 benda yang tak patut dicakap / buat pada orang (jagalah adab ye)

1. Pergh, rambut baru kau buruk, siot!
Takde siapa yang sengaja pergi salun, keluarkan duit sampai beratus untuk potong rambut yang gaya telangkup mangkuk Temenggung Jugah. Takda sapa yang nak nampak bangang. Selalunya kalau rambut someone tu buruk, chances are style tu buruk di mata kau, tapi tak pada dia. Even if dia pun rasa tak berapa gemar dengan rambut baru dia tu, apa dia boleh buat?  If they can do something about it, they would've done it. 
You're only allowed to do something if you friend's hair looks like below, in which sila drive dia  straight ke salon dan bayarkan lah duit nak tarah semua tu:

Kalau muka dia macam ni, maknanya dia mintak tolong dalam kesunyian.
Jangan kutuk lelebih, sila tolong.



2. Eh berapa bulan dah ni, kak / Bila due ni, kak?
Okkaayyyyyy kalau tak pasti orang tu mengandung ke tak, sila jangan jadi peramah sangat nak tegur pasal kalau dia tak mengandung, memang nahas lah kau dibenci sampai milenia depan. Perempuan ni sensitif pasal penampilan dia, bentuk badan dia. Dan sebenarnya aku rasa takde perempuan kot yang sengaja je nak pakai baju ketat nampak perut berlapis atau pakai seluar berselulit kental, mahupun berbaju sleeveless sambil mempersembahkan lengan lembik ala-ala kantung kangaru. 
Kalau sure, boleh tanya. Kalau tak, cari topik lain sebab kau pun cuma pura-pura caring je, kan?


Adoyai. 




3. Kalau kau kurus, ko mesti nampak macam Fathia / Anuar Zain / Anzalna / Shukri Yahya 
Ini maknanya kau cakap dia gemok. Lelaki atau perempuan, di zaman selfie ni semua tak suka kalau orang kata dia nampak gemok. Cara mudah nak luahkan pendapat bernas korang ni adalah dengan tak payah tambah la komen kurus/gemuk tu. Kan senang. 
"Eh, muka ko ada iras-iras Emma Maembong la." dah. Setel. 

"Eh, ko macam Anuar Zain tapi versi gemuk."
"Ooo kau pun, macam cirit Anuar Zain."


4. Ex I dulu suka ………..
Whoa whoa. Kau ni belum over your ex ke? Nama pun bekas kekasih, so tak payah la asyik-asyik nak sebut nama dia. Lebih teruk kalau kau siap compare ex dengan kekasih sekarang. 
Jangan terkejut, aku ada kawan dah kahwin yang masih kena compare dengan ex suami dia. Last-last bertegang lidah bergaduh kecik hati sampai seminggu. Suami tu rupanya tak perasan pun apa dia cakap tu menyakitkan hati si isteri. 

Tang ni memang kadang-kadang lelaki tak berapa nak faham perempuan, begitu juga perempuan pun lambat pickup perasaan si lelaki. Kalau dia dah tercakap, kita pun takkan nak makan hati sampai bila-bila kan? So senang cerita, tegur je la kali pertama. Cakap baik-baik versi getis "Oooo compare kita degan ex dia pulak ye…" dalam nada mengada tapi dalam hati tuhan saja yang tahu. 

Insyaallah dia faham. Kalau tak faham jugak, pelangkung je la hahaha! 


Bermulut juburi? Bersedialah.



5. Belajar tinggi-tinggi, kenapa kerja camni?
Kau jumpa member yang dulu pandai gila kat uni. Dia ni setiap sem dapat 3.85 ke atas. Masa grad dapat Anugerah Naib Chancellor. Umur masuk 25 dah setel PHD. Alih-alih kau jumpa dia 10 tahun lepas grad dan dia tengah meniaga jual ikan bakar kat pasar malam. Maka kau pun dengan terkejutnya melafazkan kata-kata juburi dari bibir kau.

Dude, mana kau tau dia meniaga ikan je? Kot-kot dia ada empayar ikan bakar delivery online? Tak pun dia buat Mutual Fund dengan client jutawan hartawan yang dia kenal dari kabel masa buat Masters? 
Kalau dia orang bijak pandai, maknanya adalah sebab dia tak buat kerja-kerja konvensional. Mungkin kerja dia renyah dan penat tapi gaji bersih dia jauh lebih tinggi dari kerja kau yang berkerusi empuk tapi jadi kuli orang atasan. Mungkin dia jauhhhhh lebih gembira dan bahagia dari kau yang bergaji acah-acah tak sampai 10k tapi kerja sampai takde social life? *laser chermin ke muka aku*



6. Pegang or rub baju/beg orang sambil cakap "Kat mana kau beli ni?"
Okay jujur je lah kan, dengan soalan gini, cemanapun orang tu jawab, kau mesti judge dia. Kalau dia jawab "Oh kat Padini" kau akan kata huh beg murah. Kalau "Oh ni Longchamp limited edition" kau akan kata dia jenis membazir beli branded konon, atau kau mengeji macam ni pasar malam pun ada sejibik. Kalau dia kata "Oh, rahsia hikhikhik" kau kata macam la aku nak beli sangat. 

