Pages

Benda tak best pasal naik pengangkutan awam

Monday, December 08, 2014

Aku naik pengangkutan awam. Setiap hari, pagi dan petang (serta malam) ke dan dari pejabat. Kalau ada orang yang patut bising pasal keadaan pengangkutan awam di Malaysia ni, aku rasa aku antara calon tahap eksekutif ke atas yang paling sesuai. Dari zaman sekolah rendah sampai lah ke tua bangka ni, aku masih setia dengan pengangkutan marhaen ni. Mudah, bajet yang sangat minima, boleh tengok orang, tahu keadaan sosial dan pola perubahannya, serta tak terperangkap dalam jam yang kengkawan aku maki tiap pagi dan tiap malam. Mulakan hari dan akhiri hari berkerja dengan makian doesn't sound so good eh?

(Sebab musabab aku tak naik kereta, lain kali aku cerita. Pembaca tegar blog ni tahu, korang pegi la tanya diorang).

Tapi sesayangnya aku dengan kemudahan awam ni, kengkadang ada juga elemen yang buat aku nak rage. Cuma mungkin rage aku tak la sekerap kengkawan yang memandu, dan tak juga terbawak-bawak ke dalam kehidupan harian (contohnya aku tak ada situasi habis beratus ringgit tak pasal sebab dilanggar mat motor atau terdrift langgar divider).

Contoh benda tak best pasal naik pengangkutan awam:

1. Hujan.
Pasal trafik, itu sudah pasti. Naik bas, 2 jam pun tak muncul-muncul pasal terperangkap dalam banjir kilat. Ini sama macam kengkawan yang memandu.
Pada aku, hujan bermakna jalan kaki dari rumah aku ke stesen komuter bakal berlecak, dan kebarangkalian untuk aku turut basah akibat faktor angin adalah pasti. Waktu ini jugalah aku akan berpeluh berbasah rambut sebab hujan bertemu jalan tar hasilnya bahang. Sounds funny but it's true.
Bila dah basah, mulalah rimas dan naik marah kat benda yang tak sepatutnya; macam tetiba rasa nak maki bangla berbau rempah yang bergayut-gayut dalam lrt.

2. Tren ini sedang menanti menanti signal dari KL Sentral / We are experiencing some technical difficulties, thank you for your patience / Tren akan bergerak dengan lebih perlahan dan berhenti dengan lebih lama di setiap platform.
atau kata umumnya:
Defukkkkkkkk train stall la pulak, lambat la aku arini!!!!

3. Touch N Go tiba-tiba hilang baki padahal baru topup 100 semalam. Okay yang ini memang akan buat kau rage, terutamanya kalau barisan touch n go tu panjang, dan barisan di kaunter pun hazab. Keadaan baki hilang ni kononnya jadi kalau kita tak tag betul-betul di mesin TnG tu masa kita keluar. Secara automatik sistem akan anggap perjalanan kita tak selesai lagi dan akan charge kompaun tinggi pasal melepasi 24jam tanpa meninggalkan stesen or something like that. Aku pernah kena dua tiga kali. Memang time Tu dalam hati rasa nak beli kete esok jugak! *drama*

Ada sesapa yang naik pengangkutan awam jugak? Apa benda tak best korang?

Play dead

Sunday, December 07, 2014

Mulutnya muncung. Tak pandang kiri dan kanan.

"Kenapa ni?"

"Tanya pulak. Tolong jangan pura-pura inosen," katanya dengan muka paling poyo pernah saya lihat.

"Aku memang tak faham kenapa kau monyok tahap ajaib ni."

Dia memaling muka ke tepi sambil mengerut dahi. Makin lama makin komikal wajahnya. Kalau korang pernah tengok Sinchan, mesti korang tahu rupa kening bergerak-gerak macam ulat bulu kena tabur garam. Macam itulah muka dia, kening terjungkit-jungkit, terkemek-kemek muka dia.

Dia bangun dari kerusi dan berjalan ke tingkap. Tangannya menggelungsur pada birai tingkap, sesekali diramas kain satin langsir. Keronyok, buat aku sakit hati kerana aku yang payah seterika kain langsir persis operanya itu. Lahar betul.

"Eiiiiii nyampah la aku tengok Mas Idayu ni main drama dalam Mentor ni. Pilih je lah, nyahhei!"

Mas Idayu?
"Weh, apa kena mengena Mas Idayu dramarama dengan aku?"

Dia pusing dengan laju, terus mengadap aku. Rambut tocangnya yang panjang berkibas macam iklan syampu (ingat aku tak tau, tu extentions jor, huh).

"Ahhhhhh kau beriya sokong dia masa dia poyo-poyo time audition dulu. Jadi dengan kau-kau sekali aku menyampah. Dah la kau tak cantik!"