Jadi sebaiknya kau puji je. Kalau dia nak cakap, dia cakap la. Selalunya Asians memang ada habit nak explain pasal benda yang baru dipuji jadi kau akan tahun jugak akhirnya. Tapi kalau dah tau dia memang jenis beli barang branded dan rela makan megi, tak payah la tanya. Dah tau dah pun kan?



7. Suka tanya benda bodoh sebelum research
Ye, betul, malu bertanya sesat jalan. Tapi di zaman teknologi ni, lebih bagus kalau kau bertanya pada teknologi kau yang lebih hebat dari sikit-sikit tanya orang padahal jawapannya boleh kau Google atau buat research sikit. 
Benda ni paling aku perasan jadi kat orang malas tahap lahanatullah, ataupun Gen Y/Z. Masalah gen Y/Z ni adalah diorang diberanakkan dalam era Google dan Youtube. Dan diorang ni juga lahir dalam keluarga yang lebih senang dari generasi-generasi sebelumnya. Apa nak, semua dapat. Samada dari segi materi mahupun online. So secara tak langsung diorang rasa they deserve to get answers dan orang patut bagi je la jawapan. 
Bagi orang dari generasi aku yang nak buat assignment kena pegi library mentelaah, nak pergi sekolah kena jalan kaki, nak beli benda-benda hiasan bukan wajib atau majalah kena kumpul duit sendiri, kena tanya soalan macam "Hai saya nak gi Krabi tapi taktau pape. Plis bagi itinery full dan bajet serta apa tempat best kat Krabi" sampai 10 kali kat Forum adalah cukup menyakitkan hati. Kalau tanya pasal Machu Pichu ke, Balkan ke, Egypt ke ye la jugak jauh dan rare. Ni Krabi. KRABI?!

Seriously. Kalau benda tu mudah gila, macam nak tau contact number restoran, dan kau jenis tak berenggang dengan phone kau, sila google. Jngan nak perabih masa aku google benda untuk benda bodoh. Kredit kau habis? Nasib kau la, sapa suruh gayut?

Cuaca? Book hotel pun tanya? Dua-dua boleh google, dik!
Jangan malas sangat aih.




8. "Cepat la, banyak lagi lauk lain nak ambik ni" pastu kaut buffet macam jentolak.
Amboi amboi amboi Senah, beratur kat buffet nak buka puasa, mulut terkumat-kamit cakap line slow. Sambil tu leher dah macam zirafah dok tinjau takut-takut lauk best dah habis dikebas. Masa tu kau pikir orang depan kau ni tak reti ke nak ambik berpada-pada ingat orang belakang, tapi bila sampai turn kau tuuuuu diaaaaaaa kaut macam mengaut kepah kedalam bakul!
Sabaq na, ambillah kalau boleh habiskan. Kalau rasa-rasa rambang sangat mata, okay ambillah macam-macam jenis tapi pada portion yang lebih kecil. Jadi lepas tu dah boleh agak mana satu nak tambah, mana satu boleh skip. Ni kalau kau ambik chicken wings sampai 15 konon nak ambik untuk kawan semeja, lepas tu kawan kau tak jamah pun, apa jadi kat makanan yang lebih tu?

Marilah beradab makan walaupun kau bayar Rm99 untuk buffet tersebut. Apa, kau dapat buffet free? Jadi jangan berperangai monyet pasal bukan duit kau pun. Bak kata mamak dalam Mat Raja Kapoor, "Orang bayar unko makan. Bannyaaakkk cantek! Hek'eh!"


Yeah selagi mampu kutaruhkan jua!




9. Berjimba ria slow motion masa nak keluar parking
Ini lebih kepada sifat timbangrasa. Aku tengok, kalau time nak cari parking tu, orang selalu bengang je pasal orang yang  reverse out tu lembab, main henpon, betulkan rambut, korek gigi, mahupun lepak minum air satu bekas before keluar. Kita jenuh tunggu. Tapi kan, bila turn kita nak keluar, sama je lembab!
Perangai yang baik adalah bertimbangrasa… kalau dah setel, gerak cepat sebab parking memang selalunya susah nak dapat. Kalau perlu lebih masa untuk buat benda whatever kau, just geleng kepala and cakap no, not going out yet supaya kereta tu boleh move on cari parking lain. 

Oh, satu lagi, tunggu orang habis makan. Okay, yang ni aku nak cakap psal orang yang menunggu. Ya, anda lapar, Ya, anda terpaksa queue, tapi jangan la pandang orang yang tengah makan jegil-jegil macam menggesa diorang makan cepat. Awak datang lambat, jadi sabar la. Kalau malas tunggu, pergilah ke restoran lain. Kalau sudi tunggu, kasi can la orang tu makan dengan aman, habis dengan aman. Dia bayar tau untuk makanan dan servis restoran tu. Bagi yang tengah makan, kalau rasa-rasa dah kenyang dan dah setel, apa kata panggil bil dan bayar. Kesian kat orang yang tengah menunggu tu. 



10. Luahan perasaan di FB.
Oh, oh, oh. Ini satu yang paling paling tak patut kau buat di media social. Aku tahu sebab aku interview orang juga, dan bila aku dah zoom in on a few candidates, langkah sebelum aku pilih adalah dengan mengGoogle diorang. Yes, ini bukan aku je ye, aku belajar dari orang HR di syarikat-syarikat besar. 

Zaman sekarang ni ramai orang yang treat social media macam diaries diorang. Masalah dengan perkara ni adalah diari adalah catatan untuk diri sendiri, manakala media adalah tontonan umum. Jadi benda bodoh macam kau mencarut pasal ada orang potong kereta kau tadi, nampak agak kasar di FB, terutamanya kalau kau ada majikan/ ahli keluarga di FB. 

Berbalik pada bakal majikan mengGoogle, nak tau cemana kita assess korang thru FB?

Post tangisan leleh kecewa putus cinta hatiku mati -- depressed bercinta ni nanti ganggu work peformance dia.

Post carut babi naharooommmmm marah -- baran, tak berfikiran matang dan susah nak kerja dengan orang nanti.

Post tak puas hati pasal kerja -- wah dia cakap pasal benda2 macam ni kat FB? Kalau dia kerja dengan kita, entah apa la lagi yang dia buat yang akan jatuhkan imej syarikat.

Post banayak kekasih tidur sana-sini dan lacuran -- sepatutnya this stays private. Ada kemungkinan akan terlibat dalam hubungan sesama oficemate dan mungkin bawa masalah. 

Ye aku tau bunyi macam tak fair untuk judge orang tanpa lihat prestasi kerja, tapi selalunya prsonaliti mencerminkan habit berkerja dan takde majikan yang nak hire orang yang asyik rage 24jam di FB / Twitter. Insaflah wei. Demi kerjaya dan keluarga. 


Okey, ada apape yang nak tambah? 


Flip flops suck

Wednesday, June 24, 2015

Sluggish.
Absoluto sluggishness that I can't even begin to dissect.

No, it's not because it's Ramadhan. Not eating so far feels alright. No grumbling tummy yet and I'm  thankful for that.

But I'm just feeling like a smarmy antsypants who's just too effed up to give a frak.

Like, seriously, dude.

Where's my mojo?
Oh whatevs.

We meet again, Japan!

Thursday, June 11, 2015


Akihabara selepas senja -- malam pertama di Tokyo!

Yes, percaya atau tidak, sampai juga aku ke pangkuan tanahair angkat aku, hahaha!
Selepas 17 tahun beb, 17 tahun sejak pertama kali menjejak kaki di tanah mentari terbit ni, akhirnya aku sampai semula... dan kali ini aku rasa cukup special sebab selain berjaya sampai balik Jepun (yang, if you asked me a few years ago pun aku tak sangka aku akan mampu jejak),
kembara kali ini melakar sejarah lain -- pertama kali aku kembara backpacking secara solo!

Yezzaaaaaaa bebeh, travel solo ke Jepun. DAN semuanya ad-hoc. Takde planning yang lama. Takde beli tiket murah setahun sebelum travel pastu kumpul duit, takde beli macam-macam buku dan tengok itinerary dan bajet orang pastu buat pelan perancangan yang teliti, dan paling utama, takde langsung brush up basic Japanese yang aku dan tinggalkan lepas semester 4 degree dulu.

Sebenarnya aku sendiri rasa agak kagum dengan kecekalan dan kering hati aku pasal aku decide cepat sangat. Tapi tu la, kengkadang gejolak hati ni susah nak cakap. Dan alhamdulillah since ada allocation lebih dari duit bonus, maka aku pejam mata dan book aja tiket tu.

Asalnya aku dah rancang nak ke Kyrgysztan lepas raya tahun ni, juga perjalanan solo, travel ala nomadik naik kuda masuk lembah dan panjat gunung bagai. Trip yang akan agak mahal tapi masa aku mula plan tu, rasa macam mampu dan sempat je nak bajet. Dan disebabkan aku ada masa lebih kurang 8 bulan untuk hadam plan ni dan mak bapak aku pun dah restu (diorang lega gila aku tak jadi pegi India, but that's another story) maka aku pun gembira-gembira je nak pegi negara Asia Tengah ni.

Sekali, jeng-jeng-jeng, muncul beberapa benda yang agak merubah priority kewangan aku dan aku confirm la tak mampu nak pergi Kyrgysztan.
Kemudian, the fact that I was going to turn 33 in about 20 days buat aku rasa cuak tak travel mana-mana dan buat apa yang substantial (ini mungkin namanya mid-life crisis). Selain itu, tekanan kerja mula buat aku gugur rambut ibarat iklan yunnam.
(ok, aku memang drama lebih tapi you get the drift)

Maka aku decide aku perlu pergi somewhere sebelum aku bertukar menjadi raksasa gorgon dan melempang semua insan-insan 'budiman' di opis. Hmmmm mana nak pegi? Aku tanya pada kawan aku, Mar tentang Korea, senang atau tidak nak survive di sana dan dia tanya, kenapa tidak Jepun? Lebih best, lebih rare, lebih different.