Oh no you didn't!


Aku bangun, senyum, dan simbah kopi panas yang sedang aku tiup-tiup manja dari tadi, tepat ke muka dia.
*flips hair*



90s kid

Friday, December 05, 2014


I was queuing for my train to work this morning and it came to me that I'm still very much a grunge-y person. I've had my share og hip-hop and power-dressing but I always, always gravitate back to the styles of the 90s. 

I'm pretty lucky to work for a creative team in a corporate company, where I get to indulge in both spectrums of the office fashion. Although dresses and heels and skater skirts with stockings and blazers are great for campaign pitches and meetings with the president, nothing beats the comfort of a black tee, baggy jeans that are 2inches too long (folded!), a pair of overworn sneakers and a drapy lazy knit cardy. Having an understanding boss that absolutely understands your ability to 'get it together' when the occasion calls for it is a plus too -- it's so refreshing when you don't get harked on not looking right for the company :)

Ps: Downside of the job would probably be the crazy hours and hair-tearing deadlines, but I love what I do, so I am blessed! #alhamdulillah 

Figure fetish

Wednesday, November 19, 2014



I just realized that my Monday blues almost always happen on Wednesdays!
To curb my need to bitchslap every idiot I encounter today,  I will admire Aishwarya's determination in turning her maternity fat self into a magnificent volupto-siren.

That's her at the recent Cannes Film Festival. What impressed me is that she didn't just turn back into the old skinny Aish, she actually managed to do the Angelina -- mommy got curves and she's a hundred times more gorgeous than dem skinny Hollywood  bitchez!

Standing ovation!

Wajah Baru, Resepi Lazat Yang Sama!

Thursday, November 13, 2014

Korang ingat KFC je boleh claim rupa baru tapi resepi kegemaran korang masih sama?

Ye, ye. Korang tak silap page. Ini masih lagi azyze.blogspot.com, blog yang dah lama korang tak jenguk pasal tuan punya macam dah kuburkan aje minat menulis dia. Adakah perubahan dari hitam kelam ke putih sesuci kapas ini melambangkan jiwa tuan punya yang seluhur dan sejernih salju yang mencair saat musim bunga melewati pergunungan Alps? (Fuuhhhhhh, terasa seperti penulis novel zaman 80an)

Takde, beb.
Luhur telus mulus segala adalah imaginasi semata-mata. I'm still the same person. Cuma... bosan weh, asal bukak itam gitu gak. Sekali sekala nak la jugak tukar, kan. Memandangkan aktiviti menarah mahupun mengubahsuai rambut terpaksa dihentikan buat seketika sehingga keadaan rambut kembali ideal untuk dibuli semula, maka perubahan hidup perlu dilakukan dalam bentuk lain. Cara paling mudah? Tukar layout blog. Hahahahaha bertapa salahnya tanggapan mudah itu. Susah wei!



Ghope blog itam teman dengan kaset bertentikel yang sama je. Lemau.



Citarasa yang dah berubah mengikut edaran masa (dan usia, sebenarnya!) membuatkan template-template blog percuma yang ada di internet tak memikat hati langsung. Sebagai manusia yang dah terbiasa menggodam dan menggoreng template biasa menjadi luarbiasa unik, agak pelik juga bila tak jumpa sebarang template asas yang berpotensi digodak. Lama wei ronda-ronda internet. Hampir putus asa dan kecewa, kerana selagi rupa tak dirubah, entahlah, semangat menulis pun tak mahu kembali. Kerja, balik tidur, esok kerja semula. Kalau ada masa, buat marathon Supernaturals. Bukak blog sekali-sekala tapi hati malap-malap nak padam.

Sampailah satu hari, datang pencerahan dalam bentuk imaginasi ikon hitam, emas dan putih.
Maka terberanaklah kelahiran semula blog ini!



Tadaaaaa!


Selain rupa baru, kelahiran semula perlukan nama baru, nafas baru, kisah baru.
Maka mari cari tajuk blog yang agak universal agar penyinggah antarabangsa boleh faham serba sedikit tentang blog sebelum membaca.

Absence (Ketiadaan / Tanpa) of Concinnity (keeleganan sastera /artistik) 


Amacam, jujur tak? Hidup kena jujur pasal jujur itu nilai murni.
Hehehe.

So amacam pencerahan baru ni? Cun tak?
Eh eh aku tanya pasal design baru blog ni, bukan muka aku tepi tu.

But since we are on the topic, 
yes, itulah aku. Jangan kejam sangat ye bila mengutuk, kasi can la kat anonymous turn public ni. Alang-alang nak tukar, tepek je la sekali muka kat situ. Tapi ini tempoh tengah gedik blog baru. Ada kemungkinan bila tempoh euforia berakhir, aku mungkin akan terasa segan dan jadi anonymous balik. Jadi nikmatilah senyuman manis aku tu sementara stok masih ada ok. Heh.