Hmmmmm... tak terfikir weh! Betul jugak. Berlambak kot Malaysians kat Korea. Kalau nak travel yang momentuous kena la lokasi pun best sikit, ye tak? Maka aku pun terus malam tu jugak call parents aku mintak restu nak ke Jepun. Mula-mula diorang terkejut dan mungkin anggap aku dah buang tebiat (I heard it in my mom's voice like whhhaaaaaaaaaaatttt), tapi agaknya 5 minit kemudian diorang sedar yang aku ni keras kepala dan akan cari jalan jugak untuk yakinkan diorang so diorang restukan aja akhirnya.

Whooossaaaaaaaa jangan terlebih eksaited, tenang!


Maka dalam masa seminggu aku 1. beli tiket & book tempat tinggal, 2. yakinkan boss untuk bagi aku cuti seminggu memandangkan aku tak jadi pergi Kyrgysztan tiga minggu, 3. rush setelkan kerja,  4. research lite-lite pasal Jepun.

Mujur ada member yangkenal sorang kawan yang baru je balik dari travel sebulan di Jepun. Alhamdulillah Allah permudahkan knowledge seeking session aku, sebab walaupun tak kenal each other, Izura dengan baik hatinya berkongsi cerita dan a few maps dengan aku. Anddddd 4 hari lepas berbual dengan Izura, aku pun gerak ke Jepun.

Wohoooo!  


Ini janji, bukan tipu,
aku akan dokumenkan cerita Jepun aku. I had strangers help me, so I want to help other strangers back. My way of giving back lah, gitu :)

Soon, aiight!

Nah aku belanja 2 gambar dulu:



Pemandangan dari rooftop guesthouse aku di Tokyo: 
yang kiri tu adalah bangunan Tokyo Skytree di Oshiage, Tokyo. 
On a good day you can even see Mount Fuji in the horizon.  




Arashiyama Bamboo Groove di Kyoto. 
Antara lokasi tercantik yang aku pernah lawat dalam 32 tahun aku hidup. 
I will go back one day and enjoy it for longer. 

Happy to be 33

Saturday, May 23, 2015




I turned 33 on 20th May 2015. I see this as a halfway journey, a mid-life point... Well, I think I'd probably go as far as 66 in life so 33 seems like the perfect time to have a mid-life crisis, don't you think?

But despite my challenging work life and my almost non-existant social/love life, I look back and realized that I have been truly lucky and blessed with a wonderful family who has always supported my choices in life, group of friends who's always there thru thick and thin, an admirable mentor guiding my career and colleagues who nourishes my growth, and rezeki yang tak putus.

A few years ago I thought passing the 3-0 mark and still being single would be depressing, but time has yet again proven that people's standards are irrelevant. This status god has given me for now might have some low points (like a friend said, frozen t*ts alone in bed haha), but I enjoy being able to be a total bum and sloth out at home, or travel the world at my own pace, or burn the midnight oil for my career -- odd, selfish choices, perhaps, but you are what you are and you do what makes you happy the most, and so I choose to live and be happy instead of wallowing about what I don't have. Besides, it feels weirdly facinating to know that eh so I am much more confident, a little more matured, but can still be a kid at heart and still be bongok, without needing to grow up and bear parental responsibilities, unlike my friends? Whoaa awesome! *whoot whoot*

Alhamdulillah, it feels good to be 33. Here's to another 33 years of absolute havoc, wonderment and adventure!


Ps: Doakan yang terbaik, and insyaallah if it's meant to be, it will be. Bila sampai waktunya, he will be there. I am sure *grins sambil kelip-kelip mata mengada*

Meroyan?

Tuesday, March 24, 2015

Soooooooooo recently a good friend of mine mentioned that I am sounding a little desperate regarding settling down. Her exact words were

"Ko macam desperado sekarang. Boleh tahan jugak la ko meroyan."


I seriously did a double take when she said that. Whhaaaaaaaaaaaaa???

So that got me a little off balance. I sat myself down after our meet, and I started examining myself. I don't remember taking about wanting to get married every single day or whine about the state of singleness I'm in day in and day out. Neither did I force people to start matching me up with their friends and families. I'm not on Tinder or any other hook-up sites (although we all know Tinder is a booty call app hehehe), and I don't stalk every potential bachelor I see. These, to me, would translate into acts of desperation -- which I have yet to and hopefully never will have to resort to.

However, to be fair, I have told some friends, when asked about how I am so happy and empowered and single and loving it anndddd how I have everything going on for me that I don't need a man in my life, y'know, those "we're happy for you and you're so lucky to be single" stuff; I told them that it's not always a bed of roses for me either. Like, oh you guys are lucky to have a family and to have found your one true love, yada yada. You get it. We Asians always play the polite pity game, just can't say "thanks, I am doing awesome" in fear of offending people with their own depressive state.

And there was that time last week when I jokingly lamented on not having a partner to share loans and mortgages with when I was pissed off with the ridiculous new taxi charges (kena beli kereta! hutang!). Pasal jarang nak express any feelings other than happiness, kot. Bila cakap sekali, orang rasa aiikkkkkkk

Which could have been misconstrued as Holy Smokes She's Got Her Andartu Alarm On WHoooppp Whoopppp Clear Out Peopleee!!!!!


So as I sat there in front of my TV, I came to the realization that maybe, in the eyes of some, I do sound a little different from the normally 'don't care, I'm fly' self, thus I am going desperado.

Not exactly pleasing.

I pride in being single, doing well in my career (or I'd like to think so haha), have a wonderful family, and  am able to decide things for myself and respected for it.

However, I AM a female, and I do have all my female insecurities, and I accept that. Being 32 in a culture where the average marrying age is 26-27 does get to you sometimes. I feel nothing but joy when I see friends getting married and popping kids et al, no stab of jealousy whatsoever (why feel jealous?), but I do once in a while get starry eyed looking at the moon sighing cliche longing-for-love quotes. I'm a single girl, in my sexual prime. Whaddayaexpect, ey.

So this thing have been bugging me for quite a bit and despite telling myself that I shouldn't fret on small comments like this, I do not want to be seen as a whiner, much less a desperado.

Thus I have come to the conclusion that  I'm not happy with this whole desperado outlook thingy and I simply have to change. That means watching what I say and curbing my tendency to go off tangent and blab about my feelings and all. A little sad knowing that I can't even share these things with my close friends, because who else do you have. But the reality is nobody, absolutely nobody (except maybe your mom) have time for that. Everyone has their own set of problems and while they do seem to care, deep down they can't be bothered lah.

In the end, it's just you, man. And you gotta hustle for yourself, cos at the end of the day, what you feel matters, and you need to be in control of the path you choose to take before you fall down an abyss with none to help you, and no one to blame.


Added resolution 2015: share less insecurities, be happy!

2014: Dalam retrospektif

Monday, February 23, 2015

2014.
Fuh. Sekejap aje dah nak sampai ke penghujung. Rasa macam baru je bulan Mac, tengok-tengok aiikkkkk Disember? Errr... banyak sasaran yang tak tercapai lagi ni, eheh (・_・;)

(Edited: Eh apasal dah nak masuk Mac 2015? Apa masalah aku ni lambat update blog? Apaaaaaa *drama je padahal malas*)


Secara keseluruhan, 2014 adalah tahun yang agak unik untuk aku. Jika 2011 adalah tahun korporat, 2012 tahun dugaan, dan 2013 adalah tahun bounce back dan dating (tapi masih single?!), 2014 membawa pelbagai perkara baru. Seperti biasa, aku tak buat sebarang azam penting di awal tahun, kecuali mungkin mahu lebih fit dan cun-melecun. Hah! Ye lah sangat Yam oiiiii... semalam aku timbang, hambik ko dah naik 6 kilo dari bulan Mac. Kau ado target nak kurus tapi tergemok? Makan hati nyaahhhhhhhhhhh. Azwan Ali #onemealperday, aku #onedaytotryeverything. Mampooooo?

(Kesimpulannya, rupa semakin menuju ke rumah agam. Ittew jur. Haha.)

Aaaannnyyywayyyyy,
seperti yang aku kata tadi, 2014 takde azam official. Tapi aku ada la terdetik di benak untuk cuba banyak benda-benda baru dalam hidup. Buat apa yang aku tak berani nak buat atau tak terfikir nak buat. Langgar kebiasaan -- sebab aku ni sejak dua menjak ni memang terlalu rutin. Manusia paling bosan adalah aku. Keje, makan, balik tido, keje makan, balik tido. Yang variasi cuma makanan je beb, semua aku alu-alukan (kecuali yang haram la. Haish korang ni.)

Jadi bila tengok balik akaun instagram aku yang lebih rajin dihapdet berbanding blog ini (sorry sayang) serta sapu-sapu balik sawang kat kepala hotak, aku rasa tahun lepas aku berjaya buat macam-macam 'First'. Kebanyakannya awesome, beberapa tak begitu positif tapi aku terima sebagai pekej kehidupan. Standard ah, Mariah Carey pun banyak momen shitty dalam hidup dia kotttttt.

Okay recap, recap!


TOP 10 MEMORIES OF 2014:





1. Backpack China & Mongolia!

Ini adalah highlight 2014 aku. Sungguh! Banyak momen lain tapi yang ini adalah fuuhhhhhh betul meninggalkan kesan. Aku pernah je backpack ke Thailand dua kali sebelum ni tapi itu untuk Songkran dan cuma beberapa hari je. Aku anggap agak tame la. Pengalaman ke luar negara lain pula samada atas urusan keje / sekolah atau holiday versi ada member bawak jalan jadi tak adventure mana.

Masa Ida ajak aku pegi ronda Beijing - Keretapi Trans-Siberia - Mongolia (kisah disebalik permulaan adventur di sini), serius aku berdebar dengan keterujaan. Aku cuma ada beberapa minggu untuk baca Lonely Planet, usha websites dan selebihnya aku serahkan pada takdir (chewah). Ida kaki jalan yang cukup berpengalaman yang gila kentang jadi aku sangat yakin aku akan selamat dengan dia, dan ya aku memang selamat... and I had the time of my life!

Beijing memapar rupa China yang aku kurang duga. Bandar sesak dalam kering dingin musim sejuk dicampur keindahan monumen sejarah dan masa lampau membuat aku sangat terpana. Art 798 antara benda yang aku enjoy -- sangat awesome! Despite the media reporting about Chinese hating Malaysians etc (aku di sana saat MH370 sedang panas), aku selamat di Beijing, malah ramai yang kami jumpa rata-rata bersimpati dengan Malaysia.  Yang banyak buat spekulasi dan banyak komen pasal negara kita adalah Americans yang aku jumpa di Uulanbataar. Pfffttttt typical.