Doakanlah dengan ketibaan sinar baru dalam hidupku ini, maka semangat menulis cerita-cerita merepek namun menghiburkan akan kembali rancak.

Here's to new beginnings!

Not dead yet!

Tuesday, May 13, 2014

Halu halu halu!
Yes, I'm still alive! I made it back in one piece. Mongolia and Beijing was a blast! I was lucky to be able to do my first major backpacking + first couchsurfing experience together. Memang best. Kena pulak pergi dengan manusia yang kental, kepala ngokngek, berani dan berfalsafah redah je weh... memang best ah!

I'll write about Mongolia soon. Probably do travelog kinda entries ke... we will see.
In the meantime, you can entertain yourself by reading the archives, hehe.
See ya soon!

And north we go!

Friday, February 28, 2014

Good morning!

It's been a while since we last met, kan? My worst track record ni, I've never neglected this blog this long. I haven't sold out... Still no twitter, still no  daily rantings on facebook. To tell you the truth, I'm just so swamped with work that I simply lost interest in writing outside of work. Not even musings on pieces of tissue paper or receipts. If I do attach myself to a paper and pen, it would normally churn out random doodles. The only thing I've been kinda consistent about would be Instagram, and even that is filled with random whatevers.

I've come to that point again where nothing sits well and I feel absolutely restless. I had this a couple of years ago, and back then I swapped careers. This time I don't feel like doing something as drastic. Besides, things are so chaotic and jumbled up at work right now, it would be interesting to see how they'll progress and evolve. You know what they say, there's opportunity in every problem. It's a good way to challenge myself and see how far I can go, and if I really can be the person I aspired to be back when I was a rookie.

But I digress, yet again.

This time it's wanderlust.

People close to me would know that I've harboured dreams of traveling the world since forever, but due to monetary limitations and a prominent lazyass gen, this particular dream had to be chucked to the backburner. I've only done trips around Malaysia, and only been abroad on short, easy trips to Manila, Hatyai and Japan (Japan was the first ever trip, and that triggered the need to travel. I was there under a student exchange programme back in '98).

So after years of hustling my earnings to pay for my 'wajib things to achieve by 30' (ok only managed to buy a house.still carless), I finally have enough money for a minor traveling trip.
I met up with a friend who just recently took a year of unpaid leave to travel around the world. She's done the SEA leg of her tour, and was looking at the Eastern European countries next. I happen to mention that I'd love to backpack to somewhere rare and absolutely foreign, and she shared her wish for nomadic travels and before we knew it, it was a done deal;

We are going to Beijing, and on the Trans-Siberian railway to Ulaanbaatar, Mongolia!

Just like that!

In merely 3 weeks, I was to immerse myself with everything budget Beijing and Mongolia. This is to be a pure backpack trip, including couchsurfing at every location we go to. Gila banyak brenda nak research and settle! Pastu since I could only take up to 2 weeks of leave (ni pun pushing it a little too far, boss wasn't so happy but said ok since I've already purchased tickets), my leg of the journey ends at Ulaanbaatar. My friend will continue her journey on the train to various parts of Siberia before porting in Moscow and traveling Russia for a month and a half. Jealous kot!!!! Tapi takleh tamak, and this is already a huge change from my monotonous life so I should take it one step at a time lah kan. Bajet macam terer je kan, silap-silap sampai Mongolia dah mati beku pasal tak tahan -20 hahaha.

Beb, serious excited weh!

Ada la bebudak opis ngan friends yang agak "eh over la budak backpack ni" tapi mungkin diorang x faham perasaan percutian pakai redah takde tour on a limited timeframe and budget ciput. Diorang paling paling pun budget hotel. Aku ni akan berak cangkung kat luar khemah ger Mongolia weh. Di bawah paras beku. Dengan food supply halal yang limited. Backpacking ada limited weights yg kita termampu nak galas sambil berjalan everywhere and with all priority given too thick winter clothes, I wont be able to carry much food from malaysia. Lain la kalau ni percutian tarik beg turun flight terus ambik cab gi hotel. Tapi takpe la, people sometimes hate because they don't understand. Or maybe envy, in which case I'd say look at yourself and you got things I probably wish I have too. Insyaallah one day your turn will come :)
So yeah, I'm leaving mid March to Beijing, and if all goes well, will touch down back in Kuala Lumpur on the 28th.
Since China blocks google, blogger and fb, I'll try to post updates via instagram and tumblr. I'll put the tumblr link here soon, just in case you wanna see how I'm doing over in the lands of smog and yurts :)

Here's to new adventures!!