Mongolia... Mongolia.. where do I start? Gurun Gobi yang super huge memberi seribu satu landskap yang berubah dari lautan pasir ke gunungan salju ke dataran steppe, semua sempat dijamah mata. Aku tak sempat menikmati salji tapi cukup la aku katakan aku memang perak gila kot with my first snow desert experience -- and my first asthma attack masa tengah jalan tengah-tengah sungai ais. Ubat dalam van kat the other end. Rasa nak tumbuk muka sendiri masa tu!

Okay la, kalau aku bebel banyak lagi maka post ni akan jadi post Beijing-Mongolia. Aku simpulkan, pengalaman seminggu berlantai gurun -20c dalam khemah Gher nativ Mongolia, keindahan perjalanan dalam keretapi dari China dan rona-rona Beijing membuat Wanderlust aku makin bercambah. Pengalaman paling berharga dan aku bersyukur kerana aku dapat peluang ke sana. Alhamdulillah.

(nanti aku buat recap BEI-UBT ye)  






2. Concerts!

Dua konsert dengan dua pengalaman berbeza. Pertama, John Legend di KLConvec yang aku beli di minit terakhir dan pergi bersama Ikzal. Oh John... walaupun aku tak drooling macam 90% bebudak muda hipster yang cuma kenal John thru his latest album -- heh, aku dah lalui fasa obses JL masa album pertama 10 tahun lepas -- tapi John mantap seluruh persembahan, telling stories in between songs. Mungkin for the benefit of new fans kot. Bagi fan lama macam aku, rasa macam dia tone down intensity dia to about 60% tapi takpe la pasal bila lagi agaknya dia nak datang Malaysia balik, ye dak?

Konsert kedua sekaligus penutup jimba 2014 adalah sangat mengghairahkan hokay! Tenacious D! Gaahhhhhh aku masih lagi high walaupun gig diorang dah berlalu empat bulan lepas. Mungkin dadah dia lain sikit sebab aku rasa aku sorang je yang minat Tenacious D sampai tahap ada CDs and pegi konsert bagai. Bila fikir balik, jauh sangat minat aku dengan kengkawan aku. Kalau ada yang suka pun takat oh Jack Black, cool. Itu je. Gig The Ds pun ramai budak muda yang datang sebab Jack Black, bukan the group. Most of the guys were banging their heads and bopping away, tapi yang aku pelik ramai gila kot bebudak pompuan yang takat berdiri tepi boyfriend dengan muka indifferent. Sayang je beli tiket tapi tak enjoy. Rugi.
Oh, gig Tenacious D ni juga momentuous untuk aku sebab...






3. Layan sorang-sorang!

Yep, kali pertama wa pegi konsert sengsorang, beb! My friends macam tak caya je. Hahaha. Pelik ke?
Ehhh sebenarnya tak la pelik sangat. Dulu pun aku macam korang jugak bab ni pasal dari kecik kita dah diberi impresi, bila sengsorang maknanya ko loser. Tapi tu mentaliti bebudak je. Bila dah sampai umur aku ni, aku dah tau apa yang aku suka dan tak suka, siapa yang boleh ngam dan siapa yang elok lepak sekali-sekala je, dan paling penting sekali: sesetengah benda lebih best buat sorang-sorang. Contohnya konsert Tenacious D tu. Kengkawan aku semua tak layan, so takkan aku tak nak pegi pasal tu je? Kan? Tak sangka aku enjoy gila kat konsert tu walaupun aku sengsorang. Bayangkan kalau aku pegi dengan kawan yang ala-ala je... uhhhhh nak pikir dia enjoy ke tak, silap-silap dia buat bitch face nak balik tak ke haru hahahaah.

2014 aku rajinkan diri menghabiskan masa dengan diri aku sendiri - tengok wayang sendiri, lepak makan malam sendiri, jalan-jalan dan shopping sendiri. Masa balik dari Mongolia ke KL pun aku sorang-sorang dan memula macam-macam horror aku bayangkan, tapi ok je. Kejar bas kat airport, lepak 8 jam transit, naik flight sorang-sorang... ok je beb!
Pengajaran paling penting dari pengalaman ini: belajar berdiri atas kaki sendiri. Kalau rasa bosan dengan diri sendiri, perbaikilah supaya jadi orang yang lebih mengujakan. Sometimes you need to stop thinking of people and learn to love yourself first.





4. Ganda kenalan

Bagi yang kenal aku, mesti tahu aku manusia separa sanguine separa awkward yang tak berapa minat nak bersosial. Untunglah travel sana sini dengan beberapa kumpulan berbeza ke beberapa tempat buat serta aktiviti sorang-sorang aku banyak memperkenalkan aku dengan orang baru, dan ada yang dah jadi kawan.
Contoh paling mudah, Ida, 'pasangan' aku masa ke BEI-UBT. Dia kawan kepada kawan zaman studi aku dan kami jumpa sekali je 10 tahun lepas. tetiba selamba aku blasah pergi jalan dengan dia. Frankly speaking, aku masih rasa Ida manusia ajaib yang sangat mudah nak ngam. Selamba, agak cautious tapi sangat trusting. I did quite a few things with her I wouldn't have done alone (orang kata nak kenal true colours seseorang, travel dengan dia).
Aku juga join beberapa kumpulan travel backpack dan banyak belajar benda baru. Sungguh membuka mata!





5. Luaskan kuasamu, perut!

Ye. Ini adalah rasa kegembiraan bersulamkan rasa bersalah, sebab tahun 2014 aku asyik makaannnnnn je. I enjoyed rediscovering how awesome rice and all other rich Malaysian food are. Dulu aku kawal makan, jadi di 2014 tindakan aku untuk let it loose dan bergembira makan memberi aku banyak betul momen kekenyangan dalam senyuman.

Aku cuba macam-macam makanan dari pelbagai negara... sampaikan cengkerik, scorpion dan daging kuda pun aku cuba. Memang best wei! Korang kena faham perbezaan di antara makan, dan betul-betul menikmati makanan. Berbeza. Seorang foodie hanya akan gembira bila lidah dapat merasa pelbagai makanan orgasmik. Tapi tu lah, bila si gemuk jadi foodie, dia berubah menjadi Jabba The Hut. Jadi 2015 aku kena jaga sikit supaya tak dihinggap penyakit. Insyaallah. 2014 was a good food year and aku bersyukur aku diberi peluang untuk betul-betul menikmati 1001 rasa dunia.





6. Mendalami kerohanian.

Rajinkan diri buat benda yang jarang dibuat, belajar benda-benda baru untuk dekatkan diri dengan Allah. Masih banyak yang berlubang dalam amalan aku, masih banyak habit yang perlu aku tinggalkan... dan aku take it one or two steps at a time. Insyaallah. Aku mahu terus belajar dan ingatkan diri setiap hari untuk bersyukur dengan semua yang aku kecapi sekarang supaya tak Istidraj.






7. Ahoy, fat kid running!

Tahun 2014 melihat aku memasuki beberapa acara larian atau Run. 2013 masuk walk aje dan tercungap-cungap. Alhamdulillah 2014 masuk run pulak. Bagi budak semput asthmatic yang tak pernah lari lebih dari keliling padang bola sepak sekolah, aku rasa macam whhoooaaaaa serious ke aku boleh lari?! Gila ajaib weh! Walau bagaimanapun, aku lari tak lah laju, dan aku lari tak lah continuously... kadang-kadang aku rasa banyak brisk walk dari lari je, hahahaah. Tapi better dari duduk ternak lemak kan? Terima kasih kepada kawan aku Iera sebab rajin join run sama-sama. Dia selalu lagi laju dari aku tapi kita masuk run bukan nak lari pegang tangan sebelah-sebelah kan. Aku follow pace aku dan kita sama-sama dorong each other.
Rutin hujung minggu pun ada la jugak jogging dan sebagainya. Tahun 2015 kena lebih banyak lagi sebab nak buang donut-donut yang dah tebal ni ha hehe.






8. Teroka sisi artistik

Aku suka dan rajin mendoodle tapi doodle bukan karya seni tinggi. Well, at least not to most. (doodle aku poyo jur)
Tahun lepas, aku pergi 3 program ala-ala kelas painting. Pertama kali pegang berus dan palette lepas abes sekolah menengah. Belajar ekspresikan artistic flair melalui lukisan. Selama sekolah dulu aku selalu rasa aku ni buta kayu bab-bab lukis ni. Ko bagi aku watercolor atau pensel warna, lagi la aku takut. Tapi rupanya tak la teruk sangat aku ni. Boleh tahan la. Insyaallah aku nak cuba buat lebih lagi di 2015. Belajar jinakkan diri dengan akrilik pulak. Nak belajar color mixing.






9. Menebar layar kerjaya 

10 tahun dulu masa aku baru grad, dengan yakin aku beritahu penemuramah pasal projection 10 tahun aku adalah aku mungkin sudah mempunyai a small integrated media house. Hah kaauuuuuuuu mananya media house, mana? House of horrors mungkin ada hahaha!

2014 melihat kehadiran semula boss lama aku mengetuai divisyen aku (yang agak longgar strukturnya akibat penghapusan sistem cluster SEA), dan aku rasa teramat sangat gembira sebab akhirnya, aku jumpa mentor kerjaya aku. Bayangkan selama hampir 8 tahun, aku sendirian menulis, tak banyak feedback yang boleh aku kutip sebab I was the 'specialist' in my line in this office, and takde sesiapa yang boleh bagi kritikan membina. Semuanya aku pakai trial and error, ikut naluri dan kerja ibarat one day at a time sebab aku bukannya ada tanggungjawab besar mahupun halatuju kareer yang jelas (ye, sedih kan?)

Kehadiran boss dan mentor terbaik aku ni buka mata pada banyak cabaran dan perkembangan tanggungjawab yang amat-amat menakutkan aku. Alhamdulillah sokongan boss buat aku yakin sedikit demi sedikit untuk menerajui unit aku, walaupun aku memang seorang 'reluctant leader'.
Aku akan cuba, inyaallah aku akan cuba. Aku harap boss akan kekal menjadi mentor aku selama at least 5 tahun lagi, pasal aku takut woooooooo nak galas tanggungjawab lebih besar. Skang ni 20% je dari kehebatan boss aku ada kat aku. Banyaknya nak belajarrrrrr! Tapi alhamdulillah atas peluang baru ini.





10. Eh, femininnyeeeee

Bahahahahaha. Okay la yang ni kena mengaku pasal tahun 2014 adalah tahun aku kembali berskirt setelah 7 tahun meninggalkannya. Serious beb. 7 tahun wa tak pakai skirt pasal wa jeans sneakers sweater segala bagai dulu. 2012 berjinak-jinak pakai dress kerja, dan masuk 2014 jimba rimba rasa nak gedik feminin sikit. Benda ni tak nampak special pada makhluk wanita lain, tapi untuk aku agak agam perubahannya sebab aku minah rock rugged weh, hahahahah (sendiri mengaku minah rugged, camno?)

Tahun 2014 jugak melihat kali pertama aku mula pakai warna bibir. Serius. Percaya tak? Aku manusia lip balm dan gloss aje selama ini. Tapi tahun ini, kuberanikan menenyeh bibir dengan warna pelik-pelik, dan belajar kurangkan monotonous lip gloss rona natural aku tu. Akhirnya aku dah jumpa shades yagn sesuai.. oh ada rupanyaaaaa! Nama je keje dalam industri makeup & fashion, sekarang baru nak start? Teruk betul hahahaha. Tapi rasa cantik la. Eh eh, cantiknye aku. Chantek keerrrrrrrrrrrr hahahaah

Trivia: korang tau tak, selama blog ni anonymous dari 2004-2013, ramai gila ingat aku lelaki? Maybe cara penulisan aku kot. Hahahaha lawak ok!


Melk plus size tapi melk confident tan and beautiful, how? Why bother why bother, just pose bahahaahah! Tu dia narsisis menutup post ni haha.

Sudeh jangan nak carut aku sangat!

Benda tak best pasal naik pengangkutan awam

Monday, December 08, 2014

Aku naik pengangkutan awam. Setiap hari, pagi dan petang (serta malam) ke dan dari pejabat. Kalau ada orang yang patut bising pasal keadaan pengangkutan awam di Malaysia ni, aku rasa aku antara calon tahap eksekutif ke atas yang paling sesuai. Dari zaman sekolah rendah sampai lah ke tua bangka ni, aku masih setia dengan pengangkutan marhaen ni. Mudah, bajet yang sangat minima, boleh tengok orang, tahu keadaan sosial dan pola perubahannya, serta tak terperangkap dalam jam yang kengkawan aku maki tiap pagi dan tiap malam. Mulakan hari dan akhiri hari berkerja dengan makian doesn't sound so good eh?

(Sebab musabab aku tak naik kereta, lain kali aku cerita. Pembaca tegar blog ni tahu, korang pegi la tanya diorang).

Tapi sesayangnya aku dengan kemudahan awam ni, kengkadang ada juga elemen yang buat aku nak rage. Cuma mungkin rage aku tak la sekerap kengkawan yang memandu, dan tak juga terbawak-bawak ke dalam kehidupan harian (contohnya aku tak ada situasi habis beratus ringgit tak pasal sebab dilanggar mat motor atau terdrift langgar divider).

Contoh benda tak best pasal naik pengangkutan awam:

1. Hujan.
Pasal trafik, itu sudah pasti. Naik bas, 2 jam pun tak muncul-muncul pasal terperangkap dalam banjir kilat. Ini sama macam kengkawan yang memandu.
Pada aku, hujan bermakna jalan kaki dari rumah aku ke stesen komuter bakal berlecak, dan kebarangkalian untuk aku turut basah akibat faktor angin adalah pasti. Waktu ini jugalah aku akan berpeluh berbasah rambut sebab hujan bertemu jalan tar hasilnya bahang. Sounds funny but it's true.
Bila dah basah, mulalah rimas dan naik marah kat benda yang tak sepatutnya; macam tetiba rasa nak maki bangla berbau rempah yang bergayut-gayut dalam lrt.

2. Tren ini sedang menanti menanti signal dari KL Sentral / We are experiencing some technical difficulties, thank you for your patience / Tren akan bergerak dengan lebih perlahan dan berhenti dengan lebih lama di setiap platform.
atau kata umumnya:
Defukkkkkkkk train stall la pulak, lambat la aku arini!!!!

3. Touch N Go tiba-tiba hilang baki padahal baru topup 100 semalam. Okay yang ini memang akan buat kau rage, terutamanya kalau barisan touch n go tu panjang, dan barisan di kaunter pun hazab. Keadaan baki hilang ni kononnya jadi kalau kita tak tag betul-betul di mesin TnG tu masa kita keluar. Secara automatik sistem akan anggap perjalanan kita tak selesai lagi dan akan charge kompaun tinggi pasal melepasi 24jam tanpa meninggalkan stesen or something like that. Aku pernah kena dua tiga kali. Memang time Tu dalam hati rasa nak beli kete esok jugak! *drama*

Ada sesapa yang naik pengangkutan awam jugak? Apa benda tak best korang?